učím sa nastaviť vsftpd nainštalované bez problémov. Aj po naštudovaní nastavení mám problém s nastavením adresára na inom disku použil som sudo mkdir /media/sdb1/srv/ftp sudo usermod -d /media/sdb1/srv/ftp jaro nastavenie: local_enable=YES anonymous_enable=YES
sem sa ale neviem pripojiť keď je nastavené na home tak sa bez problémov pripojím. Ako to správne nastaviť? ďakujem
nepoznam vsftpd ale nikde nevidím že by si nastatoval práva pre ten priečinok
niečo typu
alebo
a pravdepodobne aj niečo ako
to by malo pridať právo zapisovať pre všetkých užívateľov
potom ešte vsftpd moze byt podobny sambe, kde potrebuje vytvorit uzivatela (nepreberie automaticky systemovych uzivatelov)
nastavené to mám aj keď pre hosťa netreba Příklady nastavení anonymous_enable=YES Nastavení povoluje přihlašování anonymním uživatelům. Implicitně je přihlašování anonymních uživatelů povoleno, lze zakázat zakomentováním volby nebo změny YES na NO. local_enable=YES Volba povoluje přihlášení všem systémovým uživatelům. Implicitní hodnota je NO. local_umask=022 Volba nastavuje masku pro lokální uživatele. Maska 022 znamená, že vytvořený soubor/adresář bude moci číst a editovat pouze vlastník a skupina a ostatní mají pouze právo čtení. listen=YES Démon vsftpd bude spuštěn jako samostatný server. listen_ipv6=YES Volba zapíná podporu IPv6.
inak priečinok je nastavený: -rwxrwxr-- anonym má právo len čítať. VSFTPD je tak nastavený hneď po inštalácii.
V podstate je to jedno, chcem sa to len naučiť. Odporučíš nejaké jednoduché ftp na ktorom by som sa naučil nastavovanie?
Aby som nezabudol. V userlist sú užívatelia zadaný
ftp nepouzivam, ide o zastaraly a deravy protokol, ale pre studijne ucely je to asi fajn
ja na pristup k datam v sieti pouzivam NFS a Sambu (pre windows stroje) a v nudzi pouzijem sftp - pozor nejde o druh FTP ale iny protokol zalozeny na SSH
stale sa pouziva ;), ale, ked uz FTP, tak FTPS ;), alebo ako si pisal SFTP
local_enable=YES
ti umozni logovat lokalnych uzivatelov
našiel som mne pochopiteľný návod a zvládol som to ďakujem