prave som vybalil Lenovo C200 - Xp je nainstalovane, ale ja tam chcem dat Ubuntu Linux- problem je v tom ze nemam k tomu instalacne CD pre XP aby som si mohol rozdelit particie....ja viem ze sa to da aj cez ine programy, ale ja tam potebujem na dvd spravit obraz disku (aby som mohol kedykolvek vratit spat XP) a wo win mi ukazuje iba 1 HDD(1particiu, plna velkost)....ako mam skusit postupovat ? Vytvorit obraz disku(kvoli win), rozdelit particie hocicim, nainstalovat XP a potom Ubuntu???
Please poradte...
dd if=/dev/hda1 of=obrazwindowsxp.img
ak je to fresh install tak by mal disk mal byt prakticky prazdny (ale aj tak pre istotu ho vo win defragmentuj) takze by nemal byt problem zmansit windowsovsku partuiciu napr pomocou gparted a na zvysku disku vytvorit linux a swap particie
neboj sa ze skrytu particiu zmazes - ved pri rozdelovani disku sa tri zretelne objavi
PS > pomocou Lenovo Care som si spravil Recovery CD, len tak som z neho nabootoval ze ho vyskusam, zvolil som aby sa mi obnovil system ako bol povodny od vyrobcu a na konci instalacie mi vypise ze to je nespravne cd. a preto by som chcel spravit obraz tej skrytej particie a nejako ho vypalil niekam.....
dd if=/dev/zero of=/dev/hda
). Nicim to proste neslo. Zaujimave ale bolo, ze Ubuntu EE alternate CD tu partisnu videlo (a SLAX pritom nevidel).Jedno som ale svojimi postupmi pokazil >> poskodil som obraz win na tej skrytej partisne, cize neslo obnovit widle, ale samotnu partisnu som nezmazal (disk mal proste stale 55GB a to ma riadne vytacalo). Nakoniec pohlo Hiren's boot CD a tam bola pribalena utilita na IBM disky, kde som uz potom mohol partisnu pohodlne zmazat. Toz mozno tam je aj zalohovanie. Stiahni pokukaj.
http://en.wikipedia.org/wiki/GiB