Zdravím
Sú dva počítače - každý pripojený na sieť iného poskytovateľa. Jeden má WiFi (je to klasické PC s kartou v pci) a "voľný RJ-45", druhý je pripojený na prepínač a jedna USB tlačiareň a jeden print server s 10/100 + USB
Akým spôsobom by bolo najvýhodnejšie riešiť sieťovú tlač?
Ďakujem
pripojit ich do jednej siete a nastaviť zdielanie tlačiarne, a tú tlačiareň si pridať v druhom pc ako sieťovú
Práve o to ide, že nemôžem do jednej siete, ale potrebujem tlačiť na jednej tlačiarni. Problémy so softvérom - čo je dôvodom dvoch sietí
Pokiaľ ten Print Server funguje s tou USB tlačiarňou v tvojom routri, tak budeš potrebovať VPN na pripojenie toho ďalšieho stroja pripojeného cez iného poskytovateľa do tvojej domácej siete. Alebo PAT na CUPS aj s autorizáciou. Alebo nech pošlú dokument emailom a ty ho vytlačíš. To posledné bude najjednoduchšie i keď najprácnejšie.
ten mail ano :) to ma napadlo tiež, ale skôr by som použil ten voľný RJ-45 a túto kartu konfiguroval pre druhého ISP a tlačiareň pripojenú na ten iný PC zdieľal + vypínal a zapínal sieťové rozhranie podľa potreby. Chcel som to vyriešiť nejak krajšie.
vyuzi ethernet a pripoj ho do svista toho druheho kde je print server, nastav siet a mas postarane. vypinat rozhranie to neviem naco je dobre??
Skús byť presnejší. Ak delako sú od seba tie dva počítače a tá USB tlačiareň pripojená cez print server? Je možné že si bez problémov spravíš vnútornú sieť cez rooter (smerovač s wifi) tak ako spomínal lime, alebo podobne.
tie počítače sú od seba tak do 5m
print server mi odmietol poslušnosť
zatiaľ než na to prídem, zdieľanie ide
Ak ten print sever zomrel, tak si môžeš kúpiť Router čo má v sebe print server a pichnúť tú tlačiareň doň. A na WAN port Routra pichneš primárneho poskytovateľa internetu a pravdepodobne ušetríš za to druhé pripojenie ktoré asi nevyužiješ.
PS: Alternatívnu možnosť ako pripojiť tú tlačku na RPi alebo iný počítač ktorý by slúžil ako print sever neodporúčam. Router s print sevrom stojí cca 25E a žerie približne rovnako ako "smerovač".
do 5m
ak tá tlačiareň ma 2USB vystupy (často byva jeden vzadu jeden vpredu) tak 5m by mal zvladnut aj USB kabel
Na to stačí aj USB rozbočovač.
Vedel by si odporučiť nejaký USB rozbočovač na pripojenie jednej tlačiarni naraz k dvom počítačom? USB HUBy zvyknú pracovať len ak je v topológii len jeden počítač v stave Master.
Keď má tlačiareň dva vstupy USB, tak má rovnakú krabičku (USB hub) priamo v sebe, takže to bude za jedno.
Uhm. Ak má tá tlačiareň dva konektory, tak určite nebudú prepojené cez USB HUB. USB HUB totižto neumožňuje prepojiť viac ako jedného mastra v topológii. Ale hádať sa s tebou nebudem, bolo by to ako hádzať hroch na stenu.
Nevidel som HW (čo neznamená že to tak je vždy) ktoré by malo viac USB konektorov a nebol by tam len USB HUB. Takže si viem predstaviť pripojiť jeden komp, nainštalovať ovládač pre tlačiareň, potom ho odpojiť a nainštalovať ovládač na druhý komp. Potom ich pripojiť obidva. Nikdy som to ale neskúšal.
A výstup z onboard zvukovky na slúchadlá vpredu a vzadu si vydel1? Ja tiež, ale ešte som nevidel onboard zvukovku ktorá má dva aktívne výstupy. Takže už asi tušíš ako jednoducho sú tie konektory nacvaknuté. A to bez výhybky.
Inak, môžeš to kľudne zapojiť tak ako odporúčaš. Polovodiče zomierajú potichu. Ale skúšaj si to na tvojom majetku.
A čo použiť takýto prepínač? Prepínač USB 2PC/1 tlačiareň
Toto je lepší nápad. Ale najlacnejší prepínač stojí toľko čo WiFi router s USB portom čo dokáže fungovať aj ako print server a zdieľať tú tlačiareň. A má navyše aj prekvapivo inú funkcionalitu.
Nevyznám sa v sieťach, preto sorry ak sa pýtam blbosť ale dokáže jeden wifi router obsluhovať dve siete? Pretože ak nie, potom to nebude možné použiť.
Sieť má viac ako jeden počítač, vyjadril sa trošku laickejšie. Pochybujem že sa jednalo o dve siete, skôr o dva počítače pričom má každý počítač iného poskytovateľa internetu. Ale to už asi nemá zmysel rozoberať.
Takže zatiaľ to zdieľam a funguje to dobre. Bohužiaľ nemôžem vyradiť poskytovateľa jedného či druhého. A ten print server fakt umrel a to ma naštvalo. Dva USB porty tá tlačiareň nemá a po HW stránke by to bolo aj tak zbytočné.
Ďakujem za pomoc