Ahojte,
vyberám nový monitor. A nejak si neviem vybrať rozlíšenie.
Či ísť do 4K alebo do WQHD.
napr. jeden z 4k monitor-ov:
https://www.alza.sk/28-gigabyte-m28u-d6505118.htm#popis
napr. jeden z WQHD monitor-ov:
https://www.alza.sk/34-msi-mpg-artymis-343cqr-d6525149.htm
Účel monitore je práca (programovanie) a hry.
Máte skúsenoti, ktoré rozlíšenie vám viacej sedelo ?
Ja mám 32 palcovy AOC monitor s 1440p a som spokojný
nemám ho však na stole ale na stene,kus ďalej ako dočiahnem rukou keď sedím
rozlíšenie je akurát, ak by som ho však mal na stole resp bližšie k sebe bolo by 1440p malo na 32 palcov
vysoké rozlíšenie ma však aj svoje nevýhody, najmä pri hrách, kde grafika musí makať viac, moja 2070Super sa zatiaľ s 1440p vyrovnáva fajn
keby som sa mal rozhodnúť znovu, nezmenil by som aj keď chvíľu som uvažoval na 2 menších monitoroch, na doma je jeden veľký vsak ideálny
v práci mám 2x 25 palcov FHD (a nemenil by som ta jeden veľký - jedine nejaký super ultra wide) a kebyže ich používam len na čítanie, písanie textovycg dokumentov, nevadí mi ze vidím pixely
25 FHD je málo keď je monitor bližšie ako to mám v práci
Aktuálne pozerám na 14" 4K. Za seba hovorím, že je ok 4k na 27" bez škálovania, alebo 8k na 27" so 2x škálovaním.
Moja geneza co sa tyka monitorov za posledne roky bola 3xfull HD, ultrawide a 4k. Na programovanie mi najviac vyhovuje momentalny 32" 4k bez zapnuteho skalovania, kedze si mozem pohodlne rozhadzat okna s ktorymi na danom tasku robim presne podla poziadaviek a mam ich stale na ociach, v zauzivanych poziciach, cim vyrazne zvysujem efektivitu prace. Takze za mna 4k s dostatocne velkou uhloprieckou.
nie som koder
na hry mam 27" Phillips 273V7QDAB fullHD a na pracu 27" Dell S2721QS 4k.
dell mam na upravu foto a editovanie ce corel / gimp inak je primarny Phillips
ale dobre sa na nich robi aj pri pisani v Visual studio Code a arduino IDE
oproti MSI a Gygabyte, ktorych monitory nepoznam by som siel do AOC.
ja som sa mierne bál lacného AOC monitora čo som si kupoval (myslím že ten môj 32´ 1440p 75HZ stál len okolo 200€)
ale musím povedať že som maximálne spokojný, aj čo sa podania farieb týka (po miernom hraní sa s nastaveniami), aj na oddychové hranie hier (vďaka g-sync)
tak ako ale už bolo povedané ak by som ho mal bližšie pri sebe určite by som chcel 4K