cistenie RAM
ved kniznice co potrebuje opera/gaim us niezu vyzadovane tak preci sa nezmazu z ram..
a celkovo sa mi vobec ram neprecistuje a po zaplneni sa us jednoducho nevyprazni a hoci nemam spustene nic sa us system taha jak..
Existuje nieco co by tie nepotrebne veci z ram vyhadzali ? alebo nejako nastavyt system aby nepouzivane kniznice sam vzal spet s ram ? .. alebo nieco take...
viem ze mi poviete zeby som si kupil vecciu ramku ale teras jednoducho nemozem preto to musim riesit ako sa da..
ako distro mam Debian a desktop Enlightenment E17
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
pozri kolko zaberaju buffre a cache. man vmstat
..ako ju prinutit aby sa priebezne precistovala
linux dokaze efektivne vyuzivat pamet a v pripade potreby dokaze spominane cache uvolnit velmi rychlo.
ja mam napriklad z 1Gb ram volne 17980Kb ale buffers/cached je 366332/666996(Kb) a nemyslim si ze by som mal prikupit pamet, ved vyuzite mam len 358Mb z 1Gb a to mam nakopnute 2 rozne OS (masox a linux). toto je krasne vidiet v programe htop ako tu uz bolo X-KRAT flamovane.
Odkedy som dokúpil druhú 256ku, akoby som vymenil book. Śtart Openofficu mi klesol z 32 na 12 sekúnd (druhé spustenie 5s), cekovo je systém svižnejší. Používam Gnome (Ubuntu) a ak mi bude niekto tvrdiť, že 256ka je dostačujúca, tak mu neuverím.