zdravim vas mam novu instalaciu wattos, momentalne som do nej nainstaloval,co potrebujem dalsie sw baliky, da sa toto zazalohovat,ako iso,ako instalacka na usb kluc,ci?
WATTOS po komplet instalacii, zaloha instalacie
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Môžeš použiť jednorazovú zálohu cez TimeShift. Pozri si článok Timeshift
Druhá možnosť je naklonovať disk na iný disk, či USB.
vytvorenie instalacky cize bootovacie usb sa neda?
Isteže dá. Programy typu "Acronis True Image" vytvoria bootovaciu časť, často na USB, ktorá obsahuje i obslužný program umožňujúci naklonovať, či obnoviť disk. Obnova potom prebieha tak, že nabootuješ z toho bootovacieho USB a spustíš program. Ten sa myslím spustí i sám. A potom v ňom vyberieš odkiaľ sa má obnova vykonať. Či už z toho istého USB, pokiaľ si zálohu vytvoril tam alebo z iného disku či USB. Podobných programov existuje viacero (napr. Macrium Reflect, Clonezilla). Ja mám osobnú skúsenosť iba s týmto jedným, používal som ho vo windows.
Macrium Reflect mi jedného času zblbol a prestal vidieť všetky partície, preto sa mi nepodarilo obnoviť Windows zálohu. Začal som používať AOMEI Backupper vo free verzii, ten je celkom fajn. V Linuxe som používal Clonezillu z live CD a neskôr už len Timeshift z desktopu.
da sa cez usb live maker ale je to dost nespolahlive
ale lepsie je urobit zmensenie particie a nasledne naklonovat cez clonezillu
ano toto znie zatial najprijatelnejsie
Ja osobne sa domnievam, že najprijatelnejšie je použitie TimeShiftu v kombinácii s BTRFS ako file systému. Snapshot na BTRFS trvá iba pár sekúnd. Stačí pred každou aktualizáciou urobiť snapshot a v prípade problémov po aktualizácii vrátiť predchádzajúci stav. Platíš iba určitou kapacitou disku, kam sa odkladajú snapshoty. Pričom Timeshift sa dá spustiť aj z Live USB. Aby ti to nezaberalo veľa miesta, stačí nastaviť ukladanie iba jednoho posledného snapshotu, čo je cca 15 GB. Čiže aby som to zhrnul. Po inštalácii BTRFS urobíš ručne jeden snapshot. Potom pred aktualizáciou ďalší a ten prvý možeš alebo aj nemusíš ručne vymazať. V prípade problémov obnovíš systém z posledného funkčného snapshotu.
Sorry tým "po inštalácii BRTFS" som myslel po inštalácii s použitím BTRFS ako file systému.
Dakedy bol na to program, už si nespomeniem ako sa volal. Vedel z *ubuntu distribúcií vrátane nainštalovaných programov vytvoriť iso s/bez možnosti nastavení v HOME. Používateľ mal potom svoj Linux na kľúči a dal sa aj následne inštalovať ďalej.
tak som sa rozhodol cez qparted upravit velkost particie,nech si ju mozem naklonovat a cuduj sa svete nie je mi to umoznene WATTOS som nechal nech si prerozdeli cely disk a bum babo rad :-)
A skúsil si to z livka? Logicky ti nedovolí upravovať disk, z ktorého je nabootovaný OS.
to mi neprislo,jj skusim