Blikajuca obrazovka po zobudeni

Sekcia: Hardware a Drivery 29.01 | 10:06
Avatar johnny.ha ArchLinux  Používateľ

Caute Linuxaci, mam problem s blikajucim obrazom na tmavych miestach po zobudeni monitora. Ja to na notebooku s Intel/Nvidia grafikou. Ked sa na nom nic nerobi alebo zamknem obrazovku tak sa vypne aj monitor a po zobudeni zacne blikat. Neviem ci sa to da dako nakonfigurovat, nikde som nic take nenasiel. Ked ho vypnem a necham nejaku tu chvilu vypnuty a potom zapnem ide vpohode ale potom ked sa vypne obrazovka tak to je naspat. Na windowsoch nic take nerobi, len na linuxe, takze asi treba daco nastavit.

Diki za kazdu pomoc.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 10:09
      Avatar Donsonsoft Ubuntu  Používateľ

Ja by som skúsil preinštalovať grafický ovládač. Ale nehovorím, že to máš robiť, ak to nevieš...

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 12:14

Cauko, to sa uz stalo a na vsetkych verziach ovladacu NVIDIA to robi. Podla mna ide o frekvenciu monitoru, ci sa to neda upravit nejakym nastavenim modulu.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 12:17

Určite vie ako preinštalovať ovládač pre grafickú kartu, veď používa archlinux.

Keď neposkytol podrobnosti, aký to je presne hardvér, OS, verzia ovládača, tak ťažko niečo k tomu dodať.

Ale môže sám hľadať podobný problém na rovnakom HW. Archlinux má predsa mnoho používateľov a slušnú podporu.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 12:26

Archlinux mam na inom PC a tam nemam problem. Toto co riesim je na starsom notebooku, kde je NVIDIA GeForce 940M a ovladac verzia 560.35.03.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 18:16
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

hod tam 570 drivery.

Bola chyba v implementacii nvidia driverov a xwayland.

malo by to opravit, ak nie, navrat k 530 a starsej verzii

Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 12:27

A distribucia Ubuntu 24.04 LTS

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 30.01 | 12:39

Aha, tak na staršom notebooku s nvidia na LM mám ovládač 535 a funguje dobre, s verziou 550 boli dosť veľké problémy, novší som neskúšal.

A profil nvidia na požiadanie, funguje lepšie ako výkonný režim (len nvidia).

S tým blikaním som sa nestretol. Možno by to šlo nejak nastaviť cez xrandr v termináli.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 31.01 | 11:12
      Avatar Slavomír Ubuntu 24.04.1 LTS  Používateľ

Možné riešenia by mohli byť nasledovné:

• pozrieť sa na nastavenia BIOS/UEFI či by nejaké zmeny v nastaveniach mohli vyriešiť tento problém
      • aktualizácia BIOSu. Treba si vygoogliť návody, hlavne pozrieť oficiálne stránky výrobcu PC. Niekedy môže byť nutné mať na to nainštalovaný Windows
      • za úspešné prebudenie zodpovedá SWAP partícia. Stálo by za experiment preinštalovať PC a pridať aj SWAP partíciu
      • RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni Včera | 14:42

Ty vole, zase pises bludy? Uz s tym prestan.

• RE: Blikajuca obrazovka po zobudeni 31.01 | 18:25
      Avatar Slavomír Ubuntu 24.04.1 LTS  Používateľ