mam takyto problem:
na disku som mal win98SE a mdk 10.1.Vsetko mi islo v pohode.Nainstaloval som namiesto win98SE winXP.Teraz
ked zapnem PC tak mi nenaskoci zavadzac na vyber OS ale hned mi nastartuje winXP.Takze sa nemam dostat jak do linuxu.Niekde som cital ze mam vlozit instalacne CD mandreku do cd rom a dat rescue a reinstall LILO.ale problem je v tom ze mi to potom vypise ze nemoze instalovat z mojej cd rom.Mam pocit ze problem je v biose a ze mi ho treba preinstalovat.ale nechapem preco windows v pohede zisti cd rom a linux nie.Neda sa stym neco spravit ci mi len ostava uprgadovat bios?
1)nastartovat z live alebo zachrannej distribucie
2)zistit ktora particia (logicky disk) patri linuxu ako root (korenovy zvezok), prikaz fdisk -l
3)pripojit dany disk, prikaz mount /dev/hdXY /mnt
4)zmenit prostredie do povodneho disku, prikaz chroot /mnt
5)pozriet konfiguraciu /etc/lilo.conf (prikaz cat /etc/lilo.conf) ci sedia logicke disky, popripade to opravit
6)spustit lilo, prikaz lilo -v
k bodu 5, windows ma v oblube nielen likvidovat zavadzaci sektor disku, prestavit svoj disk na startovaci, ale aj poprehadzovat poradie particii. ale k tomu sa uz ja nevyjadrujem. ja windows nepapam.
#prompt
tak by malo nabehnut.ano, ak ma clovek startovaci windows disk na fat a nie ntfs. kedysi som to mal aj ja, ale to bolo za casov windows nt 4.
ps.: ak aoblast harddisku je nastavena ako aktivna, respektive ma priznak bootovacia? a ako je nastaveny konfiguracny subor pre lilo?