Vy, spotrebiteľ, ste si kúpili zariadenie Android, veriac sľubu spoločnosti Google, že ide o otvorenú počítačovú platformu a že na ňom môžete spúšťať akýkoľvek softvér, ktorý si vyberiete. Namiesto toho vám k septembru 2026 budú bez vášho súhlasu nútiť aktualizáciu operačného systému, ktorá toto právo neodvolateľne blokuje a ponecháva vás na milosť a nemilosť ich rozhodnutia o tom, ktorému softvéru môžete dôverovať.
https://keepandroidopen.org/sk/
Pozrel som si to a nechápem, že čo by ma malo z pohľadu BFU na tom rozčuľovať. Však je to iniciativa, ktorá ma účel zvýšenie bezpečnosti používaných aplikácií. Tým, že sa stanú vývojári registrovaní a napr. dostanú nápad, že do svojho programu zahrnú nejaký ten vírusik, keylogger alebo niečo podobného, tak budú dohľadateľní. Tým sa zaistí, že nebudú mať snahu tam takého veci pridávať. Vzhľadom na šírenie škodlivých aplikácií pre android poslednou dobou, to vnímam ako logický krok.
P. S. o uzamknutí platformy v tom článku neide. Ide iba o kontrolu tých, čo tam prispievajú. Zdrojové kódy zostanú dostupné nie? Je to podobný princíp, ako keď na stránkach môže prispievať hocikto bez prihlásenia. Časom sa tam nahrnie spústu trolov, ktorí vypisujú blbosti. Po zavedení povinnej registrácie prispivateľov sa toto nedeje.
Tu je k tomu pekný článok.