Zdravim
Mam nasledujuci problem: Na mojom cca 7 rocnom PC PII-400 s diskami Maxtor (9GB) a WD-Caviar (80GB, dodatocne dokupeny, cca 1.5roka stary) sa mi stalo dva krat pocas prace s PC ze niektory z tychto diskov "cvakol" akoby sa vypinal/zapinal a system mi zostal visiet, na nic nereagoval, pomohlo iba alt-PrtScr kombo. Po prvom restarte som este vravel, ze to bol mikrosekundovy vypadok el. prudu, ze o nic nejde. Ale stalo sa mi to druhy krat a po restarte sice nabehol linux, ale nedalo sa mi vobec nalogovat. Nahadzovalo to same chyby s filesystemom, ze nemoze najst inode a podobne. Skoda ze som si tie vypisy nejak neulozil, ale nevedel som ako, kedze sa mi vobec nedalo nalogovat. Teraz, na druhy den sa zda, ze to ide, ale netusim kolko to vydrzi. Chcel som pozret nejake logy kvoli chybovym vypisom, ale /var/log/messages, /var/log/faillog, /var/log/wtmp su prazdne, tak neviem co mam este pozret. Skuste poradit co je za chybu, pripadne ktory disk odchadza, aby som mohol zacat zalohovat. Ak poznate nejaky dobry prog na overenie zivotnosti disku, tiez mi to pomoze. Idem ich teraz skontrolovat programom fsck.
Vopred dakujem za kazdu radu.
cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom
smartctl -H /dev/hda