Ahojte,
stal sa mi taky divny problem s diakritikou.
Ako vid´ite d´lˇzne a mäkˇcene d´ava pred p´ismeno miesto na p´ismeno. Som myslel, ˇze ˇci to nebude slovenskou kl´avesnicou, tak som sk´usil pridaˇt ˇcesk´u. Ale nepomohlo. Neviete, kde m´am hladaˇt ?
Linux Mint 18.2 Sonya
Co ti vypise prikaz locale.
LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=en_US
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC=de_AT.UTF-8
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY=de_AT.UTF-8
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER=de_AT.UTF-8
LC_NAME=de_AT.UTF-8
LC_ADDRESS=de_AT.UTF-8
LC_TELEPHONE=de_AT.UTF-8
LC_MEASUREMENT=de_AT.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=de_AT.UTF-8
LC_ALL=
Chyba nie je v tychto nastaveniach. Nastavil som a u mna to bolo ok.
Robi to, aj ked das prikaz?
Robi to aj v terminale v programe xterm?
Co ti vypise xev, ked zadas jeden znak napriklad ý.
ja mam local eng, preto sa ani nesnazim 90% casu pisat s diakritikou
ale toto by som chcel vidiet vypis locale
Ja to mám podobne ako Martin, akurát u mňa je mix americkej (tradičné správy systému) a austrálskej (metrický systém) lokalizácie. A k tomu mám slovenskú klávesnicu. Funguje mi to bez problémov.
Až na jednu drobnosť, neinštaloval som si som program kvôli ktorému by som si mal vypnúť ibus keďže ho bežne používam hlavne na zadávanie diakritiky.
je to tym IBus deamonom. Keď som ho povolil, diakritika ide dobre.
IBus deamon sa mi nainštaloval zo Zoomom. Tak som Zoom odinštaloval, ale Ibus zostal. Musel som ho odinštalovať ručne.
Ako toto vlastne funguje ? Aplikácia si dotiahne kopec knižníc, ale už ich neodinštaluje. To potom troška robí bordel. Dá sa získať nejaký list nepotrebných knižníc a odinštalovať ich ?
sudo apt autoremove ti odinštaluje všetko nepotrebné.
Osobne ibus nepoužívam roky a nemám žiadne problémy, ktoré mi ibus pravideľne robil.
to ale není pravda.
po odinštalovaní Zoom-u som volal sudo apt autoremove a Ibus to neodinštalovalo.
Musel som to urobiť manuálne
Na niečo ostal zavesený ako voliteľná súčasť.
takže tam môže ostať visieť viacero vecí
Neber to nijak kriticky, ide len o balíčky nejak dopĺňajú funkcionalitu nejakého programu a moc miesta nezaberajú.
Keď sa pozrieš napríklad na Kate:
Tak tam vidíš Depends:, Recommends:, Suggests: a každé distro si dodatočné balíčky reši po svojom.
Konkrétne nastavenia nájdeš v /etc/apt/apt.conf, ďalej v /etc/apt/apt.conf.d/* a v /etc/apt/preferences.d/*.
ako si získal ten výpis o Kate ?
alebo https://packages.debian.org/bullseye/kate
apt show kate
Ono je to vo svete DEB balíkov zložitejšie. Debian Like distrá majú metabalíky ktoré neobsahujú kód, ale majú náväznosti na skupiny iných balíkov alebo na vyžadovanú funkcionalitu. Potom balíky majú príznak akú funkcionalitu poskytujú. A v rámci tej funkcionality majú informáciu či sa neznesú z alternatívou.
Takže len ty vieš, či sa ti v tom Minte pri inštalácii ZOOMu ponúklo niečo odinštalovač (čo bolo nahradené iBusom), alebo či ten iBus dokázal existovať s podobným programom a len sa to prestavilo v detailnom nastavení klávesnice alebo jazyka.
Takže to nemuselo odinštalovať čo nainštalovalo, ak to logika veci nevyžadovala.
PS: Keď robíš takéto veci, tak si píš poznámky že čo si kedy robil aby si sa potom zbytočne netrápil keď niečo pokazíš. A vedel to zrolovať. A nemusel to preinštalovať. Inak, že si to pokazil, to je normálne. To sa nám všetkým stalo veľa krát.
mne sa marí, že nechcel nič odinštalovať, akurát zobrazil aké balíky potrebuje nainštalovať. Pamätám si iba ten IBus.
Tá myšlienka o robení poznámok je trefná. Predpokladám, že je získaná skusenosťami a nejedným búchaním hlavy o stôl :-)
Trieskanie hlavou o stôl/stenu to nebolo, som od prírody kľudný človek. Ale bolo to podobným spôsobom:
Otázka po preinštalácii systému: Jak som túto blbosť riešil dva roky dozadu? Jáj, už to mám. Tiež mi to vtedy trvalo cca dva dni. Jak som to zas teraz urobil? No nič, nebudem to siliť. Už sa vyjasňuje počasie, a nemám dôvod strácať čas zavretý doma pri počítači. Na budúce, asi tak o dva roky si to už napíšem. Ak nezabudnem.
Linux má v tomto jednu obrovskú výhodu oproti SpywareOS. Bez problémov ho preklopíš na iné železo. Ak chceš.
Ako tak pozerám, som poriadny nacionalista
Aj ja to tak mám.
Ja mám
a žiadne problémy s diakritikou nemám.
Zmieňovaný problém je známy a už roky som ho nevidel a samozrejme zabudol o čom bol :-)
Podľa mňa má zlý defaultný font.
Ja som mal pekných pár rokov dozadu problém s diakritikou, tuším som to obišiel cez fstab, už si nespomínam na parameter, či UTF-8,,,
Som na tom rovnako, ak potrebujem niečo z anglickej klávesnice použijem pravý alt (altgr)
Len tak narýchlo som prešiel web, už to RIEŠIL pred časom aj niekto iný a opravila to aktualizácia.
Pokiaľ mu tá aktualizácia znova zapne ibus, tak to bude v poriadku. Ale asi ju už má dávno nainštalovanú.