nazdar, všimol som si teraz jednu nezvyčajnú vec moje rpi má v sieti 2 IP adresy
jednu pridelenú cez dhcp (192.168.1.27) a jednu určenú mnou ako statickú (192.168.1.222), ktorú som nastavil v /etc/network/interfaces
bezi tam dietpi (v podstate debian) jav dvoch IP vidím jednak v nastaveniach routra rovnako aj cez nmap pustený v lokálnej sieti
bolo mi to jedno a neriešil som to, ale teraz mi nefunguje prístup "zvonku" lebo presmerovanie portov asi zblblo (je nastavené na IP .222 a myslím že rpi teraz urpeadnostnilo .27)
ako sa mi podarilo vyrobit tuto situaciu ? (respektíve nie mne ale tomu konfiguracnemu nastroju v rpi) ? a ako ju odstrániť ?je to vobec možné mať 2 IP adresy ??
poslal by som aj výpisy z nmap a interfaces ale neviem sa pripojiť k ssh
mám taký pocit ze to dietpi mi sposobilo viac problemov ako osohu, asi tam nahodim naspak raspbian
samozrejme ze je mozne mat 2 adresy..Na 1 fyzickom interface mozes mat viac interfaceov (virtualnych) s viacerymi IP adresami..
Co to sposobilo, daj sem nejaky vypis konfiguracie siete, vypis "ip addr" a nieco snad vymyslime.
jeeej zase chytrak a samozrejme blbosti. vitrualne rozhrania boli do jadra 2.2 ...
To, že máš viac IP adries na jednom fyzickom rozhraní ti v tomto prípade nemá dosah na dostupnosť zvonku cez PAT na routri. Ja som ich mal viacej, a nevadilo to. I keď sa nejednalo o RPi, a ani o debian. Odhadujem že máš omylom zapnuté DHCP v network manageri, alebo v preklepe konfiguráku.
Ako, vadiť by to mohlo ak by si mal nezmyselne priškrtený firewall priamo na RPi, ale to pochybujem.
Ak nefunguje ten PAT, tak bude zrada niekde inde.
vďaka za info
chyba bola veru inde, dietpi sa zasekla na aktualizacii (nie prvy krat) pri ktorej z nejakeho dovodu vypla vsetky sietove daemony - nmbd, sshd, smbd, ...
nejdem to ani riesit, nahodil som tam raspbian a zatial vsetko ok
tie 2 IP neviem ako vznikli - predpokladam ze dietpi-config skript prepisal moje manualne upravy
Väčšina blbuvzdorných sprievodcov má pri nastavení siete vo východzom stave aktívne DHCP. Preto sú blbuvzdorné.
Meno stroja vieš, IPčku čo tomu priradil router s DHCP servrom ti rovno povie DNS na danom routri. A ak si chcel (pseudo)statickú IPku, tak si si mohol nastaviť pridelenie IP danej MAC toho RPi v nastaveniach routera a na danú nastavenú vnútornú IP zavesiť PAT pre príslušné porty.
Alebo si mohol použiť distro ktoré nevyžaduje blbuvzdorného sprievodcu nastavením, a mohol si si to nastaviť ručne.
rezorvovanie IP adresy na MAC na použitom routri od T-COMU jednoducho nefunguje (alebo ho neviem poriadne nastaviť) preto som vzdy nastavoval manualne IP v /etc/network/interfaces (alebo v network manageri ked mam aj graficke prostredie)
toho blbuvzdorného sprievodcu som použil na ištalaciu balikov a nastavenie služieb, lebo sa mi to nechcelo robiť ručne a chcel som ušetriť čas a námahu, pričom na stranke dietpi sa prezentuju že maju optimalizovane baliky a ich nastavenie pre RPI ,
nakoniec som to musel spraviť ručne lebo to nefungovalo ako malo - a startil som 2 krat tolko casu ako keby som to rovno nastavil ručne ako to poznam
BTW na routri mam nastaveny DynDNS (no-ip) a port forward na pevnu IP, všetko funguje fantasticky
len som bol zmateny z tých dvoch IP
človek sa učí na vlastných chybách