Tip na Media Center

Sekcia: Aplikácie & Desktop 11.04.2020 | 23:16
Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

Ahojte, vcera som na Lenovo MiniPC (amd64, 4GB RAM) hodil LibreElec, ktory je celkom fajn, ale kvoli pravdepodobne chybe v libtorrent mi nejdu odosielat torrenty (no seed potrebujem), takze zvazujem zmenu za nieco ine, kedze som nenasiel solution. Vase tipy? Videl som uz nejake bedekre, no necham aj na vas, kde mi pojdu torrenty a Plex media server + kodi/plex

    • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 11:52
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      ty chces mat na jednom zariadení aj plex server aj torrent aj kodi aj plex player ?

      v jendom baliku som to nikdy nemal ale s nadpriemernou spokojnosťou používam raspbery pi a raspbian

      jedna rpi3 sluzi ako plex server (s dovolenkovymi videami) s externym usb diskom a druha rpi2 sluzi ako prehravac - kodi (v ktorom mam plex plugin)

      na oboch bezi raspbian teda doplnit nejaky torrent by nemal byt problem, rpi2 ako prehravac je nastavena aby bootovala do kodi a rpi3 bootuje headless

      ta rpi2 je pripojena k usb portu na telke (teda sa zapne spolu s telkou a ovlada sa cez CEC ovladacom z telky) a mam napojedne 2 plex servre ten na rpi3 a moj (beziaci na hp microserver v inom meste)

      obe su v obycajnych krabickach bez chaldicov (hlasia max teplotu 65 stupnov), zapojene kablom, mám to u rodičov - aby si mohli pustat domace videa a ja aby som si mohol pozriet film ked prespavam u rodičov

      samozrejme o transcodingu sa nemozme bavit - funguje len direct stream 

      okrem obcasneho zlyhania sd karty (mám vždy zalohovany image na obnovu) sa nemôžem sťažovať

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 14:32
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

      ahoj, v principe potrebujem tuto kombinaciu: - Plex player standalone + PMS (plex media server) + torrent server alebo - Kodi + Plex add-on + PMS + torrent server

      Data mam na synology, ale builtin torrent klient je strasne pomaly

      • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 15:03
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ospravedlňujem sa za moju nemodernosť, ale čo je to ten Plex, je to niečo ako DLNA ktoré je už dávno podporované všade?

        • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 16:16
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          plex ti na rozdiel od dlna vytvori peknu kniznicu, stiahne náhlady, jednym klikom v prehravaci zabezpeci transkodovanie do nizsieho rozlisenia, stiahne titulky, ukaze hercov a popis deja filmu/serialu, pamata si kde si skoncil a dovoli pokracivat aj na inom zariadeni, umozni prehravanie cez prehliadac a kopu dalsich veci

          je to pohodlné dlna ktoré funguje out of box

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 16:56
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Všetko v jednom, tak ako to zvláda XBMC s DLNA? Tak to vyzerá skvelo. Dokáže ten PLEX aj pospájať viaceré filmotéky do jednej, tak ako to robí XBMC?

            PS: Ten zvyšok bol zoznamom nosných vlastností DLNA. Akurát že som nevidel DLNA sever pre Linux ktorý by robil transkóding na požiadanie klienta, ale už roky som sa po tom nepátral. V dávnych dobách keď bol ešte PLEX platený bolo lacnejšie a rozumnejšie pichnúť androidový prehrávač do telky ako riešiť server s výpočtovou kapacitou ktorý musel zvládnnuť robiť transkóding z nejakého dôvodu. Napríklad že telka odmietala robiť s akýmikoľvek titulkami.

            • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 17:17
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              1. xbmc už roky neexistuje - nahradil ho KODI o ktorom sme sa presne bavili (kodi obsahuje plex plugin, ktorý spája najlepšie z oboch)

              2. kodi nepobeží na všetkom, nie každá telka podporuje kodi

              3. plex som rozchodil na všetkých smart telkach co som stretol vrátane starších ešte z doby 3D (pre kodi by som musel vyhodiť daľšie € do luftu na nadbytočnú krabičku)

              4. prosím odkáž ma na dlna server ktorý má všetky (s dôrazom na všetky) tie vlastnosti hned po nainštalovaní (bez irónie, vždy hladam alternativu ak by mi plex prestal vyhovovat)

              5. ano plex krasne spaja viacero filmotek, viacero serverov a viacero verzii toho isteho filmu (z pohladu mna ako uzivatela lepsie ako kodi)

              6. na beh plex serveru nepotrebuješ špeci HW, ako som spomínal rpi3 úplne stačí (ak nepotrebuješ transkodovať)

              7. ja transkodovanie pouzivam ked prehravam cez internet a na dedine mám 8mbit/s download (ktorý ide tak na urovni 5mbit/s) a všetky filmy aj amoje videa co mam su 10 a viac mbit/s - v plexe staci kliknut na bitrate a mozes hned pozerat

              rovnako si to viem predstavit cez mobil napr. pri cestovani (ale taky sadomasochista niesom aby som film pozeral na mobile)

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 18:00
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                XBMC nezanikol, len sa premenoval na Kodi keď z názvu vyhodili MS XBox. Kodi je v dnešnej dobe od výroby aj v najlacnejších Androidových prehrávačoch za pár šupiek. Tie SMART TV podporujú Plex len preto, že majú v sebe DLNA klienta. A Plex server má v sebe DLNA Server, tak ako Kodi.

                Na záver len podotknem, že KODI nie je len klient. KODI je aj server, ale je to všetko v jednom. Ostatne Plex z neho vznikol i keď navyše oddelil klientskú a serverovú časť. Svojho času bola tá serverová časť spoplatnená ak človek potreboval využiť transkóding. Teda ak mu "Smart TV" nevedela prehrať napríklad MPEG4/DivX ale len MPEG2/DVD. Alebo ak výrobca "Smart TV" nechápal že existujú titulky, tak tie titulky server vyrazil do filmu.

                Pokiaľ ti ide o alternatívu k serverovej časti ktorá zvláda transkóding za behu, tak ti neposlúžim. Mne DLNA nikdy nevyhovovalo. Kedysi som si ho vyskúšal, a oslovila ma možnosť vybrať si na mobile čo budem prehrávať. A následne som to jednoducho prehodil na väčšie zobrazovadlo. Ale to bolo asi tak všetko. Ostatne výber priamo na tom väčšom zobrazovadle bol pre mňa pohodlnejší.

                PS: Stále si neviem predstaviť o čo je lepší Plex od XBMC/Kodi. Alebo, že čo chýba Kodi oproti Plexu. Ale niesom človek ktorý sa bojí ticha, a stále potrebuje mať niečo pustené.

                • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 18:15
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  zrazu teda vieš co je plex aj čo je kodi, zaujímavé, ako veľmi sa nudíš že tu potrebuješ trolovať ?

                  na záver mi len prosím vysvetli načo si sa zapojil do diskusie keď ty vlastne telku nepozeráš, lebo si lepší ako ostatní ?

                  a neboj sa už nebudem reagovať a prenechám ti posledné slovo ;-)

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 18:43
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    Kedysi som mal pokec s bývalým kolegom čo si kúpil NAS s podporou Plex (to NAS malo veľmi jednoduchý DLNA server), a tešil sa že bude môcť pozerať filmy na telke cez Playstation 3 keďže tá mala v sebe podporu DLNA a tak si ju Plex dal na zoznam kompatibilných zariadení. Problém bol v tom, že to playko malo veľmi slabú podporu filmov a titulky to nepoznalo vôbec. Takže to vyžadovalo transkóding. Dopadlo to tak, že si namiesto Androidového prehrávača za 30$ prikúpil transkódovací server a licenciu pre Plex.

                    No, a mňa skutočne ma zaujalo kam sa ten Plex s tým jeho DLNA serverom za tie roky posunul. Už vtedy ma neoslovil, ale možno ma osloví teraz.

                    PS: Filmy pozerám, a mám aj legálne nadobudnutú filmotéku niekoľko sto kusov médií. Ale nepúšťam to len aby som niečim zahnal ticho. Vyberiem si čo si pustím, a to si aj pozriem.

      • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 16:23
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        ja by som pouzil distribuciu ktoru poznas a funguje na tvojom zeleze napr debian (resp raspbian) a doinataloval potrebne sluzby, pms, transmission daemon, kodi

        ak vsetky data budes ukladat na NAS tak by to malo byt bezoroblemove a aj tiche (pre mna podstatne)

        neviem či hľadáš aj hw tam je to zlozitejsie, lebo cena, najlacnejsie asi bude nejaky android box z aliexpresu alebo spomenute rpi (4ka zvláda aj hvec a 4k)

        plex player myslim ze pre linux uz nie je (iba web rozhranie alebo kodi plugin)

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Tip na Media Center 12.04.2020 | 22:14
          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

          je to Lenovo IdeaCentre. Plex je naozaj pod linuxom iba server (prepac, to som nejak nedomyslel)

          Asi naozaj natvrdo nastavim ubuntu server s KODI a ostatnymi vecami. aj ked som sa chcel tomu trochu vyhnut, lebo jedna z veci bola, ze som chcel, aby sa automaticky spustalo kodi.

          • RE: Tip na Media Center 13.04.2020 | 02:20
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Prečo by si to nemohol? Že nastavíš autologin na serveri do grafiky v ktorej bude bežať pod užívateľským účtom (v takom akoby kiosk móde) Kodi, to je žiaľ moderné a bežné. A nebude sa to líšiť od pôvodného návrhu s Plex klientom namiesto pôvodného XBMC/Kodi.

            • RE: Tip na Media Center 13.04.2020 | 02:49
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

              hej, napadlo ma to, ked som to odoslal :D

              • RE: Tip na Media Center 13.04.2020 | 07:31
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                A ako bonus budeš mať to, že nebudeš potrebovať službu na zdieľanie multimédií (Plex server), keďže túto časť mal v sebe Kodi už keď sa volal XBMC.

                I keď by som tam asi nechal možnosť nejako nahrať filmy. Buď cez Samba/CIFS, NFS alebo cez scp. To ale v sebe Plex server určite nemá. Len pozor na zápis bez hesla, a čítanie bez overenia.

              • RE: Tip na Media Center 13.04.2020 | 11:02
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                vsak to som navrhoval od zaciatku, len využitím plnohodnotneho OS namiesto libre elec dostaneš možnosť tam mat aj ine sluzby ako torrent, alebo plex server, sonarr ci radarr akebo jackett

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: Tip na Media Center 13.04.2020 | 15:53
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                  Plex niektore veci lepsie riesi. preto som si ho oblubil. :) a dobre pracuje s joystickom :) ok, vdaka pani. idem do ubuntu (server) a instalacia KODI a ostatnych drobnosti.