Ako sa učiť Linux
Moja otázka znie, čo by podľa vás takýto user mal vedieť, ktoré veci treba ovládať, ako by sa mal učiť, čomu sa venovať a v neposledom rade akú úlohu zohráva znalosť programovania. Na začiatok ešte musím dodať, že sa (minimálne v najbližšej dobe) nechystám na to dať, chcem vedieť, "ktorá bije."
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
BTW precitaj si toto a zariad sa podla toho, do akej skupiny partis.
myslim ze to bude pre neho spanielska dedina, ked nevie programovat ;)
Tak skúsim to preformulovať. Čo by sa mal naučiť user, ktorý si vie klikaním nainštalovať Ubuntu, aby si vedel skompilovať Gentoo cez Stage1 najlepšie.
>nainštalovať Ubuntu, aby si vedel skompilovať Gentoo cez
>Stage1 najlepšie.
precitat si Gentoo handbook ;)
1) Windowsacky
2) Unixacky
Na prvy sposob ti staci nejaky pekny 10stranovy manual kde je opisane ako sa ovlada, vysvetleny file system, ako sa roztaruje archiv, ako sa nainstaluje v danej distribucii balik a pod.
Na druhy sposob potrebujes vediet:
- Nakonfigurovat system upravou konfig. suborov.
- Precitat manualove stranky aspon tych zakladnejsich prikazov
- Naucit sa DOBRE programovat v shelli (bash alebo csh)
- Naucit sa programovat v C - systemove volania, procesy...
- Naucit sa ako pracuje jadro - procesy, planovac, filesysem... (Tanenbaum - Modern Operating Systems, Maurice J. Bach - Navrh operacneho systemu UNIX)
a to csh si vyrad zo zoznamu. bezpodmienecne.
Starý dobrý univerzál 05 a cfdisk /dev/hda pre začiatok...
uplne vážne radím pre porozumenie inštaláciu Gentoo z 05Univerzal-u, a Handbook-om..dosť pri tom pochopíš...pretože ideš do základov...sam uvidíš ked skúsiš že o čom táram...
Univerzal CD Gentoo 2005, Gentoo Packages 2005 a bez prístupu na sieť Internet...hhh
dodám len takú malú srandu export PKGDIR=/media/cdrom emerge -K rozum.rc6.tbz
Čo by mal user vedieť....
Nič....na windowse si tiež nevedel...všetko sa naučíš praxou.
Ak vieš na windowse, vieš na desktope linuxu.
A pár slovíčok ako bash, sh, xterm, startx a také srandy sa naučíš rýchlo...postupne bude toho viac...skompiluješ prvý program po 10 pokusoch...potom príde daľší...a zrazu si dobrý...sorry....lepší :-D
Ja osobne som sa nidky nemusel takto ucit..hh
a debil do sa tak uci...bo moze rovno x-kovat...
teach me unix...? nechcem flamovat, ale handbook = copy-paste