Ahoj, prosim vie niekto poradit, robim zadanie do skoly - mam na virtualnom pocitaci ubuntu a snazim sa skompilovat c-ckovy kod pomocou gcc -o vystup zdroj, no vypisuje mi chybu fatal error no such file or directory, ale ked si dam ls ten subor tam je... nechapem to
problem s kompilaciou c-kodu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skús dať, ak Ti vychodí chybu a potom ešte raz preklad:
A keď nepomôže, tak daj výpis alebo screen chyby. A ls alebo find priečinku.
uz ti nacisto jebe?! malo si sa doteraz strapnil...?
On? Nie, Ty.
Tá poznámka o vlezení do správneho priečinku a hlavne nájdení zdrojákov je správna. Len sa obávam že ten zdroják vytvoril nie v textovom prostredí alebo ide, ale v kancelárskom balíku a tak má inú koncovku a formát.Som rád, že si pochopil kde sa mýliš.
asi to nemas nainstalovane...
V Ubuntu a klonoch je báj difolt "command not found". Ak by to nemal nainštalované, tak by povedal ako to nainštalovať. Keby si niekedy skúsil nejaký Linux, hoci aj mainstream Ubuntu, tak by si to už konečne vedel.
je to pisane priamo vo virtaulnom stroji v nano editore a ulozene s priponou .c nepomohlo ani pwd a potom cd ked dam ls subory su tam, ale ked skusim kompilovat tak stale hadze chybu...
tak .... pogram preložíš príkazom
Podľa kódu, čo vidno na obrazovke píšeš v C++ a nie v C. (C je podmnožinou C++ a tiež zvlášť programovací jazyk). ... C dátový typ string nepozná ... a knižnica iostream je v C++. ... A príponu pre C++ zdrojový kód programu používaj príponu cpp.
Prípona nehrá rolu. Takže bez exe ... Ak veľmi nevieš zvyknúť, tak už použi bin alebo elf. Typ súboru zistí program file. Priklady použitia:
velka vdaka uz to funguje... :-) uz len opravit chyby pri opise kodu ...program je len prevzaty a v C-cku som taky menej pokrocily zaciatocnik tak mi to nedoslo ... ja mam hlavne za ulohu zatazit po jeho spusteni virtualne pocitace a sledovat zatazenie...
Nainštalovať samotný prekladač
gcc
nestačí na preklad zdrojákov, porebuješ mať nainštalované aj iné balíky. To v *buntu zabezpečuje baíkbuild-essential
ktorý si asi ešte nenahodil. Mimochodom, iostream patrí pod objektové C ktoré tam v tom obrázku nevidím. Objektové C sa v GNU svete zvykne prekladať príkazomg++
, alegcc
by sa malo prepnúť. Neskôr budeš potrebovať aj -devel verzie niektorých doplnkových knižníc, ale to asi až po prázdninách.