neposlušný BIOS
Mam NB HPnx6310, Mandriva 2007 a spozoroval som, že mi nejde spustiť BIOS setup program. (spusta sa to F10) Nikdy by som to nespajal s OS, skor som podozrieval HW problem, doska a pod. Po upgrade BIOS-u to islo spustit na prvy pokus. Nechal som naehnut OS. ktory som nasledne vypol a problem sa opakoval. Manipulaciou s live CD a analytickymi metodami pokus-omyl som dosiel k zaveru : Ked je system vypnuty korektne (halt) BIOS pri dalsom zapnuti NB nejde zapnut. Staci ho vsak vypnut natvrdo (vypinac, baterka, zastrcka) a pri dalsom zapnuti zdroja sa BIOS da spustit normalne.
Este nieco : Ten BIOS v stave kedy sa neda zapnut, nabieha neskutocne dlho. Kym sa vobec objavi logo HP trva to 7s. Po tvrdom vypnuti vsak pri nasledujucoma starte usetrim minimalne 20s - hned sa totiz dostane ku slovu OS.
Neviete mi poradit ? Je to asi kuriozita, ale je to fakt.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
S takouto upravou sa mi zda ze vsetko funguje :-)
Jedna sa pravdepodobne o chybu biosu, ale novsi update to myslim neriesil a iba prestalo fungovat frequency scaling (modul centrino nesiel nacitat, neviem aky je momentalny stav, bios mam stary)
co sa s tym da robit? ak ma clovek stastie, tak si najde verziu biosu a kernelu ktora mu takto neblbne. ak nie, tak ...
V modernom 32b kerneli (Linux, W32) a este pouziva nejaky programovy kod z BIOS-u? Kdesi som cital (asi slackbook) postup bootu Linuxu:
POST -> boot-loader -> rozbalenie jadra do RAM -> prepnutie do chraneneho rezimu ... atd, atd.
V tom dokumente sa potom pisalo cca toto:
Po prepnuti do chraneneho rezimu, jadro za sebou spali vsetky mosty, ktore ho spajali s realnym rezimom (BIOSom), lebo jadro plne nahradza funkciu BIOSu.
<OT>
skus sa zamysliet o tom ako moze byt rieseny rezim riadenia spotreby a pochopis. to co pises je len ohladne inicializacie periferii a nie o ich spolupraci.
Problém spôsobuje psmouse. Na debian like systémoch je riešenie omnoho jednoduchšie. Stačí do vypínacieho skriptu dopísať rmmod psmouse a je to.
Najprv skopírujeme súbor /boot/config-2.6.18.2-34-default do /usr/src/linux a premenujeme ho na .config. Editujeme tento súbor. Riadok CONFIG_MOUSE_PS2=y zmeníme na CONFIG_MOUSE_PS2=m. Potom nám už stačí byť v konzole ako root na adrese /usr/src/linux a napísať make. To trvá pomerne dlho (asi 1 hodinu). Ale nebráni ďalšej práci. Potom napíšeme make modules. Potom make install a na koniec make modules_install.
Ešte musíme do súboru /etc/sysconfig/kernel do riadku MODULES_LOADED_ON_BOOT "ndiswrapper" dopísať psmouse (takto by to malo vyzerať "ndiswrapper psmouse") aby sa nám spúšťala myš hneď po štarte. Nakoniec dopíšeme do súboru /etc/init.d/halt.local na koniec súboru riadok rmmod psmouse. A môžeme reštartovať počítač.
Kompilácia jadra prebehla bez chybových hlásení, iba po napísaní "make modules" vyhadzoval nejaké varovania, no bežal ďalej, tak som ho ignoroval. Po napísaní "make modules_install" sa to tvárilo, že sa to inštaluje, čo to v skutočnosti robilo, netuším. No v druhej časti textu autor píše, že treba zmeniť v /etc/sysconfig/kernel jeden riadok atď. Problém je, že žiadny taký súbor sa tam u mňa nenachádza. Keď chcem ručne vyskúšať, či je modul psmouse mimo jadra a napíšem
#rmmod psmouse, vypíše hlášku
ERROR: Module psmouse does not exist in /proc/modules
Z čoho som pochopil, že psmouse je stále v jadre a nie ako externý modul.
Netuším, čo s tým robiť.
Koľko to ten systém asi vydrží vo funkčnoma stave takéto vypínanie ?
[root@XXXX linux-2.6.17-5mdv]# make modules
CHK include/linux/version.h
Building modules, stage 2.
MODPOST
WARNING: 3rdparty/acerhk/acerhk.o - Section mismatch: reference to .init.text: f
rom .smp_locks after '' (at offset 0x0)
WARNING: 3rdparty/eider/eider.o - Section mismatch: reference to .init.text: fro
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0xe4) and '__mod_pci_device_table'
WARNING: 3rdparty/eider/eider.o - Section mismatch: reference to .init.text: fro
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0xec) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0xf4) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x11c) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x124) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x12c) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x154) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x15c) and '__mod_pci_device_table'
m .data between 'ider_pci_info' (at offset 0x164) and '__mod_pci_device_table'
WARNING: 3rdparty/video-rivatv/rivatv.o - Section mismatch: reference to .init.t
ext: from .data between 'driver_init' (at offset 0xf90) and 'riva_reg_lock'.....
A tak ďalej asi 1000 riadkov
Rozumie tomu niekto? Na čom to haslo? Pomóóóóc