Ahojte. Mám nový notebook, výkonnejší od toho, čo bol predtým. Rád by som ho používal okrem iného aj na spúšťanie 64bit systémov cez Virtualbox. Ale... z nejakého dôvodu to nie je možné.
Na notebooku mám zatiaľ Win, 64bit verziu. V ňom nainštalovaný Virtualbox, ktorý mi však ponúka len spúšťanie 32bit iso obrazov. Pri skúsení 64bit mi nahodilo klasickú hlášku, že na to nemám podporovaný procesor.
Haluz je však v tom, že mám Intel i7, kde by to samozrejme malo fungovať. Na škále výkonu je procesor hodnotený ako 7,5/7,9 vo Win 7, takže by to nemalo byť nemehlo. Ide o 4 jadrový procesor i7-2620m s frekvenciou 2.7 GHz. Tu je o ňom popísané viac:
http://ark.intel.com/products/52231/Intel-Core-i7-2620M-Processor-4M-Cache-up-to-3_40-GHz
Takže... kde je problém? Nejaká nesprávna verzia Virtualboxu? Alebo CPU nemá túto funkciu? Alebo je potrebné niečo doinštalovať?
Hláška pri púšťaní 64bit os vo Virtualboxe:
This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.
V položke kde si vyberáš systém na virtualizáciu musíš zvoliť Ubuntu (64bit) nie len Ubuntu. V BIOSe máš zapnutú podporu virtualizácie? Pretože na niektorých kompoch je defaultne vynutá. Vo VB v nastaveniach zapni VT-x/AMD-V.
Bios mi nenapadol, veľké Ď. 64bit mi vôbec neponúkol Virtualbox
Presne tak, ako píše Mario. Najčastejšie je virtualizácia vypnutá v BIOSe.
Stano, nech Ti notebook slúži k spokojnosti na dlhé roky.Ďakujem pekne. Inak mašina má divný problém, svieti naplno. Jas sa v nastaveniach ani v skratkách nastaviť nedá. O polnoci je to zaujímavé
O pol noci mas spat ;)
S tým sa treba trochu pohrať. Nastavenia podsvietenia sa menia medzi verziami kernelu. Odporúčam pozrieť ArchWiki
https://wiki.archlinux.org/index.php/Backlight
toto ma na win veľmi nezachráni, keď to ani na Win nefunguje :)
Pre Windows sa väčšinou dodáva špeciálny ovládací program, ktorý obsluhuje tieto veci...
Skús pozrieť stránky výrobcu HW.
Ak máš k tomu notebooku návod, tak možno je na to na nejaká klávesová skratka. To je iba moja domnienka, ber to s rezervou.
Program je, aj skratky sú. Ale nič to nerobí. Predpokladám hw chybu. Pustím ešte livecd...
Ak je to skratka s použitím fn klávesu, tak niektoré notebooky to majú nastavené aj bez fn, napr. stišovanie reproduktoru fn+F6, tak to funguje stláčaním iba F6. Nemusí to však byť Tvoj stroj, ale za vyskúšanie to stojí.
všetky ostatné skratky idú a mne aj dá na obrazovke okno, že sa mení jas... takže to má fungovať, ale nefunguje. skúsim livecd a uvidím...
Stavím sa, že to pod Linuxom bude fungovať. A budeš mať pod linuxom aj hneď funkčný "ambient sensor" podľa ktorého sa ti bude dynamicky meniť jas podľa okolitého podsvietenia.
Hmmm, nejaké nastavenia o tomto som videl v biose. Zahrám sa s tým.
Tie nastavenia v BIOSe väčšinou slúžia len na šetrenie energie a nie priamo nastavenia nejakého interfejsu na ovládanie jasu a podobne.
S veľkou pravdepodobnosťou máš na notebooku funkcionálne tlačítko na ktorom je napr modrou napísané "Fn" a klávesy kde sú ikonky na ovládanie jasu. stlačíš to tlačítko a klávesu na pridávanie a uberanie jasu.
Tak v Linuxe to zväčša funguje bez nejakého WooDoo.
Začni s tým, že zmeníš poradie bootu tak aby to naštartovalo z USB. Potom si stiahni posledné LTS 64bit, a naštartuj z neho.
v biose bolo skutočne zakázané virtualizovanie. po povolení všetko funguje a veľmi pekne ďakujem :)
Nieje zač.
a vytvoril sa nový problém. Nádhera. 32bit systém naštartuje hneď (testované Greenie 16.04), zatiaľ čo 64bit Ubuntu MATE 17.04 sa načíta do nečitateľného čuda. nepoužiteľné. môže byť chyba v 32/64 bit rozdieloch, alebo skôr v tom, že ide o inú verziu? Samozrejme otestujem 32bit systém 17.04, len kým to dotiahne...
a koľko máš pridelenej pamäti na grafike vo virtualboxe? nie je tam málo MB? skús sa s tým pohrať, niekedy blbne aj nastavenie virtualizácie vo virtualboxe, máš to nastavené ako písal bedňa
ja niekedy nastavuje na automaticheh, to bolo fakt jednoduché. dal som 2048MB RAM a pridal som tam 2 jadrá a zrazu to kompletne nabootovalo za asi 6 sekúnd. SSD je sranda vec :)
takže všetko funguje a môžem sa veselo začať diviť, že v Ubuntu Mate defaultne nie je nainštalovaný Synaptic :)
To ma teší, že Ti to funguje. Veľa šťastných km.