SMP na openSuSE 10.2
Uz su to asi dva mesiace, co ficim stabilne na linuxe, ale az teraz som si vsimol, ze mam zapnute SMP. Intel 630 ma samozrejme len HT a SMP mi spomaluje system. Skusal som googlit, ale nasiel len navody, ako SMP zapnut. Na openSuSE wiki je aj navod ako vypnut SMP, ale je pre 9.1 a na mojom nefunguje (skusal som).
Kompilaciou noveho jadra by som to riesil nerad, niekde som cital, ze suse ma kernel dost modifikovany a s vanillou nemusi fungovat vsetko.
Zatial som u vas nasiel riesenie na kazdy problem, dufam ze tento bude dalsi do serie :)
Thx
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
kernel-default je nainstalovany
Doteraz som kompiloval len s ./configure, make, make install
nakonfiguruj no kernel >> nakonfiguruj novy kernel.
V tom configu som zmenil:
CONFIG_SMP=n (predtym y)
CONFIG_SUSPEND_SMP=n (predtym y, ale tymto som si neni isty, ci nastavit n)
Dost ma odstrasuje velkym napisane na zaciatku suboru, nech ma nenapadne menit subor :D
na zaciatku je
# Automatically generated make config: don't edit
:roll:
lamerko:/usr/x86_64-suse-linux # ls
.config bin config~ include lib
lamerko:/usr/x86_64-suse-linux # make xconfig
make: *** No rule to make target `xconfig'. Stop.
Ale neviem ci to dat do /usr/src/linux alebo /usr/src/linux-2.6.18.2-34 . Oba priecinky maju rovnaky datum poslednej zmeny. Zatial som skusil do linux-2.6.18.2-34 a make menuconfig funguje (poznam z gentoo)
Takze idem si zatial nastavit to linux-2.6.18.2-34. Dufam ze sa este niekto ozve.
make menuconfig
make
make modules_install
make install
Podla navodu by som mal teraz spustit lilo alebo grub a nastavit tento novy kernel. Tak som do konzoly napisal grub, otvoril sa grub, ale neviem co teraz. Uz len toto a budem hotovy. Zatial moc dik
Precitaj si Release notes pre 10.2 :
Štandardne inštalované jadro
Balík kernel-default obsahuje štandardné jadro jednak pre systémy s jedným procesorom ako aj pre multiprocesorové systémy. V jadre je podpora SMP a beží s minimálnou réžiou na jednoprocesorových systémoch. Preto sa už nedodáva balík kernel-smp.
Add grub: opa:t dolezite detaily najdes v Release notes pre 10.2; len to trochu upravis pre vlastnu potrebu a zbytok naklikas v YaSTe:
Štart viacerých inštancií openSUSE na jednom systéme
Ak je na počítači nainštalovaných viacero inštancií openSUSE 10.2 a inštancia na druhom oddielu disku sa štartuje pomocou GRUBu, ktorý je na prvom oddielu disku, tak potom záznam pre druhý oddiel disku v súbore menu.lst, ktorý je na prvom oddielu disku, musí obsahovať tento údaj:
kernel /boot/vmlinuz
initrd /boot/initrd
namiesto
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18.2-23-default
initrd /boot/initrd-2.6.18.2-23-default
S touto zmenou je bezpečné aktualizovať jadro na druhej partícii a systém budete môcť naďalej spúšťať z prvej partície.
Ked SMP vypnem cez make menuconfig, tak v .configure mi zostane podpora SMP zapnuta. Ked v .configure manualne zmenim hodnotu SMP zo zapnuteho na vypnute, tak v make menuconfig sa mi vypne aj podpora SMT (podpora HyperThreadingu).
Idem teda teraz skusit to zkompilovat s manualne vypnutym SMP a budem dufat ze SMT zostane zapnute.
Neviete niekto, ako sa da zistit ci je zapnute SMT? (ze je zapnute SMP som zistil ked som dal na seba ctcp version v xchate :D )
zalogujes sa ako root do konzly (Ctrl+Alt+F1):
init 3
sax2
init 5
Ak si mal binarny ovladac pre nVidia resp. ATi karty, niet sa comu divit. Musis preinstalovat aj ten a az potom pustit sax2 (priklad pre nvidiu "sax2 -m 0=nvidia").
Btw. Velmi ma zaujima, ci sa ti podarilo SMP uplne odstranit a aky konkretny vykonnostny rozdiel to prinieslo.
A cim si ho nahradil?
Idem nainstalovat Arch linux, mozte to tu zamknut :)