prenesenie nastaveni Xorg zo SLAXu do Debianu
Po instalacii Debianu mi nabehne vsetko OK, Xorg tiez ale s ATI (opensource) driverom bez podpory Direct Renderingu. Skusal som aj proprietarne (fglrx) drivery, ale s nimi mi Xorg ani nenabehol (EE No devices found) - niekde som sa docital zevraj moja karta Radeon Mobility 7500 nemusi byt proprietarnymi drivermi podporovana.
*Ale* ked pustim SLAX live CD (jedna zo starsich verzii), pouzijem xconf skript na konfiguraciu Xorgu, spustim Xorg a DRI funguje s opensource driverom!
Iba skopirovanie xorg.conf nepomaha, takisto nepoholo ani skopirovanie skriptu (xconf) do debianu a konfiguracia s nim. Co robim zle? Ako prenies tie nastavenia? Alebo aspon co vsetko pozret na tom SLAXe aby som vedel co nastavit v Debiane?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Dik, porovnam jadra a dam vediet... A driver by mal fungovat opensource - v SLAXe ide, tak nevidim dovod preco by nemal ist aj v Debiane.
ale aby sme sa vratili k povodnej otazke, tak si sa niekde docital ze je ati radeon sedmickovej rady nepodporovana flrgx. ano, je to pravda, vyrobca v tichosti danu generaciu 3d akceleratorov odignoroval cize tuto radu podporuju len opensource ovladace a preto si budes musiet pozriet ci mas nacitane spravne moduly (popripade porovnat to v oboch distribuciach) pre kernel a pre xwindows. spoliehat sa na to ze zmenis jadro a zrazu sa ti prepise okrem nacitania jadrovych ovladacov aj prepise konfigurak je zvlastne.
takze si pozri naco sluzi prikaz lsmod, skus ho pouzit a porovnaj si obsah konfiguraku pre xwindows.
Avsak trochu som si zase pomohol dalsou Live distribuciou - konkretne Knoppix. Docital som sa ze je zalozeny na Debiane - pouzil som z neho skript mkxf86config (ano viem, nieje to Xorg ale XFree86) a sice nepridal ziaden novy modul ale nieco naintaloval a sice glxinfo stale hlasi ze Direct Rendering: no ale vyzera to tak ze zcasti ide: glxgears sa tocia o 106, napr TuxRacer ide pekne... Ale Stepmania kvoli ktorej to v podstate vsetko robim stale hlasi ze jej chyba DRI.
Mate niekto nejaky napad?
ano, mame napad. skus stornovat vsetky binarky, skripty, baliky a kniznice ktore niesu sucastou tebou pouzivanej distribucie. potom skus podla navodu pre opensource ovladac ati/radeon nahodit jeho podporu do distribucie. ak by si mal nejaky specificky problem (napriklad tento krok mi vypise takuto chybu alebo je v logu takato chyba a varovanie), tak sa ozvi.
Odstranil som vsetky veci co do Dabianu nepatria a nakoniec som zistil ze ani nemusim kompilovat manualne MESA ovladace (kompilacia mi ani nesla) ale Debian ma dostupne binarky. Takze stacilo len apt-getnut libmesa-dri, libmesa-gl, libmesa-glu a pouzit 'ati' driver.
Vsetko ide ako ma!
len to zaklincujem. niekedy je vhodne pouzit ovladac ati ktory je len warper sluziaci na nacitanie korektneho ovladaca a niekedy priamo prislusny ovladac (v tomto pripade radeon:).