OpenPLC

Sekcia: Programovanie 10.07 | 12:42
Avatar johnny.ha ArchLinux  Používateľ

Zdravim. Potreboval by som pomoct s OpenPLC. Ma tu niekto s tym skusenosti?

• RE: OpenPLC 10.07 | 12:49
      Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Skúsenosti s tým nemám ale pozeral si tuto stránku? Sú tam vysvetlené základy. Inštalácia aj práca s editorom.

• RE: OpenPLC 10.07 | 15:43
        Avatar johnny.ha ArchLinux  Používateľ

Cauko, pozeral som. mna zaujima ako by som dosiahol to, aby som mohol premmenu riadit cez modbus. premennu zadefinovat na QXx.y a potom ju cez modbus riadit.

• RE: OpenPLC 10.07 | 20:51

A použiť na vyhľadanie riešenia AI si skúšal? Možno budeš prekvapený. Skús napr. v chatgpt.com zadať tento dotaz

ako v OpenPLC zriadiť premennú a potom ju cez modbus riadiť.
          • RE: OpenPLC 10.07 | 21:41
            Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Presne tak, v 10ke Windowse používam Copilota a človek by sa čudoval, ako mu to uľahčí čas pri hľadaní odpovedí. Trochu mimo témy, je ChatGPT nejako limitovaný v porovnaní s komerčnými riešeniami? Paradoxne mi napríklad pri vytváraní obrázkov vyšli lepšie výsledky zo zadara Zoner AI ako z licencovaného Adobe.

• RE: OpenPLC 11.07 | 07:13

ChatGPT má myslím dve verzie, bezplatnú a komerčnú. Tá bezplatná údajne dáva menej konkrétne odpovedi, skôr iba také súhrny, aj keď mne to väčšinou stačilo. Avšak keďže nepoužívám platenú verziu, tak to neviem zodpovedne posúdiť. Každá tá AI dáva trošku iné odpovede, podľa toho, na čo je špecializovaná. Pokiaľ robíš s grafikou, dáva zmysel, že ti Zoner AI dáva lepšie výsledky. Chcem teda povedať, že treba vyskúšať viacero AI a vybrať si podľa okruhu činností, pre ktorý ju používaš. To znamená, že na programovanie použijem inú AI, ako na prácu s grafikou napríklad.

• RE: OpenPLC 17.07 | 09:11
          Avatar Richard antiX  Používateľ

No, práve to skúšam a zistil som, že:

- interná premenná (napríklad počítadlo,…) sa dá uzamknúť a dať jej konkrétnu hodnotu, a podľa toho sa aj PLC alebo μkontrolér reálne správa

- výstup Qx.x sa mi podarilo uzamknúť v nejakom stave (Hi/Lo), ale aby som vedel zmeniť jeho stav, musel som ho odomknúť a potom znovu uzamknúť. Po uzamknutí je tento výstup v nemennom stave

- meniť dátový typ TIME mi nešlo, vypisovalo mi to "unsuported type"

• RE: OpenPLC 13.07 | 18:03
      Avatar Richard antiX  Používateľ

Hm, to je ale zhoda náhod - práve 2.7. som mal na konferencii OSSConf prednášku o OpenPLC.

Ale pravda -- odborník na neho nie som -- aj v prednáške som objasňoval hlavne vnútorné procesy, ktoré vyústia do kódu preložiteľného pomocou avr-gcc/avr-g++ alebo alternatívy pre Espressif.

Ale skúsim sa na to pozrieť, mám to ešte stále nainštalované v laptope i v stolnom PC vo virtuálke…