Správy
24.01 | 14:45 |
MarekGalinski
Dátum udalosti: 25.04.2026
Štvrtý ročník Bratislava OpenCamp pozná svoj termín a je spustená možnosť prihlasovať príspevky. Podujatie sa zameriava na témy otvorených technológii, otvoreného softvéru, otvorených dát, ale aj otvorenej verejnej správy a podobne. Podujatie sa uskutoční 25.4.2026 na FIIT STU.
Zdroj:
Bratislava OpenCamp
03.11.2025 | 22:52 |
menom
Na svete je nová stabilná verzia linuxovej distribúcie Devuan s číslom 6 a kódovým menom Excalibur. Vychádza z Debian 13 Trixie. Projekt Devuan sa zameriava na poskytovanie alternatívy k Debianu, ktorú je možné použiť bez SystemD.
Zdroj:
https://www.devuan.org/get-devuan
Ludia okolo MX linuxu uvolnili na testovanie prvé ISO MX linuxu postavené na Debian 13.
Zdroj:
MX linux
12.09.2025 | 22:07 |
Pavel
Bola vydaná nová verzia distribúcie Q4OS 6.1 "Andromeda", ktorá vychádza z Debianu 13.1 Trixie s desktopom Plasma alebo Trinity. Bude k dispozícii len pre 64 bit architektúru, pre 32 bit sa odporúča staršia verzia Q4OS 5 "Aquarius".
Zdroj:
DistroWatch.com
Po mesiaci od vydania Debian 13 vyšla nová verzia 13.1.
Debian 13.1 Trixie opravuje 71 chýb a pridáva 16 bezpečnostných aktualizácií.
Zdroj:
Debian
Linux prvýkrát v histórii prekročil 5 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi v USA . Podľa globálnych štatistík spoločnosti StatCounter za jún 2025 má Linux teraz 5,04 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi, čím prekonal kategóriu „ Neznámy “, ktorá predstavuje 4,76 %.
Zdroj:
https://news.itsfoss.com/linux-desktop-usage-usa/
Spoločnosť Google daruje protokol A2A nadácii Linux Foundation.
V apríli 2025 spoločnosť Google spustila protokol Agent2Agent (A2A), otvorený štandard navrhnutý tak, aby umožňoval bezpečnú a inteligentnú komunikáciu medzi autonómnymi agentmi s umelou inteligenciou.
O niekoľko mesiacov neskôr spoločnosť Google darovala A2A nadácii Linux Foundation, ktorá v spolupráci so spoločnosťami AWS, Cisco, Google, Microsoft, Salesforce, SAP a ServiceNow vytvorila projekt Agent2Agent .
Ďalšie info
Zdroj:
IT's FOSS
V prvom rade prečo chceš používať Linux? Je nepodstatné čo "letí", skôr si odpovedz na túto otázku. Inak zostal by som pri Minte ak si s ním už mal tú česť, antivirák nepotrebuješ,,,
na zaciatok urcite nechod daleko od hlavnych popularnych distribucii a veľkých desktopovych prostredí
osobne by som odporučil:
ubuntu (alebo kubuntu), mint, pop os,
mozno MX Linux
pekne vyzeraju aj (ale nemám ich odskusane) deepin, zorin, elementary,
myslim že všetky vyššie uvedené vychádzajú z debianu alebo UBUNTU (ktore vychdza z debianu) a to je myslím pre začiatočníka najlepšia cesta (distra zo sveta archu, redhat, suse a slackware majú menej návodov pre začiatočníkov)
Nikto ale nenahradi tvoje skusenosti, musis sa stym pohrat a zistit v prvom rade ake desktopove prostredie ti vyhovuje (kľudne ho na uvod zmen aj 10 krat), lebo pre začiatočníka je to asi jediný rozdiel medzi distribuciami (to ako vyzerajú)
všetky distribúcie su prispôsobitelne a nastaviteľné (rozdiel je len či je na to klikatko alebo nejaký konfigurak)
antivir neries, nepotrebujes ho ani na windowse ak sa správaš zodpovedne
Braňo niečo mi hovorí, že v tomto prípade je nezmysel hltiť chlapa informáciami. My to poznáme ale na max. zjednodušiť začiatok.
Ja by som povedal štandardný postup, nahodiť na kľúč kľudne aj spomínaný Linux Mint, prípadne si ho vyskúšať cez DistroTest (aj desktopy) a potom sa rozhodnúť.
pravda, mint je super voľba
možno by bolo ale ešte fajn to aspoň trochu negatívne vynmedziť
určite by som neodporučil (napriek popularite) distrá ako Manjaro, Garuga, Arch, antix, slackware, kali, artix (pozeral som sa na prvých 20 zo zoznamu popularity na distrowatch.com za posledných 6 mesiacov
distrotest je super vec, tiež to zvyknem odporúčať
...WINDOVS 11-letí,je to aj šláger...
...aj ESET bude fungovat...
Ahoj, antivir od esetu, ti urcite bude fungovat, mne bezal v pohode na Debiane 6, dokonca som testoval aj serverovu verziu Esetu. MTA + Amavis+eset.
Tu je link Eset-linux.
Ak chces free antivir pre linux tak skus Clamav.
Niekto tu spominal, ze na linux antivir netreba ;) (v dnesnej dobe mas uz aj vela bordelu pre linux, mac atd..), to je blbost. Suhlasit mozem iba vtedy, ak mas pred nim nejaky NGFW a ten urobi poriadok.
Jedina nevyhoda antiviru --> je to iba Fileless Threats Protection ochrana ;).
Viac si nastuduj sam ;).
Tiež som jednu z prvých otázok pri prechode na Linux riešil antivirák. Myslím že má zmysel, ak by chcel používateľ skontrolovať napríklad usbčko z Windowsu, inak tam nevidím nejakú potrebu pri pracovnej stanici. A pre ClamAV existuje GUI ClamTK pre ľahšiu prácu, pre KDE existoval KlamAV, ale už asi nie je vyvíjaný. Viem že mi niekedy dávno celkom dalo zabrať v Mandrive rozbehať na pozadí démona pre ClamAV, keď som sa s tým zabával,,,
Pozerám, že pre ClamAV existujú aj pluginy pre prehliadače súborov pre rýchlejšiu kontrolu, pre GNOME aj KDE, takže fajn.
priamo na tom linku na ESTE píšu:
Produkt ESET NOD32 Antivirus pre Linux Desktop získava už len obmedzenú podporu a jej poskytovanie sa skončí v treťom kvartáli roka 2022
aj eset to vzdava pre desktop (aj keď to bude skôr pre malý podiel na trhu)
clamav, nerobí žiadnu priebežnú kontrolu, a je určený primárne na skenovanie mailov a príloh na strane servera rovnako ako ten amavis (to asi nebude pre bežného desktopového používateľa)
na desktopovom linuxe proste antivir momentalne nepotrebuješ, ak si dobre pamatam takéto oficiálne stanovisko má aj ubuntu (nie že by to bola nejaká záruka)
to neznamená že neexistuje škodlivý kód alebo že sa nešíri, ale inštalácia antivirusu v linuxe takmer určite nepomôže proti tomu škodlivému kódu (antivir často nepomôže ani na windowsoch)
rozumné správanie poskytuje oveľa väčšiu ochranu ako akýkoľvek antivír (minimálne dnes, všetko sa časom môže zmeniť)
Predtým existoval démon na pozadí, neviem ako je to teraz, neriešim.