Linux and Windown!
mam otazocku.
budem si instalovat linux na disk. ale windows spadol, taze hadzem linux. ale na disku mam veci co potrebujem, a jeden subor, co mi treba najviac ma 5gb.
da sa nainstalovat linux bez formatovania disku? zeby som dal linux, stiahol si veci z widli a potom naformatoval a dal uz iba cisto linux?
diq za responsy
btw. mam iba jeden 30gb hdd, 15gb je volnych a je to na konci hdd, lebo nedavno som defragmentoval
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
zmensi win particiu a na uvolnene miesto pridaj este jednu prazdnu particiu. na tu prazdnu zazalohuj vsetky dolezite veci (pomocou live cd). potom, ked budes mat vsetky data mimo windowsu, zmaz ho a na jeho miesto uz napevno nainstaluj linux.
Mate dajaku vec na zmensenie particie bez spustenia widli? Lebo widle sa ani nespustia a mne tam visia data. Inak ten napad s dalsou particiou a kopirovanim dat je skvely.
Skusim to.
Ale najpr spravit mensiu particiu. Mate dajaky NonOS program na to alebo do linuxu na livecd? A v livecd nemozem zapisovat na HDD.
diq
je na nom partition magic cez ten to lahko spravis
1
kúp si dvojvrstvové DVD
2
stiahni si slax: www.slax.cz a vypál
3
naštartuj slax s dvd rom s volbou copy2ram (zadáva sa pri štarte - je to počesky pochopíš)
4
spusti sa slax - vitiahni cd (neboj sa slax je v ramke - potrebuješ min 300 MB) a naštartuj X - startx
5
vlož dvojvrstvove DVD a všetko potrbne vypál cez K3B
6
bezobáv a nervou inštaluj linux
jeden nikdy nevie kedy padne elektrika alebo začiatočník zle klykne....
tomolc
dvd napalovacku nema, je to stara rachotina na ktorej musim makat.
ten hiren boot cd som uz pouzival dakedy. kolko to ma MB? lebo skola blokuje pristup na tu stranku tak nech aspon viem.
bol by som vdacny :)
Nabootuj nejake uz doporucene LiveCD. Na volnom mieste si urob extended particiu a na nej logicku, naformatuj ju ext3 (ak chces nieco ine, tak prosim, ale nie fat32 :) Zazalohuj si tam data z win particie, to co potrebujes. Potom, ak si si isty, ze si zachranil vsetko, co si chcel, zmas win particiu a na jej mieste urob primary particie pre linuxovy root (cca 8GB) a swap (cca 512MB) pripadne /boot (cca 100MB) a nainstaluj si tam oblubenu distribuciu, ale nenechaj si sformatovat tu poslednu particiu, kde mas zalohu!
Linuxovy fdisk ti snad nebude robit problem ovladat.
Taze mam uz slax live.
Ale jako spravim tu ext3 particiu?
Som zaciatocnik, takze trosku podrobnejsie, nejake tie prikazy.
A budem instalovat ubuntu 6.06 ked mi pride postov ( cca 3tyzdne )
pripadne mkfs.ext3
uz je po datach :D
hmm, boli to vecsinou fotky a dajake pecko myslim, ale neni problem, fotky sa nafotia
pecko stiahne
no som skusil to mkfs.ext3 /mnt/hda1 :D
a mi to sformatovalo disk :D
da sa to dat s5?
asi ne ale dikes za pomoc, uz viem co sa nema robit :D
robit particie..Vsak cez Live CD sa dostanes na disky v PC.
ale jeden subor ma 5bg ( truecrypt volume )
a nemam dvd palicku.
dal som to do jednej firmy, ze robia "data recovery"
neverim ze to daju s5, ale mozno keby, pravdepodobne obnovia cely disk
a budem zasa v riti bo nepojde win. a ked daju tam win a moje data, aj tak budem formatovat hdd
bo budem davat linux.
cize hirenom potom resiznut, hodit linux, napojit win hdd, nakopcit veci co treba a formatnut?
Povedz tej firme, co robi data recovery, nech ti ona tie data niekam zalohuje mimo tvoj disk.Vyjde ta to lacnejsie, nez keby si k nim mal znova ist.
mozu sa mi stratit data?
mne len treba spravit dalsiu partisnu, tam nakopcit moje veci,
a formatnut partisny co mi netreba
s hirenon 8.8 to budem robit. je tam sanca ze sa zmazu data?
lebo naposledy som resizoval partisny vo widlach v partition magic a to slapalo v pohode,
nestratil som ani jeden textovy subor :D
newem je dajaka sanca ze sa stratia data?