Ahojte, chcem kúpiť notebook na bežnú prácu na ktorý by šiel Linux Mint. Strop som si dal okolo 550 Eur plus/mínus (idem kúpiť aj bezdrôtové slúchadlá), celkom sa mi pozdáva tento Acer Aspire 5 a možno by som k SSDčku dokúpil aj disk na dáta. Máte nejaké skúsenosti s týmto železom v kombinácii s Linuxom? Ďakujem za postrehy,,,
Kúpa notebooku
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ak mas rozpocet a nechces ho prekracovat tak miesto disku si kup do neho radsej RAMku.
Aj nad touto variantou som rozmýšľal, zálohu dát z kompu by som vedel obísť aj externým diskom. Musím si preklepnúť či by zapasovala táto pamäť.
acer + mint = problemy.
ACER ma specificky firmware (BIOS po starom) daco vie o tom aj vxmery.
moje posledne skusenosti, acer mint 19 su zle, touchpad nefunguje v advanced rezime, pri instalacii cez uefi nie vzdy akceptuje grub64 (netusim dovod, pomohol reset biosu do default, prepnutie uefi secure restart deaktivacia secure a opatovna instalacia lm)
s xubuntu a mx linux s akceptaciou efi bez problemov aj secure
cize ak acer+lm, treba otestovat presne ten model.
alebo pozriet :
ASUS ZENBOOK UX410UA-GV024, ASUS VivoBook S14 S410UA-EB045, ci s doplatkom nejaky dell (cca 600eur)
Vďaka za koment, nemám problém nahodiť iné distro, na LM mám nejaké tie poznámky s repozitármi a softom čo pridávam, takže kľudne aj Xubuntu. Ak to mám správne chápať mám ísť radšej do Dellu alebo Asusu? Už sa dlhšie rozhodujem a rád by som už kúpil noťas aby som nenarazil na niečo iné, čo mi padne do oka :-)
Pozerám že tie Asusy majú len 128ky SSdčka, takže to nie, min 256ku alebo kombináciu s HDD,,,
Skus lenovo alebo dell.
Alebo ist do refurbished modelov. Daju sa najst super Lenova Tcka za rozumne ceny a len si ho upgradeujes.
Ja mam dobre skusenosti s tymto predajcom: BigOn
Dell xps/latitude z bazaru.
dell je urcite lepsi, novy alebo refurbished
ano radsej asus epsie ako acer
To, ze vsetko ine nez Acer je uz prekonane, ja naopak, Acer-u verim. Mam od r.2005 Acer Aspire 3003 WLMi este s 32bit. procesorom, RAM pamat zvysena na 1,5 GB a do dnes slape, momentalne s MX16, ale predtym s Xubuntu a neskor s LM. Okrem prasknuteho plast. pantu ziaden problem. A do buducna? Vyskusame minimalisticku verziu Xubuntu, ale neviem, ci tam moze byt 32bitovy procesor.
Vsetko ina ako acer je stale v mode. To ze mas historicky kusok ktory slapal? Moze byt aj mam doma 15 rocny kusok aspire a je tam este XP ktore funguje - je niekede zapadany prachom ale keby som ho zapol tak ide.
No acer dnes ani zadarmo.
No vidis, tak sme uz dvaja, ale ty ani zadarmo a ja by som za vytypovanu zostavu od Acer aj zaplatil. Ale, momentalne sa mi viac pacia NB a la Toshiba Portege X30.
stare acery boli dobre, teraz maju dost problemov. ono skoro ich insyde biose a tiez displej 1366x768.
inak mam 2 acery chromebook a notebook a az na par problemov s LM (17-19) celkom v pohode
xubuntu 18.04 je aj 32bit a slape v pohode
Ja mám Thinkpad T420. Cena asi 150€ + 16GB RAM (140€) + SSD (80€) + baterka (80€). Keby som kupoval dnes tak asi zoberiem verziu T420s a kúpil by som si lepší display (niektorý z full HD IPS panelov s vysokým gamutom, na T420s sa dá vymeniť ľahšie než T420, prípadne 2K), alebo 430 a klávesnicu z 420 + hardvérový flasher biosu.
Už len kvôli USB 3.0 príp. 3.1 chcem ísť do nového notebooku, zálohujem a ukladám dáta na externý disk. Nemusí to byť hneď najvýkonnejší model, len nech to má full HD rozlíšenie, min. 4 GB ramku s ďalším voľným slotom a ssdčko tiež poteší. Inak pomer cena/výkon mi príde celkom dobrý aj u Lenovo Yoga, ale nepoznám tieto dotykové notebooky. Osobne som mal značky notebookov HP, Acer Extensa a Lenovo radu G a posledné dva mi pár rokov poslúžili, HP kľaklo po záruke.
Pre mňa je najdôležitejšie nech to má dobrú klávesnicu a slušný výkon a veľa RAM. USB3 čo ja viem, za smiešny peniaz dokúpim expresscard-usb3, takže až tak ma netrápi a okrem toho má esata.
Oki a čo tak Lenovo ThinkPad E470? Je to kus nad rozpočet a ani netuším, či sa kvalitou približujú starému IBMku, ale možno by som sa buchol po vrecku.
Pravdu povediac nemám prehľad v žiadnych notebookoch, ktoré nemajú normálnu klávesnicu. Ak by som mal odporúčať nový thinkpad tak by som odporúčal T25 ;)
hej urcite ma cinska picovina kvalitu IBM
Myslím, že kvalita IBM je preceňovaná. Na starom thinkpade ešte z čias IBM som mal dosť prasklín, ale novší (T420) nie je z tak tvrdých materiálov a vyzerá, že zvláda hrubé zaobchádzanie bez problémov vďaka väčšej pružnosti.
Na druhej strane sérii E by som neveril vôbec. Sú to hrozne reklamované stroje. Konštrukcia nemusí byť zlá, ale počet reklamácii na predané kusy je šialený a servis Lenovo je otrasný. Na prácu preto odporúčam skôr starší overený thinkpad kde je možnosť rýchlo zohnať si náhradné diely a opraviť si to sám doma, alebo ak nie sú problém peniaze tak dell s next business day supportom je super.
Ja mám furt niečo iné. Hlavne sa vyhnúť slabučkým procesorom a ak by to šlo, tak 256gb disk ssd
ano tie Intel Celeron J a N su uzasne :-)
Ten N-kový ťa asi riadne nasral, raz si ho pekne nazval „tabletoidný zmrd“ :D
jj je to strasne. este aj stary C2D T5250 je oproti tomu silny (z roku 2007)