Ahoj, Používam Raspberry Pi 4 s Openhabian. Pripojenie na internet je zabezpečené cez USB GSM modem. Každé ráno cca od 00:30 sa moje Pi odpojí od internetu a následne v logoch "var/log/syslog" vidím zacyklené logy ako na obrázku (príloha). Hádam, že to má spojitosť s mojim problémom s odpájaním z internetu. Čo môže byť zdrojom týchto logov? Ako vypnúť vec ktorá generuje tieto logy? Ak reštartujem Pi natvrdo, tak sa Pi znova pripojí na internet. Avšak v čase cca 00:30 - 06:00 ani reštart nepomôže a Pi sa nepripojí na net. Len sa generujú tie logy ako divé.
Čo je zdrojom mojich "SIGPIPE" logov (sú ich milióny za sebou)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Prva vec co ma napada, ak nepouzivas dhcp na pripojenie k internetu, tak vypnut dhcpcd. Google ukazuje, ze to ti uz odporucali, takze nic. Mas balicky v systeme zaktualizovane? V prvom rade by som skusil prist na pricinu toho odpajania GSM modulu, kedze ten logflood je iba dosledkom nedostupnosti pajpy k netu a je vzdy lepsie vyriesit pricinu nez dosledok.
Asi by som isiel salamovou metodou a v prvom rade si overil, ci je problem v tom, ze v danom case nefunguje GSM pokrytie v danej oblasti, alebo je skor problem v casti GSM modul>USB>raspberry atd.
Rychly spinavy fix ak sa nepodari nic ine by bol pouzit sed s wildcards cez cron, a replacnut tieto riadky priamo v logu za prazdny string (Fuj!), pripadne cez cron zastavit medzi 0:30-6:00 dhcpcd a po 6:00 ho znova cronom spustit (2xFuj!).
Áno, pýtal som sa všade možne :-) Balíčky mám zaktualizované, ak tým myslíš
DHCP neviem ako presne funguje. Do toho som radšej nerýpal. Modem je v mestskej zastavanej oblasti, nemal by tam byť problém so signálom. Aj keď napadá ma, že či náhodou operátor nejako neobmieňa IP adresy klientským zariadeniam (môjmu modemu) každú polnoc. A môj setup to nejako nedá a zblázni sa z toho, na miesto toho, aby si obnovil IP adresu podľa ISP. Ale vravím, ja som nie odborník na siete, takže len taká úvaha. Inak toto som objavil teraz - viď príloha. To sa zobrazí keď zadám
Tvári sa to, že môj modem je odpojený, ale to je blbosť.
S tym obmienanim to nebude, tak by po restarte nabehla siet normalne a nie az po 6tej rano.
Za apt-get update musis spravit aj apt-get upgrade, inak si iba natahas nove zoznamy balickov, ale stale ti zostanu nainstalovane tie stare (mozno si to aj robil, pisem iba pre istotu :).
Co sa tyka nmcli, podla tohto vlakna to moze byt sposobene PINom na SIMke.
Skus porovnat este "ip a" pred a tomto odpojeni od GSM, ci su tam nejake rozdiely, specialne teda v casi s GSM modulom.
Tým PIN-om to nebude. Modem sa po boote pripojí na internet pomocou skriptu, do ktorého som ten PIN vkladal. A navyše aj LED dióda na modeme mi po pripojení signalizuje, že je SIM-ka odomknutá. Ale teraz som na inom fóre (pri riešení inej témy) náhodou narazil na nového podozrivého. Je ním služba "FireMotD" ktorá sa vraj na mojom distre spúšťa presne v čase od 0:00:00 do 5:59:59. Táto služba má na starosti zber nejakých parametrov vrátane tých o IP adresách a pod. Tak tú službu skúsim na túto noc stopnúť a uvidím čo sa stane.
Hej, to napadlo aj mňa. Nechal som logovať výstup "ifconfig" každých 10 minút, nech mám čo čítať na nedeľu 😆
/etc/init.d/dhcpd stop
alebo
service dhcpd stop
malo by byť po probléme
Vies aky je rozdiel medzi dhcpcd a dhcpd? Asi nie.
Riešil si niekedy podobný problém ako píše tu vyššie ? očividne asi nie... ja som taký problém mal a pomohlo vypnutie dhcpd. Na tvoj blbý komentár nebudem odpovedať
Ok, tak pridam este jednu otazku: Vies citat? Zjavne nie.
Kľud chlapi. Aj tak som sa na inom fóre dozvedel (a bol som za to pokarhaný), že môj modemový setup nie je odporúčaný pre Openhabian. V dokumentácii píšu, že potrebujem mať pevnú IP adresu, ktorú mi pridelí napr. domáci router cez DHCP. Takže idem kúpiť router z bazoša na SIM kartu. Sorry, že som tu zbytočne rozvíril prach :D Inak teraz som skúsil aj úplne čistú inštaláciu Openhabian v ktorom som nechal všetko v originálnom stave a stále sa internet odpája (niekedy o 00:00 a niekedy o 00:30). A ani...
... mi nefungovalo. Ale to je už jedno.
LTE router... Ale vedel by si to vyriešiť aj bez
Tak mám to teraz zapojené cez router na SIM karty už nejaký týždeň a zatiaľ je to super stabilné. Poučenie: ku všetkému treba čítať dokumentáciu. Vykonateľnosť... otázna :-)
pokiaľ tam nevypadne sieť(vysielač) malo by to mastiť