BSD vs linux
je to o dost rozdielne?
plz poprosil by som a inteligentne prispevky a ziadny flame
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ak chces zistit rozdiely po uzivatelskej stranke, nic ti nebrani aby si si oba nainstaloval a porovnal.
len?
> kdezto bsd je jak kernel tak aj userland (ktore su na sebe zavisle)
naozaj su na sebe zavisle ?
detail. oni to spravili opacne
> len?
http://www.levenez.com/unix/history.html
he? coze to mam spravit?
>> len?
> http://www.levenez.com/unix/history.html
stale sa pytam, ci len? co tym chces povedat?
UNIX je system, nie kus kodu... a neveril by si ako velmi sa ten kod za tie roky zmenil (od prveho, aj od vydania prveho free bsd jadra)
zrovna nedavno niekto na abclinuxu spominal jeden "koan", tak som si ich precital znovu.
http://www.catb.org/esr/writings/unix-koans/unix-nature.html
“Not code. Not name. Not mind. Not things. Always changing, yet never changing.”
nechapes, neries.
to da rozum ze za ten cas sa zdrojaky menili (hadam by si nechcel podporu smp, lepsi mm, spravu diskov, nove drivre, tcp/ip stack). unix je takisto aj filozofia okrem systemu (aj ked ten system musi byt pretaveny do kodu)
samozrejme, ze nechapem, ked si nic nespecifikoval... uz asi chapem, ale zmysel mi stale unika - a co ked je BSD userland zavisly od konkretnych verzii? jadro nie je zavisle od konkretneho userlandu, ako som dokazal. a o jadro ide az v prvom rade, ze...
> to da rozum ze za ten cas sa zdrojaky menili (hadam by si
> nechcel podporu smp, lepsi mm, spravu diskov, nove drivre,
> tcp/ip stack). unix je takisto aj filozofia okrem systemu (aj
> ked ten system musi byt pretaveny do kodu)
ano, vyborne. presne to som tym chcel povedat. "len klon" hovoris? o kolko je teda horsi "len klon", nez n-krat prepisany kod?
...a co ked je NetBSD userland...
netbsd neni len userland, kedze je to operacny system, a k operacnemu systemu potrebujes aj kernel.
to sa tyka len niekolkych uzko spatych, napr. v linuxe je taky udev... zbytok su obycajne utilitky, ktore sa spoliehaju na libc a SUS (POSIX) a je mozne ich bezproblemovo nahradit...
> netbsd neni len userland
ano, oznacenie netbsd znamena samostatny operacny system. preto sa OS Debian oznacuje ako GNU/jadro (konkretne v pripade BSD je to GNU/k*BSD). nepokracume, urcite mi das za pravdu, ze jadro je najdolezitejsie. a ked nie, tak nemam o com...