Po poslednom MX Update. Sa mi pred bootovanim systemu objavilo...... Vid priloha. Zvolil som moznost F2 aby som napisal na forum. No vyzera ze sa to pri boot opakuje. Ziadne zmeny v systeme som nerobil. Zeby si to samo prenastavili nieco pri update alebo zlihava CMOS bateria ??
Spustenie pc
- ResizedImage20251018_145906.jpg (253.2 kB)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.

To vyzerá na stratu údajov vďaka slabej batérii. Začni tým, že vymeníš batériu a potom správne nastav UEFI (BIOS). Hlavne vypni secureboot, nastav dátum a čas a ďalšie veci, čo si tam mal inak, ako v defaulte.
V BIOSE som nastavil datum a cas. Ale.....kedze dnes je 23.10.2025. v biose bol po vymene baterie cmos datum 01.01.2017. mesiac a rok slo prepisat. Ale den nie. (???) Pri dni, prepisal cislicu 01 na 23, no ako hned chcel presunut na cislicu mesiaca. Den sa vratil do polohy 01. ?? Pri prepisani mesiaca, 10 a prechode na rok. To uz ta 10, drzala a mohol prepisat rok na 2025. Presiel do casu. Preco mi v DNI nechcelo nechat tu 23 a vrsatilona 01 ??
Ten Secureboot mam hladat v akej rubrike ? Prepac, ale Bios nelistujem kazdy den. Preco vlastne ten Secureboot radis vypnut, urcite to ma nejaky hlbsi vyznam ze tam je.
Windows zaviedol secureboot, ako prostriedok na zvýšenie bezpečnosti. V praxi to znamená, že sa musia spúšťať podpísané súbory. Vätšina distribúcií nemá podpísané spúšťacie súbory s výnimkou Ubuntu. Preto sa vyžaduje mať túto vlastnosť vypnúť, pokiaľ nemáš windows alebo Ubuntu. A čo sa týtka toho dátumu, možno je tam americká notácia, to znamená najskôr mesiac a potom deň. Vyskúšaj. Ten secure boot hľadaj v rubrike bezpečnosť (security). Niekedy sa dá meniť iba ak najskôr nastavíš administrátorské heslo v UEFI (BIOSe).
Nie. Windows nemam vobec. Mam len cisto MX. .....neviem ci dom hladal spravne, no ten secureboot v nastaveniach ako pises. Ma zavielo k tomuto. Vid priloha. Zeby to bolo ono ??
Kedže ti to už nabehlo, tak je secureboot vypnutý. A čo sa týka toho, ako je to v UEFI urobené, tak to bohužiaľ má každý výrobca ináč. S takým, ako máš ty, som sa stretol málokrát. Ale určite to máš nastavené dobre, inak by si to ani nespustil.
Tak vdaka za pomoc. 😉
Áno v UEFI/BIOS býva prvý mesiac, potom deň, rok. Ty to ani nemusíš prepisovať ale stláčaním kláves + či - naklikáš, potom klávesou Tab sa posunieš ďalej.
Pomocou kláves šipky sa dá ísť aj o riadok nižšie či vyššie atd.
Secure boot, ked je zapnutý, tak každý linux nemusí mať k dispozícii podpísaný ovládač. Potom napríklad nebude fungovať wifi. Vypneš secure boot a wifi ide.
Záleží ako to odporúča niekto z tvorcov toho konkrétneho linuxu.
Ahaaaaaaa. Tak preto v minulosti sa mi stalo na notebooku pri jednom linuxe wi-fi detekovalo automaticky a pri inom distre linuxu akoby nemohlo najst sitet hoc bola stale zapnuta. Potom do buducna ked podobny pripad, tak mamporiet ten secure boot. 🤔
Dobre, vdaka za tip. 😉
Inac ten datum ( deň ), sa mi dnes sam v biose nejako doladil. Takze uz je to o.k.
Vdaka.
ako napisal livan.
Vymenit bateriu pre cmos a skontrolovat dotlacenie pamati a td.
Inak 1 vec disk sa vzdy dava na SATA 0 nie na sata3. mne to robilo problem na ASUS F2A85-M
Mal som to od vyroby takto zapojene ( vlastne SATA 4 ) ( na 3 sa zobrazilo po nainstalovani SSD ) takze som to neriesil. 1 a 2 su volne. Vlastne je tam taka krytka, zrejme ? Vid foto. Ma to potom vyznam nejako prehadzovat pozicie, kedze 1 a 2 je prazdna ? Alebo to ma vplyv pri spustani, poradia.
nema vplyv, len obcAs to robi kraviny. Je to best practices.
Inak v bIOSe to prestavenie pomohlo?
Vies,po vymene baterie. Po nastaveni datumu a casu ( ako tak datumu. Vid preco, popis vyssie. ) Restartoval som pc. MX nabehol ako ma. Uvidime co bude zajtra. Preco vlastne ?! Ak som zvolil vyber F2. Potom vypol PC resp. Restartoval v ten isty den. PC bezal koretne. Ale na druhy den opat xaciatok problemu F1alebo F2 si zvolit.
Takze. Dnes vymenil, bateriu. Podotlacal konektory. Vybral a na ovo zalozil RAM........a uvidime zajtra. 🤔
Pomohlo. Na druhy a dalsi uz to nabehovalo ako ma. Zrejme pomohlo aj ( baterie ) dotlacenie konektorov. RAM som gtaktiez vybra, trosku fukol od prachu. Zatlacil na movo.
Vdaka.