thunar shares plugin

Sekcia: Konfigurácia 27.11 | 22:13

zdar All, riešim problém zdieľania priečinku. čerstvá inštalácia mxlinux 23.4 Thunar mi po odkliknutí zdieľania priečinku hodí hlášku "nemožno zmeniť zdieľaný priečinok príkaz net usershare vrátil chybu 255" Ak spustím thunara ako root tak ma na zdieľanie nepustí lebo nie som vlastník. Čo som zatiaľ našiel na nete tak problém by mal riešiť tento plugin lenže keď spustím ./config dostanem hlášku

*** The required package gtk+-3.0 was not found on your system.
*** Please install gtk+-3.0 (atleast version 3.22.0) or adjust
*** the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
*** installed the package in a nonstandard prefix so that
*** pkg-config is able to find it.

čo mi nejak nevychádza lebo dpkg --list libgtk* :

||/ Názov                    Verzia             Architektúra Popis
+++-========================-==================-============-===========================================================
ii  libgtk-3-0:amd64         3.24.38-2~deb12u3  amd64        GTK graphical user interface library
un  libgtk-3-bin             <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtk-3-common          3.24.38-2~deb12u3  all          common files for the GTK graphical user interface library
un  libgtk-3-dev             <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
un  libgtk-4-0               <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtk-4-1:amd64         4.8.3+ds-2+deb12u1 amd64        GTK graphical user interface library
un  libgtk-4-bin             <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtk-4-common          4.8.3+ds-2+deb12u1 all          common files for the GTK graphical user interface library
un  libgtk-4-media-ffmpeg    <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
un  libgtk-4-media-gstreamer <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
un  libgtk2-perl             <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtk2.0-0:amd64        2.24.33-2+deb12u1  amd64        GTK graphical user interface library - old version
un  libgtk2.0-bin            <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtk2.0-common         2.24.33-2+deb12u1  all          common files for the GTK graphical user interface library
ii  libgtk3-perl             0.038-3            all          Perl bindings for the GTK+ graphical user interface library
un  libgtkmm-3.0-1           <žiadna>           <none>       (popis nie je k dispozícii)
ii  libgtkmm-3.0-1v5:amd64   3.24.7-1           amd64        C++ wrappers for GTK+ (shared libraries)

ak sa nemýlim požadované gtk mám nainštalované. Našiel som zmienku že gtk+ je po novom už iba gtk. Môže byť problém spôsobený v config skripte kde je názov gtk+ ?

{ printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: checking for gtk+-3.0 >= 3.22.0" >&5
printf %s "checking for gtk+-3.0 >= 3.22.0... " >&6; }
  if $PKG_CONFIG "--atleast-version=3.22.0" "gtk+-3.0" >/dev/null 2>&1; then
    GTK_VERSION=`$PKG_CONFIG --modversion "gtk+-3.0"`
    { printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: result: $GTK_VERSION" >&5
printf "%s\n" "$GTK_VERSION" >&6; }

{ printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: checking GTK_CFLAGS" >&5
printf %s "checking GTK_CFLAGS... " >&6; }
    GTK_CFLAGS=`$PKG_CONFIG --cflags "gtk+-3.0"`
    { printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: result: $GTK_CFLAGS" >&5
printf "%s\n" "$GTK_CFLAGS" >&6; }

{ printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: checking GTK_LIBS" >&5
printf %s "checking GTK_LIBS... " >&6; }
    GTK_LIBS=`$PKG_CONFIG --libs "gtk+-3.0"`
    { printf "%s\n" "$as_me:${as_lineno-$LINENO}: result: $GTK_LIBS" >&5
printf "%s\n" "$GTK_LIBS" >&6; }

GTK_REQUIRED_VERSION=3.22.0
    • RE: thunar shares plugin 29.11 | 14:42

mierne som pokročil, mx23.4 má aj gui nastavenie mx samba config kde sa dá jednoducho nazdieľať priečinok. Ten už je viditeľný v sieti ale nedá sa na neho pristupovať. Navyše v ňom pribudol súbor log.net s obsahom:

net usershare add: share name /home/r/video contains invalid characters (any of %<>*?|/\+=;:",)
      net usershare add: share name /home/r/video contains invalid characters (any of %<>*?|/\+=;:",)

vadia mu lomítka v ceste k zdieľanému adresáru ? prapodivne sa to správa.

• RE: thunar shares plugin 30.11 | 20:54
      Avatar lime Debian 3, Red Hat 6, Fedora Core 3  Používateľ

Preco nekonfigurujes sambu a jej smb.conf, ktory je dobre okomentovany ;)?

Prejdite z modrej obrazovky k linuxu :))
      • RE: thunar shares plugin 01.12 | 18:49

Lebo vo verzii 21 wildflower (ahs) som nič ručne konfigurovať nemusel, stačilo do smb.conf pridať riadok server min protocol a všetko čo som chcel nazdieľať stačilo odkliknúť v thunare spustenom ako root. Nejak som očakával že novšia verzia to bude mať rovnako užívateľsky priateľské ale asi neostáva nič iné ako skúsiť urobiť zápis do smb.conf ako píšeš.

• RE: thunar shares plugin 02.12 | 15:17

v thunare spustenom ako root
          TFUJ!!!

• RE: thunar shares plugin 02.12 | 20:22

A dáš lame aj dôvody alebo tu iba budeš vyťahovať pindíka ako šúchaj miešok pred zrkadlom v posilňovni ?

• RE: thunar shares plugin 02.12 | 23:10
      Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

kuk sem:
      [SOLVED] Thunar Shares Plugin

čo ak? :)