Dobrý deň prajem!Neviete čím by som otvoril DVD z CT-čka,fotky jpg/asi/gThumb,ani GIMP nepomáhajú-oni to robia vo Windovse!Pomôže niekto chudobnému pocestnému -haleluja?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Dobrý deň prajem!Neviete čím by som otvoril DVD z CT-čka,fotky jpg/asi/gThumb,ani GIMP nepomáhajú-oni to robia vo Windovse!Pomôže niekto chudobnému pocestnému -haleluja?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Aktuálne neviem, ale pred desiatimi rokmi to bolo možné. Program dodaný na CDčku fungoval pod wine, obrázky v základnom reze otvoril image magick a formát z toho CTčka mal aj nejaký linuxový program zvládať. Už si nespomeniem ktorý, je to dávno. Ale najdôležitejšie veci ajtak vypichla obsluha na vytlačených snímkach, a moje necvičené oko na snímkoch moc toho nevedelo nájsť. Niesom tak dobrý aby som rozoznal léziu od ukončenia laloku v plošnom reze 3D objektu.
Ak sa s tým chceš pohrať, tak tie obrázky prežeň cez nástroj file ktorý to identifikuje a zvyšok už dohľadáš na nete.
Zdarec...našiel som jednu dlhšiu diskusiu . Je možné,že ti pomôže s odpovedou na tvoju otázku.
Toška som to preluskal. Je tam nejaký CDviewer ,ktorý by to mal všetko prehrávať.
Mám taký zvláštny dojem, že zrovna ten program na to CDčko nahrávali.
Stiahol som-rozbalil-otvoril,/pomocou Wine/ale neviem v ňom nájsť CD-budem skúšať ďalej! Prečo ho nemám v ponuka-grafika ako ostatné prehliadače obrázkov?
Skús sa vyjadriť trošku jasnejšie. Wine totižto nie je prehliadač obrázkov, a programy inštalované vo wine zvykli mať svoje menu. V konfiguráku wine by si si mal skontrolovať kde máš definované CDčko.
PS: Tie obrázky čo lezú z CT sú trojrozmerné. To čo ti otvorí bežný prehliadač obrázkov ako tebou spomenutý Gwenviev, je len náhľadový rez.
Výsledky CT sú urobené v nejakom špeciálnom programe, ktorý sa vo Windows zobrazí úplne inak ako v Linuxe. Vo Windows to vyzerá ako nejaký program na úpravu fotiek, v Linuxe treba otvoriť CD v správcovi súborov a preklikať sa priečinkami – ale výsledky sa určite dajú prezrieť, nedávno som ich takto tiež pozeral pod Kubuntu.
Po zobrazení súborov na CD treba vojsť do priečinka html → image a tam sú všetky. V podstate mi pod Kubuntu zobrazilo všetko ale cez prehliadač obrázkov, vo Win cez ten spomenutý program
Odskúšané v Kubuntu 14.04, obrázky som prezeral cez prehliadač obrázkov Gwenview.
Tie obrázky sú formátu dicom,z obyčajného rentgenu mi otvoril Gwenviev ale CT nie!
Tak som ešte vyskúšal otvoriť iné CD z CT (brázky súboru Dicom)
CD z CT: Otvoriť súbor v správcovi súborov a tam je súbor vPacsView6.exe → kliknúť naň pravým tlačidlom myši → Otvoriť pomocou → Wine Windows Program. Po otvorení programu sa zobrazí, čo je na CT (popis – meno pacienta, kedy bol CT urobené atď.) a už stačí iba dvojklik na popis a zobrazia sa snímky. Program sa ukončí stlačením Esc.
Skúšal som otvoriť aj jedno CD z Magnetickej rezonancie, to sa mi však pod Linuxom nepodarilo otvoriť.
V podstate sú pre nás bežných smrteľníkov aj tak tieto "obrázky" k ničomu, môžeme na ne hľadieť koľko chceme, aj tak s určitosťou neuvidíme to, čo na nich uvidia lekári :-)
Díky za radu!Nenašiel som to,vyprdnem sa na to,ja viem že nie som lekár ale pozrieť sa do seba je také zaújimavé!!!
Skús sa pozrieť na tieto programy
Alebo prelúskaj toto
@7R7: +1
Osobne som nikdy nepátral, či existuje nejaký program na otváranie lekárskych snímkov. Ako som už vyššie spomenul, vždy som sa nejak obkľukami k snímkom dostal, ak som si ich chcel prezrieť. Ani by ma nenapadlo, že priamo v repozitároch Ubuntu je takýchto programov hneď niekoľko.
Pre laco2:
Nainštaluj si cez terminál balík med-imaging. Tento meta-balík obsahuje viaceré aplikácie, ako napr: Aeskulap, Ginkgo Cadx, ImageJ, MedCon a iné
Po inštalácii sa tieto programi objavia v menu pod Grafika.Potom stačí už iba načítať CD z CT, otvoriť ho v Správcovi súborov, tam vyhľadať priečinok dicomdir, kliknúť naň pravým tlačidlom myši a vybrať Otvoriť pomocou. Mne sa pri prezeraní snímkov najviac osvedčil Gingko CADx, ktorý otvoril naozaj všetky CD, ktoré som doma našiel :-) - z CT, z Magnetickej rezonancie, mamografie.
Problém, ktorý sa však objavoval bol, že som aplikáciu nevedel normálne ukončiť – teda cez krížik v okne alebo cez kontextové menu a musel som siahnuť po terminále a príkaze:
Ked sa jedna o Gingko CADx tak ktory prikaz na ukoncenie plati ?
aleboNemozem to odskusat teraz.
Aplikácia sa volá Ginkgo CADx a softvérový balík ginkgocadx, čiže platí príkaz, ktorý som uviedol vyššie.
Inštaloval som-V Grafike sa mi nič podobné neobjavilo!
Objavilo sa mi po znovu otvorení v termináli-Načítavajú sa zoznamy balíkov... Hotovo Vytvára sa strom závislostí Načítavajú sa stavové informácie... Hotovo med-imaging je už najnovšej verzie. 0 aktualizovaných, 0 nových nainštalovaných, 0 na odstránenie a 46 neaktualizovaných.
Nuž stačí trochu čítať, čo vypisuje terminál a riadne zaktualizovať systém :-)
Niečo som urobil zle-v grafike žiaden taký program nemám a počas inštalácie sa viackrát objavilo:-no support for locale:sk_SK.utf8,nemal by som ho znova odinštalovať,lebo mi hlásilo že sú tam dve verzie?
Jedna z nevýhod roztrieštených grafických prostredí v Linuxe je aj to, že program sa nemusí dať do menu aplikácí. Programov ktoré totižto starajú o menu s aplikáciami je nespočetné množstvo. A programy ktoré chcú byť v menu sa musia trafiť do konfigurácie ktorú číta program čo to menu zobrazuje. Spúšťač si môŽeš vytvoriť aj sám, alebo ten program môžeš spustiť z príkazovej riadky. Pri špecializovaných programoch je dosť silná pravdepodobnosť že sa nezobrazia v menu všetkých typov grafických prostredí.
Ohľadne problému s slovenskou lokalizáciou, teda chyby čo si sa naľakal, tak asi nemáš nainštalovaný balíček čo sa stará o slovensku lokalizáciu. Neviem akú máš distribúciu, ale v Ubuntu sa ten balíček volá language-pack-sk. Skús ho nainštalovať. Pravdepodobne sa ti zlepší aj podpora slovenčiny a pribudne napríklad slovník gramatiky.
A to s tými dvoma verziami? To mi pripomína hádanku o dvoch jabĺčkach. Skús ju uhádnuť.
Všetko som urobil-terminál hlási že tam je,ale ani v Grafike,ani v súboroch ho nenájdem!
Ak tam ten program je, tak s ním predsa môžeš pracovať.
Ak s tým programom môžeš pracovať, tak nepotrebuješ vedieť kam sa ti nainštaloval.
Skús byť presnejší, a povedať čo ti chýba. Vadí ti že sa ti ten program nespustí z príkazového riadku? Vadí ti že ten program nemáš dostupný z menu?