Zdravim vsetkych. Mohol by mi tu niekto vysvetlit ako to je s Openvpn s tun a priradovanie adries. mam v konfiguracnom subore serveru zadane "server 10.8.0.0 255.255.255.0". Na servery mi pise 10.8.0.1 peer 10.8.0.2 a na klientovi 10.8.0.6 peer 10.8.0.5 a v ipp.txt je napisane ze tomu klientovi dava adresu 10.8.0.4. Mohol by mi vysvetlit tento jav, aky to ma ucel?? Dakujem
Openvpn adresy TUN
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
povol v configu ccd a výtvor si ho. Tam napíšeš konkrétnu ip klienta a routy do ktorých má prístup. Na nete nájdeš ako má ten ccd vyzerať.
Ale by ma zaujimalo preco tolko vela adries to pridava. Ako to vlastne medzi tymi adresy bezi
OpenVPN pouziva by default samostatny /30 subnet pre kazdeho klienta. Docital som sa ze je to z dovodu spatnej kompatibility s Windows klientami. Cize v tvojom pripade server pouziva 10.8.0.0/30 - takze server ma adresu .1. Kazdy klient ma potom priradeny dalsi /30 subnet, v tvojom pripade 10.8.0.4/30 (preto to mas aj ipp.txt). Klient ma teda adresu 10.8.0.6 a server 10.8.0.5. Ale ta .5 je len virtualna adresa vnutri OpenVPN kvoli smerovaniu, myslim ze ta ani neodpoveda na pingy. Ak sa ti take spravanie nepaci, mozes v konfiguracii na serveri pouzit
Potom budu vsetci klienti v jednom velkom subnete 10.8.0.0/24, len pozor v tom pripade budu mat pristup k sebe navzajom.Zdroj: https://openvpn.net/index.php/open-source/documentation/howto.html