Vektorová grafika v Linuxe
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
-
-
Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 14:06xxx Návštevníkmas nejaky zvlastny dovod pouzivat fedoru 2 , ked uz zanedlho vyjde finalna 6-ka.
-
Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 16:45Mona NávštevníkÁno, mám. Dvojku mám doma, šestku by som si musela zadovážiť. :)
-
Re: Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 16:52xxx Návštevníkved ja sa len tak pytam ,aby nenastali problemy napr. s nepodporovanym hardverom a tak podobne ,predsa je to len stary system a neda sa cakat ze vseto pobezi bez problemov
-
Re: Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 02.09.2006 | 10:41chatpall NávštevníkAk si chces rychlejsie a jednduchsie zadovazit nove distro tak mozes vyskusat obchod tu na Linuxos, alebo vyskusaj stranky www.distrosearch.hustej.net
-
-
-
Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 14:29WlaSaTy Návštevníkclovek by neveril, ale Corel Draw 9 bol portovany aj pre linux. ci sa da windows port pouzivat aj pod wine, staci vyskusat. a v linuxe existuje straasne vela moznosti ako vytvarat PDF, jedna z nich je virtualna tlaciaren ktora vytvara dane dokumenty. ale ak sa ma jednat o profesionalny navrh grafiky pre tlac napriklad s pouzitim palety CMYK, tak sa zacne vyber znacne zuzovat. ps.: pozor na licencnu politiku pre corel draw, netusim ci licencia pre windows automaticky opravnuje pouzivanie daneho produktu aj pod linux.
-
Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 16:49Mona NávštevníkCorel Draw 9, ten vektorvý editor? Alebo len jeho súčasť na tvorbu rastrovej grafiky Photo-paint? Viete mi poradiť, kde sa o tom dozviem viac? Áno, ide mi grafiku pre tlač. Čiže potrebujem, aby boli farby pri exporte do PDF prevedené na CMYK a textky sa dali previesť aj na krivky.
-
Re: Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 16:59Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko AdministrátorPozri sa na Corel 9 v databazi linuxsoft.cz.Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
-
Photo-Paint... 01.09.2006 | 17:27Mona NávštevníkĎakujem za info. Ale práve tento program nepotrebujem. Som zvyknutá rastrovú grafiku robiť v GIMPe. Ja by som potrebovala vektorový editor Corel Draw. Alebo nejakú jeho obdobu, ktorá by vedela importovať a exportovať formáty CDR a AI. Nemusí ísť o program, ktorý je zdarma.
-
Corel DRAW 9 24.09.2006 | 19:33inquisitor NávštevníkCorel DRAW 9 bol distribuovany aj na Linux , ale nie ako free verzia, ale riadne platena a firma Corel ma na tento skutok asi dodneska cierne spomienky, pretoze na tom dost prerobila, co pred casom priznal aj sam sef Corel-u. Zatial ma nikto nepresvedcil, ze za DRAW existuje v Linuxe lepsia nahrada, alebo aspon porovnatelna, najma ak si pozriete veci, ktore sa daju robit v 12-ke ci 13-ke, tak to je ina kava ludkovia...Tu 9 sa pokusam zohnat na Linux aj ja, uvidime, kde sa to da este kupit. Ceska firma ZONER ponuka podobny produk t ZONER CALLISTO, ale neviem ci existuje jeho port na Linux, asi nie. Ten CALLISTO je dobry, ale za DRAW-om zaostava asi 2-verzie, co sa tyka vlastnosti, je ale OMNOHO lacnejsi (cca 2000,- SKk)
-
-
-
-
-
Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 17:27mizu Návštevníkinkscape, http://www.inkscape.org/ http://en.wikipedia.org/wiki/Inkscape http://sourceforge.net/projects/inkscape/
-
Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 17:29Mona NávštevníkĎakujem. Vyzerá to tak, že práve čosi takéto by sa mi mohlo hodiť. :)
-
Re: Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 01.09.2006 | 18:06Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko Administrátoreste pridavam, Xara Xtreme: http://en.wikipedia.org/wiki/Xara_Xtreme http://www.xaraxtreme.org/Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
-
-
-
Re: Vektorová grafika v Linuxe 02.09.2006 | 03:28fathum Návštevníkaj ja som robil grafiku vo wine a po prechode na lin som musel hladat alternativy prave ku corelackym veciam ...a uz spominany Inkscape, najnovsie vo verzii 0.44 mozem iba odporucit a uz aj celkom kvalitne portnutu xaru Xtreme, ....v predoslych verziach nefungoval export do inych formatov ako jpg a png, no teraz to uz bolo rozsirene aj o vektorove formaty a je to velmi kvalitny softik uz aj pre lin ..a co sa tyka linuxackeho corel "balicka", tak to nebol velmi stastny tah zo strany corelu ..sam som mal velke problemy s jeho rozbehavanim a pokial som narazil na nejakych forach prave na temy tykajuce sa tohoto softu, tak vsetky reakcie boli prezentovane iba v negativnom tone .....a este detail ...na publikovanie sa oplati omrknut si Scribus, pokial uz je rec o vektoroch
-
Re: Re: Vektorová grafika v Linuxe 02.09.2006 | 03:34fathum Návštevníka este detail .....vsimol som si az neskor, ze xces grafiku portovat do *.ai ....pokial by si xcela pouzivat inkscape, musis si davat velky pozor prave na priehladnost objkektov a vyuzivat ju minimalne, lebo z vysledneho ai-cka budes sklamana
-
Dík 02.09.2006 | 09:48mona Fedora Core 2 PoužívateľS priehľadnosťou mám tiež občas problémy (aj vo Win). Ale dá sa to riešiť rôznymi fígľami. Napr. pri jednotnej priehľadnosti zmerať farbu, zrušiť priehľadnosť a vyplniť objekt farbou, aká bola počas priehľadnosti. Pri prechodovej priehľadnosti radšej použiť prechodovú výplň (napr. nejaká farba do bielej) a pod.
-
Re: Dík 02.09.2006 | 12:35fathum Návštevník:) ...to som mal na mysli ...inak ja som skor myslel pri nasobenej priehladnosti, pretoze, predsa len sa moznosti kompozicie a celkovych farebnych variacii zvysuju, ked nechas prekryvat zopar, ci uz uplne, alebo ciastocne priehladnych objektov a o je dost lakave :) ..ale aj tak a to ta nexcem odradzovat od inkscape, skor naopak, je lepsie nechat pracu v svg formate, kde to lepsie v tomto formate zobrazi aj adobe illustrator, ako to exportnut do *.ai a vidiet v adobe, co sa mi aj stalo pri praci, ktora mala asi 80 objektov, iba jednu kruznicu ...preto ja osobne kombinujem xaru xtreme a inkscape, na publikovanie do pdf Scribus ..a podla mna takato kombinacia dobre obstoji aj proti kritike, ze v line sa grafika robi zle, alebo sa robit vobec neda (a s tymto nazorom som sa stretol uz nie raz)
-
-
-
-
Emotikony 03.09.2006 | 19:30mona Fedora Core 2 PoužívateľAk by ste potrebovali emotikony s tučniakom: http://holeckova.host.sk/?p=25 Sú vytvorené v programe Sodipodi. Ten sa mi vidí lepší ako Inkscape. Xara Xtreme sa mi zatiaľ nepodarilo nainštalovať.
-
Re: Emotikony 03.09.2006 | 20:48fathum Návštevníkneviem ...mozno sa mylim, ale inkscape je postaveny prave na sodipodi
-
Sodipodi vs. Inkscape 03.09.2006 | 22:10mona Fedora Core 2 PoužívateľSodipodi sa mi zdá byť ovládateľnejší ako Inkscape. Okrem toho, má lepšie vyhladzovanie krivky. Ľahko sa inštaluje a je malej veľkosti. Ale oba programi majú na prd vyriešenú farebnú paletu. V tomto (podľa skrínšotov) je na tom Xara lepšie.
-
-
Re: Emotikony 03.09.2006 | 21:00fathum Návštevníka este taky detail, ze hod problem s instalaciou xary do fora, urcite sa najde niekto, kto ti poradi ....lebo oproti inkscape ma ovela mensie naroky na pamat, i ked inkscape vo verzii 0.44 je uz na dobrej ceste tieto problemy odstranit
-
Re: Emotikony 03.09.2006 | 21:59fff Návštevníkco sa ti nepodarilo nainstalovat? Stiahnes .tar.bz2 balik s xarou ,niekam to rozbalis. Najdes v tom rozbalenom subor xaralx (je to v /xaralx/bin ) a ho spustis.
-
Neviem ho rozbaliť 03.09.2006 | 22:02mona Fedora Core 2 PoužívateľZačne rozbaľovať, potom mi vypíše dáku chybu. A nerozbalí. Okrem toho, nie som si istá, či mi to vo Fedora Core 2 vôbec pôjde.
-
Re: Neviem ho rozbaliť 03.09.2006 | 22:09fff Návštevníktak je to zrejme zle stiahnute a s tou fc2 je to otazne
-
-
-
-