Dobry. Nainstaloval som si SSD disk. Na nom MX 23.6. Mam aj stary HDD. Ktory chcem vzuzivat ako disk na "data". SSD - system , HDD - data. V prpade "havarie". Spravil som si instalaciu a dal pripojit /sda1 ( HDD ) ( predtym to bol disk so systemom). Vycistil, vyformatoval ho prv na ext4. Nastavil menovku /media/data. No ak chcem vlozit nejaky subor ( film, foto, hudba, dokument....), na HDD, v kontextovej ponuke menu mam ponuku "vytvorit subor" ci " vlozit". (je to tam, v ponuke, ale je nemozne to vybrat, stlacit.) Niekde som spravil chybu a neviem kde. Ci poprehadzoval postupnost ?! Mohli by ste mi s tym pomoct ? V tych postupoch sa nejak zacinam stracat resp. prekontrolovat krok po kroku. Vsetky /data mam zalohovane inde. Pozrie sa niekto ?
Projenie HDD ako /media/data.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Vyzerá to na prístupové dáta, môžu ti pomôcť tieto príkazy (potvrdíš ich root heslom):
sudo chmod -R 755 /media/data
sudo chown -R user:user /media/data
Namiesto "user" doplň svoje používateľské meno, ak ti vezme príkazy mal by si mať sprístupnený zápis aj pod bežným používateľom. Reštartni komp a skús vytvoriť cez pravé tlačítko nejaký súbor. Nemám po ruke Linux a len lovím v pamäti, ale mne to zvyklo pomôcť pri nových diskoch.
takýto (druhý) disk pripájam ako:
/home/USER/dáta
(na jeho názve nezáleží)
zobrazuje sa mi v domovskom adresári a vždy mám prístup k dátam na ňom
prípájam snímku obrazovky z app Disky
takýto (druhý) disk pripájam ako:
/home/USER/dáta
(na jeho názve nezáleží)
zobrazuje sa mi v domovskom adresári a vždy mám prístup k dátam na ňom
prípájam snímku obrazovky z app Disky
Ja som dávnejšie zvykol disk s dátami linkovať cez ln na HOME adresár. Dnešné prehliadače súborov automaticky zobrazujú pripojené disky, takže sa k nim používateľ dostane rýchlo.