Ahojte! Mam problem pripojit sa na internet. Na disku mam Ubuntu 6.06, skusal som aj live distra Knoppix a DSL. Som pripojeny sietovou kartou do miestnej LAN. Nejde mi nic pingnut vnutri ani von. IP je pridelena cez DHCP. Jedine cez co sa mi podarilo dostat na net a vdaka comu pisem aj sem je SLAX. Tu to ide, ale niektore stranky ani tu nejdu nacitat. Konqueror vypise Vypršení časového limitu na serveru.
Volal som providerovi a tvrdi, ze u nich je vsetko OK. Ak by urobili vyjazd a chyba by bola u mna zaplatil by som okolo 600,-Sk co sa mi vidi dost. Viete mi poradit? Dakujem.
/bin/route
? v riadku default by sa malo v nachadzat cislo tvojej brany 172.20.5.1man route
route
je subor v ktorom je riadok default. Taky subor som tam nenasiel. Tak som to spustil v konzole ako prikaz a vypisalo to:Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Iface
Snazil som sa prelustit manual ale nevyznam sa v tom s akymi parametrami to mam spustit. Mozes poradit?sudo dhclient eth0
? Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.3 Copyright 2004-2005 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit http://www.isc.org/products/DHCP Listening on LPF/eth0/00:50:bf:b6:6d:98 Sending on LPF/eth0/00:50:bf:b6:6d:98 Sending on Socket/fallback DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67 DHCPNAK from 192.168.1.254 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 DHCPOFFER from 172.20.5.1 DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67 DHCPACK from 172.20.5.1 SIOCADDRT: Network is unreachable bound to 172.20.5.86 -- renewal in 768814 seconds.Poblem je s maskou 255.255.255.255, zacali sme ju pouzivat pred vianocami na odpalenie zakaznikov ktory maju od nas net a distribuju ho dalej svojim kamaratom. Standardne predavane routre, nevedia pracovat s takouto maskou a neprejde cez ne net. Win xp ale nema ziadny problem. Zatial to mozes vyriesit nadstavenim IP staticky s maskou 255.255.255.0. Je to len docasne riesenie , o dva tyzne bloknem aj tych co budu mat ip natvrdo. je to sucast strategie firmy na zamedzenie neopravnenych odberov netu. Komplexne riesenie takehoto problemu bude DSL ktore zacneme predavat od polovice januara a samozrejme za nase ludove ceny.
Mohli by ste mi poradit, akymi prikazmi v konzole sa staticky nastavuje IP, brana, maska, DNS ... Da sa tento problem vyriesit aj bez prechodu na DSL. Nie som presvedceny o ludovych cenach za DSL. Urcite bude vyssia ako moja 128 flat s ktorou som spokojny. Dakujem.sudo route add default gw IP_brany
DNS sa nastavi editaciou/etc/resolv.conf
Chcel by som vsak vediet ako nakonfigurovat internetove pripojenie, aby som (vid vyjadrenie providera) nemusel po 2 tyzdnoch prejst na drahsie DSL pripojenie. Viete mi poradit?/etc/network/interfaces
prezri si ten subor a zistis co je co (a samozrejmeman interfaces
) ps: som rad ze si popisal ako si postupoval hoci ti prakticky nikto neodpovedal - pomoze to mozno inym ludom na fore