Ahoj, prosím o pomoc s inštaláciou ovládačou na grafickú kartu Nvida GTX740M. Toto je moja špecifikácia, čo sa týka graf. adaptéru na notebooku:
michal@100pc:~$ lshw -c display WARNING: you should run this program as super-user. *-display UNCLAIMED description: 3D controller product: GK208M [GeForce GT 740M] vendor: NVIDIA Corporation physical id: 0 bus info: pci@0000:01:00.0 version: a1 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: bus_master cap_list configuration: latency=0 resources: memory:f6000000-f6ffffff memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f1ffffff ioport:e000(size=128) memory:f7000000-f707ffff *-display description: VGA compatible controller product: 3rd Gen Core processor Graphics Controller vendor: Intel Corporation physical id: 2 bus info: pci@0000:00:02.0 version: 09 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=i915 latency=0 resources: irq:31 memory:f7400000-f77fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:f000(size=64) memory:c0000-dffff
Momentálne mám nainštalované Ubuntu 18.04.3. Po nainštalovaní Ubuntu som systém aktualizoval, reštartoval a cez GUI som chcel nainšatlovať ovládače na Nvidiu (slobodné). Inštalácia prebehla, ale po reštarte aj tak karta Nvidia nebola rozpoznaná.
Skúšal som aj inštaláciu cez príkazový riadok, ale vyhodilo na konci tieto oznámenia- viď príloha. Skúšal som aj tieto dva príkazy:
- # apt --fix-broken install
- # apt-get instal -f
Momentálne mám nejaké rozbité závislosti a nechcem to pokusom a omylom ešte viac rozhasiť, preto prosím o pomoc.
GUI na nainštalovanie dodatočných ovládačov je taktiež nefunkčné- nech zakliknem hocičo a potvrdím zmeny, n ič sa nestane.
Prosím o pomoc, tú grafiku by som potreboval mať k dispozícii.
No ja tu vidím niekoľko nezrovnalostí:
Slobodný ovládač na Nvidiu je automaticky nainštalovaný – je to ovládač nouveau. Nie je mi teda jasné, aký slobodný ovládač si ešte chcel doinštalovať.
Správca softvéru ponúka aj uzavrené ovládače nvidia – podľa výpisu, čo si sem postol o GK, je to ovládač nvidia-384.
Výpis, ktorý si sem dal je neúplný. A zaujímavý je výstup: nvidia-driver-390 Čiže si podľa toho, čo vidím, inštaloval rôzne ovládače jeden cez druhý, čo rozbilo závislosti. Alebo je to inak a mýlim sa?
Čo sa týka terminológie- vychádzal som z označení, ktoré sú vidno na priloženej snímke.
Súhlasím, že je tam nahadzaných viacero verzií- snažil som sa to dať do poriadku cez purge, autoclean a podobne, ale nepodarilo sa. Preto by som to chcel vyčistiť a podľa nejakého funkčného návodu znovu nainštalovať ovládače na nvidiu.
Postni sem výpisy z terminálu:
a
výpisy ukážu, aký ovládač je nainštalovaný a verziu ovládača.
Výpis z lspci:
Výpis z apt:
Zavedenie neslobodneho ovladaca moze blokovat aj zapnute secureboot v UEFI. Neslobodne ovladace od nvidie niesu podpisane. Cize treba vypnut secureboot.
Secure boot som už skúšal v Biose vypnúť, ale danú možnosť som nenašiel. Navyše, v minulosti to na tomto notebooku fungovalo.
Čiže ovládač nvidia- 390 si inštaloval z cudieho zdroja PPA, pritom v Správcovi softvéru je tento ovládač tiež dostupný ale v nižšej verzii. Taktiež je nainštalovaný aj ovládač nvidia- 384, čo sa nesmie. Pri inštalácii iného ovládača sa musí už nainštalovaný vždy odstrániť.
Podľa výpisu z lspci ide o hybridnú GK - Intel/Nvidia – obidve bežia teraz na slobodnom ovládači.
Skús deaktivovať pridané PPA na ovládač Nvidie a cez terminál odstrániť nainštalované ovládače: 1. zaktualizovať zdroje softvéru
2. odstrániť úpne balík nvidie
celý výpis postni sem.
Vykonané, v prílohe kompletné výpisy.
Ideme ďalej :-) Pokús sa odstrániť problematické balíky:
a opäť:
Hups, príspevok mi sem hodilo 2-krát. Prosím adminov o odstránenie duplicity. ďakujem.
Vykonané :)
Odstránil som aj balík nvidia-384- potreboval vyššie uvedené balíky alebo jeden z balíkov.
Autoremove uvoľnilo asi 850MB a posledný príkaz už nič neodstránil a ani nepridal.
Je to teraz už čisté, môžem už nainštalovať proprietárny ovládač?
Daj do terminálu ešte:
ak výpisy prejdú bez chybových hlášok, tak áno :-)
Veľká vďaka za pomoc. Prebehlo to bez chýb, idem vyskúšať po reštarte ovládač cez GUI. Dám vedieť výsledok.
Ešte raz veľká vďaka, podarilo sa mi ten ovládač nainštalovať. Ale aj tak je to divné, pretože ten zoznam dostupných ovládačov v dodatočných ovládačoch je iný, ako tam bol po nainštalovaní Ubuntu.
no ak si dal dist upgrade tak mas novsie ubuntu a to asi aj upgradnute volby pe uzavrete ovladace
Príkaz dist-upgrade aktualizuje zoznam balíkov na najnovšiu možnú verziu, nepotrebné balíky odstráni a veľmi dobre rieši nezhasené závislosti balíkov - apt upgrade nie je na to stavaný. V žiadnom prípade nepovýši systém na novšiu verziu - toto je najčastejší omyl mnohých linuxákov. Ak má Michal nainštalované Xubuntu 18.04, tak teraz by mal mať Xubuntu 18.04.2. Dá sa to overiť príkazom:
Ako som písal vyššie, momentálne mám Ubuntu 18.04.3.
zle som sa vyjadril - myslel som presne čo píšeš, že natiahne všetko najaktuálnejšie a teda aj najnovšiu verziu aplikácie čo ponúka inštaláciu uzatvorených ovládačov a preto tam je zmena