Nabootovanie Gentoo z USB HDD

Sekcia: Konfigurácia 29.01.2006 | 18:47
Avatar Aeneus Gentoo  Používateľ
Ahojte, mam otazku ohladom bootovania Gentoo z externeho HDD. Nainstaloval som Gentoo (verzia 2005.1, kernel 2.6.12-r10) na externy HDD. Instalacia zbehla v poriadku. Problem nastal, az ked som chcel system nabootovat cez Grub. Hlasi chybu: "VFS: Cannot open root device "sda3" or unknown-block (0,0) Please append a correct "root=" boot option. Kernel panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs on unknown-block (0,0)" Moj grub.conf vyzera nasledovne: default 0 timeout 30 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz title=G... root (hd0,0) kernel /kernel-2.6.12-gentoo-r10 root=/dev/sda3 Viete mi niekto poradit co s tym? Da sa vobec bootovat z externeho HDD? Dakujem!
    • Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 10:53
      m0d0r   Návštevník
      no evidentne mas grub zapisany na /dev/hda v MBR typujem ale ide o to ze na tom sda disku bud root particia nieje /dev/sda3 ale je niekde inde (nie sda3) alebo nemas podporu usb diskov v jadre takze treba bud spravne spravit jadro ale dorobit initrd. PS : preco take stare jadro ?
      • Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 11:00
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        :PS : preco take stare jadro ? lebo to je na tom CD, pokial si nespravil pred instalaciou emerge sync, tak ma "postarsie" veci... (ono je fakt 2.6.12 take stare? :)
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
        • Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 11:04
          m0d0r   Návštevník
          moj osobny nazor ked akurat teraz robil instalaciu
      • Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 14:52
        Dakujem za odpoved! Zabudol som napisat - co sa tyka Linuxu som uplny zaciatocnik, nie som vobec zbelhy v konfiguracnych nuansoch... :-) Instalaciu som robil priamo na USB HDD (iny HDD teraz ani nemam), t.zn. Grub bol instalovany na /dev/sda. Na sda som urobil 3 particie: sda1 bootovacia, sda2 swap, sda3 root (t zn. root=/dev/sda3 by malo fungovat, ale vyskusal som aj sda1, sda2 a nejde to... hlasi tu istu chybu). Co sa tyka podpory USB diskov - ked si dobre pamatam, zadaval som to pri konfiguracii jadra. Je to este mozne rozbehat (nejakou upravou v grub.conf...) alebo bude treba nanovo instalovat a s novym jadrom? Vdaka!
        • Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 15:06
          dopis si do grubu, tam kde mas root=/dev/sda3 (na ten riadok), real_root=/dev/sda3
          Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
          • Re: Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 15:24
            To som uz tiez skusal - tiez nastane kernel panic, hlaska je trochu ina: VFS: Cannot open root device "" or unknown-block(8,3)
            • Re: Re: Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 15:52
              mas skompilovanu podporu pre tvoj FS v jadre?
              • Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 16:05
                Pri kompilacii som siel podla manualu, radsej som pri FS zaciarkol vsetky ponukane moznosti (vratane ext3) okrem /dev file... dufam ze to nie je na skodu :-)
                • Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 16:27
                  WlaSaTy   Návštevník
                  blokove zariadenie 8,3 je tretia particia na prvom scsi disku. aby si mohol pouzit root na /dev/sda3, tak musis mat v jadre minimalne podporu tvojho USB (uhci/ohci/ehci), dalej podporu USB MASS STORRAGE a aj SCSI DISK.
                  • Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 18:07
                    ... to vsetko som pri kompilacii zadefinoval... Asi je na mieste pouvazovat o instalacii novsieho kernelu...
                    • Re: Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 15.01.2006 | 18:27
    • Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 21.01.2006 | 16:02
      ...tak som preinstaloval kernel - teraz mam 2.6.15. Opat som skusil bootovanie z USB HDD a uspesnost je striedava :-) Najprv pri bootovani hlasi chybu: "reset high speed USB device using ehci_hcd and address 2" a samozrejme bootovanie sa nepodari... Ked vsak spustim instalaciu z CD urobim mount a umount sda, tak reboot zbehne bez problemov... (na druhykrat uz nie, tuto proceduru musim opakovat pred kazdym spustenim) Asi sa tomu uz nebudem viac venovat, chcem sa len spytat, ci nemate tip na nejaku distribuciu spolahlivo vyskusanu, s jednoduchou instalaciou :-), ktora by mohla zbehnut z USB HDD. Zatial vdaka za vsetky napady a rady ;-)
      • Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 24.01.2006 | 16:07
        ivan   Návštevník
        NA bootovanie z USB diskov treba initrd. Samoztejme aj podporu v kernely, tak ako to tu bolo pisane.
      • Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 24.01.2006 | 16:07
        ivan   Návštevník
        NA bootovanie z USB diskov treba initrd. Samoztejme aj podporu v kernely, tak ako to tu bolo pisane.
        • Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 29.01.2006 | 17:23
          Vdaka ... ale co to prakticky znamena? (co sa tyka Linuxu som uplny zaciatocnik...) Treba vlozit do grub.conf nejaky riadok? (inak skusal som instalovat priamo na USB HDD aj OpenSUSE 10, instalacia mrzne pred formatovanim disku... mozno bude chyba aj v samotnom USB HDD)
          • Re: Re: Re: Re: Nabootovanie Gentoo z USB HDD 29.01.2006 | 18:47
            WlaSaTy   Návštevník
            presnejsie povedane, bud budes mat vsetky potrebne veci zakompilovane v jadre, alebo ako moduly. ak budu ako moduly, tak si musis vytvorit initrd. jedna sa o minimalisticky obraz disku ktory obsahuje vsetko co clovek potrebuje k nastartovaniu systemu, teda potrebne moduly, program na zavedennie modulov a skript ktory ich zavedie. IMHO jednoduchsie je nainstalovat si nejaku distribuciu priamo na hdd v pocitaci, prelozit si jadro zo vsetkym co clovek potrebuje (najme USB, SCSI, SCSI DISK, USB MASS STORRAGE, ext2/3fs) a skopirovat na usb disk. potom si prepnes prostredie na ten usb disk, prekonfigurujes zavadzac systemu (lilo/grub) a nainstalujes ten zavadzac. a samozrejme musis urcit parameter root=/dev/sda1 ak ti to potom nabootuje, mas vyhrane ;-) alebo mozes prehladavat linuxove distribucie az kym nenajdes nejaku ktora rata s takouto nestandardnou formou instalacie (na usb disk). ano, je pravda ze existuju distribucie ktore garantuju boot z usb disku (slax a podobne), ale tie funguju povecsine podobne ako live cd/dvd, len medium je usb disk. a tym padom maju obmedzene moznosti instalacie noveho software.