existuje nejaky program (script), ktory by dokazal automaticky skonvertovat stringy v zdrojaku napisanom v Pythone na Unicode stringy. Rucne sa mi to robit nechce :) Dik.
Len si skus potom ten program naportovat napr. na SUN a dat nejakemu cinanovi, ci sa mu zobrazia tie znaky dobre. Viem preco to chcem, nemusis sa bat ;)
Re: konverzia do Unicode
03.04.2007 | 22:52
--Návštevník
> konvertuje to na podivne znaky
vies co chces? podla mna to vyzera tak ze vobec nevies co to je kodovanie suboru, utf-8, iso-8859-2... najprv si nastuduj tuto problematiku a potom sa pytaj lebo inac ti budu niektore odpovede dost nanic
03.04.2007 | 23:00
georwNávštevník
Viem, co je kodovanie suboru. Nepozrel som si man k recode (chyba :) - v podstate je to to iste co iconv. Moja otazka bola polozena dobre aj som to hned blizsie vysvetlil, po prvej uidovej odpovedi. No nic, uz to mam aj tak spravene.
03.04.2007 | 23:12
--Návštevník
mozno by sa ti hodilo este si nieco k problematike kodovania zistit aby si vedel co znamenaju tie "podivne znaky" ktore si spominal :-) (ale ak vies preco sa ti zobrazuju takto tak ber tento prispevok ako bezpredmetny :-)
No problem je v tom, ze prave cinanovi na SUNe sa nezobrazuju cinske znaky, pricom mne ide vsetko v poriadku. Predpokladal by som to skor vo Win. Preto som to chcel takto riesit, aby bol zdrojak ciste ASCII. Ale mozno bude chyba niekde inde.
Tak sme sa asi nepochopili. To co ty chces je nieco ine ako konverzia z ineho kodovania (napr. iso-8859-2) do kodovania UTF-8, ako som to pochopil ja.
Only man who sells empty boxes is the undertaker.
04.04.2007 | 22:39
nobodyNávštevník
a = [maťo, jožo, paľo]
print unicode(a)
06.04.2007 | 17:51
GeoRWNávštevník
Takze som sa k tomu dneska dostal a vyriesil tak, ako som to povodne planoval, funguje to. Problem je ak sa pracuje so stringami, ktore pzostavaju zo specialnych znakov a nie su unicode (napr. vyber prvych troch znakov zlava), preto sa mu to nezobrazovalo (i ked mne hej, comu fakt nerozumiem ;). Ak by to niekto v bududcnosti potreboval, nech si mrkne tuto stranku.
A este bacha na toto:
>>> u"ľšč"
u'\u013e\u0161\u010d'
Funguje to len v konzole. Ak to cita z UTF8 suboru, treba to nacitat normalne a potom skonvertovat (funkcie -> import codecs) alebo si rucne tie stringy previest na pythonovske unicode stringy.
a chcem, aby mi všetky stringy, t.j. všetko, čo je medzi uvodzovkami skonvertoval na unicode string, čiže:
to /xda som si pre "č" teraz vymyslel, ale bude to niečo podobné.
Napr. recode latin2..utf-8 subor
Konvertuje to sice vsetko, ale zbytok mas predpokladam "v anglictine" bez diakritiky, takze to nezmeni.
A aj keby to skonvertovalo dobre tak tie lomitka tam neda, to je specifice pre pythonov unicode string. Asi to budem musiet skonvertovat rucne :(
>>> u"ľšč"
u'\u013e\u0161\u010d'
python cita utf-8 zdrojaky, nemusis tam mat lomitka ako debil...
vies co chces? podla mna to vyzera tak ze vobec nevies co to je kodovanie suboru, utf-8, iso-8859-2... najprv si nastuduj tuto problematiku a potom sa pytaj lebo inac ti budu niektore odpovede dost nanic
a na SUN-och v cine funguje python rovnako ako vsade inde.
print unicode(a)
A este bacha na toto:
Funguje to len v konzole. Ak to cita z UTF8 suboru, treba to nacitat normalne a potom skonvertovat (funkcie -> import codecs) alebo si rucne tie stringy previest na pythonovske unicode stringy.
http://www.python.org/dev/peps/pep-0263/