pustil som sa do gentoo ale..
od skoreho rana sedim pri laptope, linux pouzivam nieco cez 8 mesiacov. Zial musim povedat, ze kedze som zacinal so suse a po dvoch mesiacoch vyskusal aj ine live distra, usidlil na ubuntu - nenaucil som sa o linuxe teda velmi vela. :( do hlbky som nesiel a menil som iba dektop (windows manazery a pod.)
Aj preto som sa rozhodol do distra na ktore som od zaciatku pozeral ako na distro ktore raz chcem pouzivat - gentoo - lebo potrebujem rychlost a na mieru usity system - ak to je mozne.
Idem podla manualu, trochu sa potim, ale je mi dobre. Musim povedat ze to je tazke, najme na zorientovanie sa. Ale prikazovy riadok mi nevadi.
Prave sa skompilovalo jadro a ja by som rad vedel-ak som tam nieco zabudol dokompilovat, musim prekompilovat cele jadro? alebo sa to tam tou prekompilaciou len niekde vsunie? Alebo lepsia otazka: pri kompilacii jadra kompilujem akoby vzdy odznova? tzn. tie iste veci znova+ nieco nove? To aby som vedel s cim mam v buducnosti ratat. Ci si mozem "dovolit" na nieco pri kompilacii zabudnut. Rad by som pochopil z linuxu ovela viac ako len mat z neho desktopovy system..Vdaka za rady.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
DIKY za odpoved namiesto ripania by si mohol aj daco normalne napisat. Adi budem hladat pomoc na inej stranke..do riti
Skus si precitat tento clanok, je tam vysvetlena kompilacia jadra...
http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/kompilovanie-jadra-i
http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/kompilovanie-jadra-ii
Troska OT, ale co Ti nevyhovuje na Ubuntu?
kompilacia to je proces pri ktorom sa zo zdrojoveho kodu (pisaneho napr. v C) vytvara kod pre PC, to jest funkcne jadro systemu linux
by mal asi hladat najprv pomoc v kurze ohladom vypoctovej techniky. ked vynechame nezmyselnu cast danej vety ohladom jadra tak nam vychadza ze kompilacia sa da vykonat iba na platforme PC co znamena ze sa programy pre inu ako PC platformu pisu na klavesnici s 256 tlacitkami :) chcel by som si pozriet ako to potom vyzera v praxi :-)) napriklad pre hernu konzolu, mobilny telefon, organizer, router alebo nebodaj vykonny mainframe server. a ako sa potom take programy optimalizuju, ladia a portuju ...
Ak ti na tom nieco vadi, tak sa chod prevetrat, ja to tak uspesne robim uz niekolko rokov a skutocne to pomaha.
mam ale ponaucenie: lepsie ako sa hned obracat na forum je najprv googlit a clovek ma pokoj.
ps.: ked uz sme pri tom gentoo, tak si vsimni pri najblizsiom update jadra ze prijdes o informaciu ktora povie kolky krat sa prekladalo jadro na danej masine :-)
Inak tiež použivam gentoo a jadro je niečo pred čím mám rešpekt, preto stále bežím na 2.6.11, na druhej strane ked niečo funguje, netreba sa v tom rýpať....
ty musis vykonat vsetky kroky pre kompilaciu jadra, o zvysok sa postara hierarchia makefile-ov.
:tzn. tie iste veci znova+ nieco nove?
pokial je to potrebne, tak ano ale pre teba sa nic nemeni okrem toho ze to bude trvat niekedy dlhsie a niekedy kratsie. ty vykonas vzdy tie iste kroky (make, make modules_install a aktivaciu tvojho jadra do zavadzaca -lilo/grub).
priklad:
zistis ze musis aktivovat nejaky dalsi modul
aktivuj modul, napr. nejaka sietofka
No a to je ten problem (aspon u mna, ale aj Ty pises ze mas notebook), casto asi budes prekompilovavat tie iste veci. Ale to iba v pripade, ze si taky chory perfekcionista ako ja.
Inak velmi odporucam Arch Linux, usetris mooore casu.