Grub sa nenainštaluje na disketu...
Mám problém s inštaláciou GRUBu v SAM Linuxe (ale aj v kubuntu). Keď sa inštalátor opýta, kam má nainštalovať GRUB, zvolím /dev/fd0. Niečo tam asi zapíše. Pri následnom reštarte normálne nabehne Linux. Keď zmením linuxový disk na slave (mám doma totiž aj Winy), tak už pri boote z diskety napíše len Grub a nebootuje...Keď však disketu vyberiem Linux nabootuje (zrejme sa ten Grub "šupne" na HDD). Neviete mi s tým poradiť? To isté sa mi stalo aj keď som inštaloval kubuntu 6.06.1 cez textový inštalátor.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
IMHO mas v grub konfiguraku nespravne hodnoty, ked tam pridas ten primary disk. Grub hlada /boot s konfigurakom na inom disku a ked ho nenajde, tak skonci. Grub cisluje disky poporadi. Aj ked sa mozno mylim a podla mna musis instalovat grub na disketu aj s primary diskom.
Keď nainštalujem Linux a potom naspäť pripojím Win disk, tak sa hneď ten Win disk nastaví ako slave....preto to potom mením.... ;)
prompt na prazdny retazec alebo dvojbodku
default = dos (ci windows)
timeout na nejaku malu ale akceptovatelnu hodnotu
inac boot by prebiehal asi takto:
naskocil by prazdny prompt (textovy podla moznosti), pockal by cca 3 sekundy a nahodil by windows. ak by si do tych troch sekunt napisal boot managerovi "linux" tak by ti naskocil linux.
podobny trik som kedysi pouzival v praci, ked som mal NT4 a usb fotak + usb mp3 player (NT4 nemalo USB a ani ine PNP). Pouzit som ho mohol jedine pod linuxom a nikto si to nevsimol, teda okrem kolegu co mi cumel na monitor :)
ale ako uz bolo povedane, mozes to nahrat aj na disketu i ked bootovacie CDRW by bolo vhodnejsie a v konecnom rade aj lacnejsie :-)
install-mbr /dev/hda
(namiesto toho by myslim mohlo byt aj zadanie prikazu/sbin/lilo -M /dev/hda
- vyskusaj - toto som zatial neskusil)nabooruje sa mi defaultne napr. do windowsu a ked pri bootovani stlacim shift tak si mozem vybratz z ktorej particie bootovat (pripadne stlacim potom este
a
pre vyber zo vsetkych particii)viac info si najdi v dokumentacii toho balicka mbr
Podobne obnova grubu ,ked ho nahodou prepises pri instalacii windowsu , takze mas iba ten windowsacky boot manager.
Riesenie je nastartovat SAM-a ,otvorit konzolu
su
(heslo root)
grub
find /boot/grub/stage1
(vypise to nieco napr. (hd1,0))
root (hd1,0)
setup (hd0)
je (hd0) je MBR-takze nainstalovane do MBR
restart a je tam povodny grub.
Ja to takto robim pravidelne a stale a este ziaden problem nenastal (ani so SAM-om)
ak treba aby sa startoval WINDOWS bez zasahu uzivatela ,tak edituj /boot/grub/menu.lst
najdi riadok default 0 ,zmen tu nulu na nejake cislo ,ktore zodpoveda riadku pri starte grubu. Ak je napr. windows na 4-om riadku od hora ,tak tam bude default 3.
Dalej je tam polozka
timeout 10
tym cislom sa nastavuje cakanie na vyber operacneho systemu pri starte ,nastav co najnizsiu hodnotu a bude to ostatnych co najmenej "otravovat" ,len akurat musis byt v pozore pri vybere tvojho linuxu ,aby si to za tak kratky cas stihol vybrat.
install-mbr /dev/hda -p 1
(kde cislo 1 je cislo particie na ktorej je windows: na 99,99% to bude 1 ale mozes tam zadat 1, 2. 3 alebo 4 podla potreby)btw: Len teraz nedávno som si všimol, že ten MBR sa dá sformátovať aj bez toho, aby sa niečo stalo s ostatnými partíciami na tom disku......takže zrejme ak niečo pokazím, tak sa to bude dať opraviť "bezbolestne".
Ale stále ma škrie tá disketa, lebo viem, že to má fungovať (pár ľudí to tak má a sú spokojní). Raz som sa pokúšal spraviť spúšťaciu disketu z Linuxu, ale pri boote vždy vypísalo nejaký error. Najprv, že nepozná filesytem, keď som to vyriešil, tak vypísalo file not found a z toho som sa už nedostal...
Inak doporucujem Lilo namiesto Grubu, pretoze grub potrebuje este mat na disku na nejakej particii konfigurak, co ma bootovat.
Poucte ma , ak sa to da ja bez toho.
Ja len pri inštalácii Linuxu odpojím na chvíľu win disk.
dd if=image_diskety.img of=/dev/fd0
(mimochodom na 1.44 MB disketu sa ti vojde za istych podmienok aj 1,6MB dat :-)