Ahojte, linuxáci, kúpil som si Lapbook. bol v ňom samozrejme Oknows 11. Vravel som si, že ho vyskúšam, lebo moje posledné Windowsy boli XP. Chcel som dať Microsoftu šancu, ale keď som prvý krát spustil počítač, Windows žiadali odomňa toľko informácií a povolení, že som to vzdal a prestal som sa o Windows zaujímať. Moja voľba padla na už vyskúšaný a mne osvedčený LMDE s prostredím škorica. Všetko beží super až na zvuk. V nastaveniach zvuku mi ukazuje "Fiktívny výstup". Nie som zbehlý v príkazovom riadku. Ak niečo potrebujem, vygúglim si to a skopírujem. Počítač používam na prezeranie webu, úpravu obrázkov a tvoru dokumentov. A baví ma nastaviť si desktop, aby mi vyhovoval vzhľadom a správaním. Na nete som našiel niekoľko návodov ako tú zvukovku rozchodiť ale neúspešne. tak sa obraciam na vás s nádejou a pripájame zopr skrínšotov z terminálu.
Fiktívnynýstui - Dummy output
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
druhý náhľad
tretí...
Fiktívny výstup.. Až teraz som si všimol, že tam sú preklepy
eviem prečo mi tam tie dalšie obrzky nedalo atak to skúsim ešte.
..
...
...
som tie prílohy zafajkoval a to som nemal :/
Audio: Device-1: Intel Celeron/Pentium Silver Processor High Definition Audio vendor: Realtek driver: sof-audio-pci bus ID: 00:0e.0 chip ID: 8086:3198 Sound Server: ALSA v: k5.10.0-20-amd64
podla vsetkeho nie je firmware. a celkovo s tymto cipom je problem
Taktiez by bolo dobre napisat o ake zariadenie ide
pls radsej sem skopiruj vystupy:
inxi -Axxx
my2ja@hpmy2ja:~$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC3241 Analog [ALC3241 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
y2ja@hpmy2ja:~$ inxi -Axxx Audio: Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0a0c class ID: 0403 Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:9c20 class ID: 0403 Sound Server: ALSA v: k5.10.0-20-amd64
Niekde som čítal, že k tomuto HW nie sú ešte ovládače, ale keď som sledoval fóra, tak tento problém sa vyskytuje už dosť dávno, takže pomaly strácam nádej. Nie je to tragédia, ale dosť ma to zaujíma. Toľko rozličných príkazov som už dávno do terminálu nezadával a priznávam, že tak 99,98% nemám paru ako použývať príkazový riadok. Ale páči sa mi, že komunita linuxákov je taká široká a aj keď zo mňa nikdy nebude linuxový guru, je o čom komunikovať. Ak by sa mi podrilo s pomocou fóra tú zvukovku rozchodiť, považoval by som to za svoj osobný úspech.
použývať???
teraz sa chytám za hlavu, lebo som to písal z iného kompu a aj tie výstupy boli z neho, takže ešte raz výstup z Lapbooku
my2ja@my2jalapbook:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 1: HDMI1 (*) []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 2: HDMI2 (*) []
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 3: HDMI3 (*) []
vendor: Realtek driver: sof-audio-pci bus ID: 00:0e.0 chip ID: 8086:3198
class ID: 0401
Sound Server: ALSA v: k5.10.0-20-amd64
my2ja@my2jalapbook:~$
takze 2 moznosti.
1. lahsia skusit ine distro ci nenajde zvukovku (mx, manjaro, fedora)
2. tazsia ale velka pravdepodobnost uspechu - v terminali:
nasledne stlacit F6 a skontrolovat (vybrat) zvukovku device 1 - pretoze podla aplay je vystup na hDMI. ak vo vybere nie je,
stiahnut si firmware z gitu (priamy link na tar)
stiahnuty firmware rozbalit do adresara /lib/firmware/intel/sof-tplg a restartovat.
Alsamixer mi ukazuje iba device-0 aj ten firmvír som stiahol a nakopíroval do lib/firmware/intel ale to už tam vlastne bolo ale ked som nahodil tento riadok
ournalctl -k | grep -Ei "ALSA|HDA|sof|HDMI|snd[_-]|sound|hda.codec|hda.intel"
tak mi tam vyskočí toto:
podla vypisu je problem s
skusiť postup (sk verzia) 1. upgrade kernelu podla for sa odporuca 6 alebo 6.1 nasledne (po restarte)
1. stiahnuť baliček pre sof (ano je z archlinux)
2. rozbaliť v stiahnuté do sof
3. ako root / sudo ist do usr/lib/firmware/intel/sof/
(ak nie je vytvorit adresar /lib/firmware/intel/sof)
4. skopírovať celý obsah adresára /stiahnuté/sof do /lib/firmware/intel/sof (potvrdit prepisanie)
5. restart
To MX si skusil v AHS verzií? kernel 6.1.5? podla fora mint tu zvukovku rozchodil na 6.0.x
firmvér je novší ako kernel, tak kde zohať rlevantný firmvér?
povysit kernel, 6.1 optimalne,
MX linux som skäšal a nič. skúsim ešte live usb Manjaro, alebo aj tä Fedoru,
nasiel som nieco co riesili na lm fore
na chromebooku mi mx aj manjaro ide bez problemu, lm tam ma so zvukovkou (intel baytrail) problem.
rovnako ubuntu. tak jedine skusat
Tak som nainštaloval Mandžáro, a po troche hrania sa so systémom, čuduj sa svete, ide to. Musím si zvykať na iný desktop, ale to bude zábava. Ďakujem.
Manjaro ponúka používateľom peknú kopu desktopov s inštalátorom, aký preferuješ?
Ja?
Zelený :D
manjaro ma xfce4
ANo preto som odporucal MX, Manjaro, Fedora, zatial sa mi podarilo problem vzdy niektorym z tychto distier vyriesit.
Niet zaco