klavesnica vo Vector linuxe

Sekcia: Konfigurácia 26.03.2007 | 23:22
Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
Ahojte! Skusil som Vector linux a zapacil sa mi. Na mojom starom stroji je rychly, pekny, ma balickovaci system a soft, ktory potrebujem, ale nema na vyber slovensku klavesnicu. Ze je vsetko anglicky mi nevadi, ale ze nemozem pisat slovensky s diakritikou a to je problem. Ak pouziva niekto Vector linux poradte mi prosim ako ste to riesili. Dakujem.
    • Re: klavesnica vo Vector linuxe 27.03.2007 | 17:59
      Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
      Ja som to svojho casu riesil tak, ze som si prepisal rucne klavesovu mapu tak, aby bola alternativa anglicka a standardne slovenska. V novych X.org je teraz klavesova mapa ulozena v subore /usr/share/X11/xkb/symbols/sk (v starsich tam bol este X11R6 prefix za /usr/).
      Mas tam definovane klavesy zhruba takto:
      key <AD01> { [ q, Q, backslash, NoSymbol ] };
      key <AD02> { [ w, W, bar, Nosymbol ] };
      Ja som vtedy zeditoval tie dalsie 2 polozky, ktore su >inou NoSymbol, aby odpovedali anglickemu rozlozeniu klaves. Kombinaciou s pravym altom sa pisali potom anglicke znaky. Ak ten subor nemas v distribucii a chces vidiet ako ma vyzerat, tak si stiahni balicek xkeyboard-config napr. z openSuse a pozri sa ako ten subor vyzera. Nakoniec musis zeditovat xorg.conf a zmenit mu klavesovu mapu z en na sk. Myslim, ze parameter grp:shift toggle fungoval.
      Only man who sells empty boxes is the undertaker.
      • Re: klavesnica vo Vector linuxe 28.03.2007 | 07:58
        Avatar stanley Ubuntu,Knoppix  Používateľ
        Dakujem. Stacilo editovat xorg.conf a zmenit us na sk ( pri instalacii som prehliadol moznost volby, tak som si myslel, ze neexistuje).