Dobrý deň .Mam tuto dosku ktora obsahuje realtec 8125 2,5G sietovku ktora mi nejde .Je uz kernel ktory ju ma uz v priamo v podpore?
Gigabyte GA-B550 AORUS PRO AC
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Dobrý deň .Mam tuto dosku ktora obsahuje realtec 8125 2,5G sietovku ktora mi nejde .Je uz kernel ktory ju ma uz v priamo v podpore?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
nie je
https://github.com/heri16/r8125 tu je ovladac.
na stranke maju ovladace pre kernel do verzie 5.6
teda vyssie verzie by ho mali mat v sebe teda 5.7 aj 5.8 aj 5.9
jedine ze by nie a vtedy skus ovladace z ich stranky
Dík tak mi už beží Linux paradoxne nie nie Win 10 .Po par sekundách inštalácie nápise ze mu chyba ovládače .Zabudne napísať ktoré ( pribalené DVD nepomohlo ani stiahnuté driver z Gigabyte
nie som si istý či rozumiem
teda v linuxe ti to ide ale vo windowse nie ? tak to je super, všetko vyriešené
lebo s win problemom tu veľa rád asi nedostaneš ;-)
A to sme tu "rasisti" ? :) .Tak aj ten problém vyriešený . Ten istý obraz Win 10 na USB nejde ale keď ho napálim na dublé DVD ma to 5 GB (: Tak instilácia prebehne OK V PC mam vždy 2 Linuxy a nejakú WIN aj keď 10 by som si nedával nikdy ale ovládače k doske sú len na ňu . Takže Win na USB ešte neinštalovať na DVD instilácia funguje .Vyhnete sa zbytočnému hľadaniu chyby ktorú vám instilácia WIN cez USB vypisuje . Ďakujem za radi na ovládače v Linuxe
Bootovacie USB s Windowsom vie vytvoriť v Linuxe napríklad WoeUSB, pár krát som ho už použil a nenarazil som nikdy na problémy,,,
Či je vytvorené bootovacie USB alebo DVD, tak je tam napálený rovnaký iso súbor a nemal by byť rozdiel vo funkčnosti alebo v tom, čo obsahuje. Ak si mal problém s USB, mohlo byť zle napálené. Niekedy tiež bývajú bližšie nešpecifikované problémy s USB 3.0 a vyššie. Skúsenosti ukazujú, že niektoré značky USB sú vyslovene nevhodné na použitie ako bootovacie. Hlavne rýchle Patrioty. S pomalými USB 2.0 podľa mojich skúseností problémy nebývajú.
To som si aj ja myslel ale nieje to tak . Hľadal som na Internete a tiež to niekomu robilo vypisovalo ze che nejaký ovládač a instilácia skončila . A niekto mu radil nech ten istý obraz napáli na DVD nie na USB a tiež mu potom nič nehľadalo a nainštalovalo . To iste sa stalo aj mne .USB inštaláciu v Linuxe používam už roky a tiež to nebol celkom OK hlavne na začiatku
Toto by sa mohlo stať iba v prípade, ak na tej doske potrebuje nejaké netypické ovládače potrebné k spojazdneniu funkčnosti USB. Pokiaľ ich nenainštaluje, logicky nebude fungovať ani USB. Z DVD tie ovládače pri inštalácii win10 pre USB nepotrebuje a v priebehu inštalácie si ich stiahne a nainštaluje. To je jediné logické vysvetlenie, ktoré ma napadlo.
Ja mám zase takú skúsenosť, že z kľúča usb 3.0 v pohode a 2.0 nefungovalo. Bolo potrebné zapnúť v BIOSe CSM alebo legacy podporu tak dáko sa to volá.
Stým ovládačom pre USB by to mohlo byť Myslím ze B550 ma USB v sebe a nemusela by ho WIN10 poznať .Ovládač cd mechaniky ma :)
Arcolinux beží po aktualizacii na 5.9.1 na sietovke bez instalacie ovladacov
Ja viem ze to nieje masová zaležitosť ale na Ubuntu 20.04 je deb balíček tu https://github.com/awesometic/realtek-r8125-dkms/releases/download/9.003.05-1/realtek-r8125-dkms_9.003.05-1_amd64.deb Aj ten funguje na Xubuntu 20.04
Dobry vecer tak znova otravuje po aktualizacii namodprobe jadro 5.10..... My nenacita modul pre 8125 po hladani na internete po zadani prikazu modprobe r8169 siet nabehne . Pritom od 5.9 sietovka isla
musis sytemu povedat aby modul zaviedol automaticky pri boote
pokial viem robi sa to vlozenim do /etc/modules
ale dlho som to nepotreboval a linux sa mohol vyvinut
pogoogluj permanent modeprobe alebo daco podobne
neviem o ziadnom beznom module, ktory by trebalo implicitne nacitavat, vsetko uz robi jadro samo.
ked ten modul kompiloval zo zdrojakov, tak ho pravdebodobne pre nove jadro nema skompilovany...
Da sa dat na plochu ikona na ktoru kliknem a sama da ten prikaz nie?
ano, ale jednoduchšie je snad znovu skompilovat ten ovladac pre to nove jadro rovnakym sposobom ako si to spravil pre to stare
tipujem ze si len spustil nejaky script na instalaciu toho ovladaca, tak ho spusti znovu
Na EndeavourOS som ovladac nedaval ma uz nove jadro tusim 5.10.1 pri instalacii normalne sietovka ide .Ako nahle dam cez aktualizaciu nove jadro uz po restarte nenabehne sietovka jedine cez ten prikaz
a nastavit automaticke zavadzanie toho modulu nefunguje ?
aj ked to asi nie je najlepsie riesenie
Dnes sa aktualizoval na 5.9.14 naschval som driver zapol prikazom na jadre 5.9.13 aby bola sietovka zapnuta a urobilo to to iste . na archoch chodi nove jadro kazdy tyzden to uz racej ikonu na ploche ako za ADSL usb modemoch
Dobry vercer da sa pridat do pacman AUR "balicky "pouzivatelov .Lebo balicek r8125-dkms bol preradeni tam. Oficialnych zdrojoch archu uz nieje
tak cez yay naistalovany ovladac zAur uvidim ci to po aktualizacii jadar zase bude treba nanovo instalovat