Ahoj, je vseobecne nejaka moznost ako overit ci upgrade prebehol v poriadku. Okrem toho ze niekore programy neviem spustit. Vdaka
Upgrade Ubuntu 14.04 na 16.04
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ahoj, je vseobecne nejaka moznost ako overit ci upgrade prebehol v poriadku. Okrem toho ze niekore programy neviem spustit. Vdaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Ano je.
skontrtolovat ci je 14.04 najnovsia (sudo apt-get upgrade a sudo apt-get dist-upgrade
cim sa spusti proces upgradu :-)
Stáva sa, že to nem dopadne dobre :)
ja viem, ale ide to. a menej kaskadersky ako Mint 17.x na Mint 18 :D
Osobne LTS na LTS az po skonceni supportu alebo tesne okolo a cistou instalaciou.
Pred sudo apt-get upgrade musí byť sudo apt-get update
Chyby v logoch si pozrieš cez
zial bola chyba aktualizovat 14.04 ktora ficala bez problemov, lebo v 16.04 risim len problem a fixujem issues. lepia by bola cista instalcia. cakam na 3x odlozeny update na 16.04.2 ak s mi to nebue pozdavat caka ma cista instalcia ale nahodim ubuntu mate
Ak ťa nič netlačí, kľudne môžes zostať na 14.04. Snáď 18.04 sa podarí viac ako 16.04.
zial bohu kvoli jednej hre som dal 16.04 nakolko to bolo minimum a potom mi prestal ist steam :-/ som to fixol ale spustam steam z prikazoveho riadku
ex post som cital ze 16.04 je velmi nepodareny build :-/
teiž to asi záleží od užívateľa k užíévateľovi
ja som od apríla 2016 nemal jediný problém s ubuntu 16.04, aj ked zovšadial som počul len zle recenzie na toto buntu
ale nemam tam ziadne ppa ani repo tretích strán ani ziadne "externe" programy
Brano robil si upgrade alebo cistu instalaciu ? som rad ze aspon niekto ma pokoj :D
zo zásady už robím čistú inštaláciu
používam ubuntu dlhodobo a vzásade mi po upgrade vzniklo niekolko problémov s ktorými som sa mesiac trápil a potom som to aj tak preinštaloval (zväčša to bol upgrade medzi normálnymi verziami, nie lts)
teraz používam len LTS a vždy čistú unštaláciu a nemal som problém nepamatám
samozrejme /home priecinok mam na samostatnej particii a vacsinu dat na druhom disku
Jednoducho spustíš synaptic, dáš si to zotriediť podľa statusu, a pozrieš či tam nebude niečo ako broken alebo podobne.
Ohľadne tých fixov issues čo robíš, máš na sebe tie tickety?
doinstaloval som synaptic ale nevidim tam problem, mozno pozeram zle :D
issues som riesil googlenim, nemam na sebe ziaden ticket
je zaujimave ze na inom pc mam linux lite os 3.2 a tam steam ale tam som nezaznamenal ziaden problem ale instaloval som ho na cisto aj lite os vychadza z ubuntu 16.04
cize sa potvrdzuje ze najlepsie spravit cistu instlaciu
Takže tie issues nefixuješ, len hľadáš kto riešil niečo podobné. Možno, dokonca aj nesúvisace, i keď podobné.
PS Ja robím upgrade už roky, a nikdy som nezaznamenal problém s upgrade. Robím niekde chybu?
Stale neuvazujes o navsteve doktora? Vedia pomoct.
Doktor vždy pomôže. Aj keď mu zatajíš syndrómy. Tak, ako je to aj v tejto otázke.
Mimochodom, mám hemoroidy. Vieš mi v tom pomôcť? Doktor mi povedal že je to v mojom veku bežné, a že to má 60 až 80% populácie v mojom veku. A odporučil mi sedavé kúpele v čaji z dubovej kôry. Viac sa so mnou nebavil. Podľa teba vždypomohol.
Daj si na to detralex alebo mobivenal to je lepse ako kupele a never lapiduchom
Reagoval som na oznámenie, že doktori vždy pomôžu. Netvrdil som že im verím, alebo že mám dôvod sa na nich spoľahnúť.
nemam skill na fixovanie, mas pri upgrade asi stastie :D
Ahojte, linuxáci. Milý Wlasoš, povyšovanie (upgrade) verzií mi fachá ak idem z verzie na vyššiu verziu. Takmer vždy až na 1 krát, i keď pravdepodobne išlo o problém medzi klávesnicou a mnou.
Musím tu však napísať, že z viacerých pokusov povýšiť LTS verziu na LTS, sa mi zatiaľ nepodaril bezbolestne ani jeden. Toť naposledy som manželke povyšoval Ubuntu Mate 14.04 na 16.04 a výsledok - hanba pre mňa. Nakoniec som urobil čistú inštaláciu Lubuntu 16.04, po nej cez kábel naťahal ovládače WIFI a už to fachá. Preto vrelo odporúčam používateľom LTS verzií, ak nemusíš povyšovať, nerob to, keď Ti systém šlape ako hodinky. A keď už, tak odporúčam čistú inštaláciu novej LTS verzie (pri tej jej veľmi vhodné mať disk podelený tak, že /home je oddelený od systému /, samozrejme dôležité súbory mať vždy zálohované).
Na záver len toľko, že nie som odborník, ako Wlasaty, ktorého si vážim, samozrejme i Vás všetkých. Napísal som len moje chabé skúsenosti. Do LINUXOVANIA.
Ubuntu som upgradoval asi dva krát a bez problémov. Pri Minte som musel neskôr tak či tak preinštalovať.
Neberte ma prosím zle, ale to je aký problém? Moje problémy sa vyskytujú väčšinou medzi stoličkou a klávesnicou :D
Vieš Michal, medzi stoličkou a klávesnicou je ČLOVEK, ktorý na stoličke sedí a na klávesnici píše, niekedy bez rozmyslu hlúposti z netu a potom sa čuduje, že má rozbitý systém.
Za to nemôže ani klávesnica, ani stolička, ale Ja. Čiže takto nejako chápem moje vyjadrenie.
Ja viem čo ste mysleli, chytil som Vás za slovíčko. Ospravedlňujem sa, blbý pokus o vtip.
Na druhú stranu. Ak ti prestal po upgrade štartovať systém z dôvodu že si tam mal napríklad naťahaný ovládač grafickej karty vo formáte ktorý nepodporuje upgrade, tak máš možnosť sa akurát tak naštartovať LiveUSB a opýtať sa na internete. Alebo to celé preinštalovať z toho LiveUSB za 15 minút.
PS: To, že mi prestali štartovať programy po upgrade sa stalo aj mne. Proces upgrade ich nahradil inými programami, a napísal mi to. A niektoré mi aj vyhodil. Boli z repozitárov ktoré nepatrili jadru distribúcie ktoré testuje upgrade. Ale to nie je problém, to je popísaná funkcionalita. Problémom by bolo keby sa mi napríklad nevedel naštartovať prehliadač FireFox.
Milý Wlasoš, máš úplnú pravdu.
No keď ja si často ani neprečítam dôležité info a idem hurá do toho. Častokrát potom už čítam a hľadám ako na to? Stojí to však veľa času. Keby som si pri povyšovaní prečítal inštrukcie a následky (dôsledky), tak sa vyvarujem zbytočných ... Veď iba čudáci povyšujú o mnoho hodností ...
Ďakujem Ti, že píšeš pravdu a priznávam svoju nekompetentnosť.
Ako, nič sa nedeje.
PS: A ten Petrov problém bol odhadom len v tom Steame. Vzhľadom na komplexitu tej platformy od Valve by som mu odporučil dualboot s SteamOS. Stará sa oň výrobca, a ten si to už ustráži. Veď mu za to predsa užívatelia platia. https://en.wikipedia.org/wiki/SteamOS
Steam funguje výborne aj na antiXe, skôr by trebalo vyhrabať v logoch na čom to skapíňa. Najskôr by stačil aj výstup z terminálu ak by sa mu do toho chcelo.
Budú tam knižnice ktoré sú kompatibilné s 14.04 a nekompatibilné s 16.04, možno by stačilo ich premazať v priečinku .steam
ako pises Jani, plati pravislo do not touch running system a joa 14.04.5 sla velmi dobre bez problemu :D ulakomil som sa na jednu hru ktora potrebovala 16.04 a dopadol som tak ze sa nedali ptoom na 16 hrat ziadne bo nesiel steam :-/
uz aj ja som nazoru ze je lepsie spravit cistu instalaciu
To je uz na tebe, ale na steam som potreboval aj s cistou instalaciou some workaround.
Ja nevravím, že je to tvoj prípad, keďže nemáme info. ???
V sobotu som zapol starsi pc kde bol nainstalovany linux lite os 3.2 - 16.04 cista instalacia a steam, nemal som to dlho zapnute ale steam siel v pohodke, dokonca s aktualizoval na ostatnu verziu z 19 januara aj distribuciu a vsetko slape ako hodinky :D