navrhy na programy (a pod.)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Dalej by som uvital, keby niekto urobil import mng do gimpu.
Dalej by som chcel neaky graficky programik na spravu mysql (najlepsie v qt, nieco ako mysqlcc, skoda, ze nie je vyvijany a na novsich verziach mysql nefunguje korektne). Tieto nove gtk-ckovske programy na spravu mysql su totalny srot, ked pisem dlhsie query (asi 5 riadkov) tak to strasne dlho trva kym zareaguje na stlacenie klavesy, v mysqlcc to bolo ok.
Tiez by bolo mile keby sa niekto pohral s metatheme.
To asi vsetko co ma trapi ;)
To Miroslav Bendík:
A co tak na spravu mysql pouzivat phpmyadmin? je tam vsetko, sice by bolo okej pracovat s mysql bez internetoveho prehliaca, mam pocit ze to je zbytocne, preco vytvarat nieco co uz existuje, a je to v celkom dobrej forme?
mysqld
a potommysql -u $USER -p
Ja SQL syntax poznam, ale len teraz som objavil krasu textoveho rezimu mysql :). Doteraz som pracoval s mysql len v PHP alebo phpmyadmin, ale vidim ze sa to da aj inac. It's nice..
tilda
ale to sem nepatri
mozem mu skusit vysvetlit to malo co viem zo statiky (jedna sa vlastne len o vzorce a dosadzovanie do nich, asi by to nemalo byt zlozite), porobit nejake ikonky, obrazky + ked vysvetli ako, spravit aj dalsie veci (programovanie je pre mna ale uz dlhsi cas spanielska dedina - kedysi som nieco skusal v pascale, ale to je uz davno)
taktiez mozem dat podnety na tvorenie stavbarskeho CAD programu (aj ked pochybujem ze by sa toho niekto chytil)
A nemozes cakat, ze niekto zadarmo spravi softy, ktore maju byt ako tie co su pod Windows za statisice. Platene CAD softy pre linux su: bricscad,..
google tiez financuje vyvoj nejakeho OCR - http://code.google.com/p/ocropus/
ked to vydaju, tak to vyskusam
drzim im palce aby im to s tym ocropusom vyslo
http://perso.orange.fr/pierre.g/xnview/endownloadlinux.html
Ďalej niečo na spôsob Winepr - simulácia EPR spektier - našiel som XEMR, ale sú to zdrojáky s takými nenormálnymi závislosťami všelijakých knižníc, že som kompiláciu vzdal a ostal som pri cracnutom winepr a jednej .exe inštalačke.
Zišiel by sa nejaký program ako QTiplot - ale s dokonalou konverziou na všade používaný .opj originovský formát - je to výborný program, ale tá konverzia nestojí za nič. Je ho možné použiť na opustenom ostrove, kde netreba kompatibilitu výstupných súborov.
Nejaký program na kvantovochemické modelovanie, niečo na spôsob Hyperchemu vo windows, výpočet konformácií, spinovej hustoty, väzbových uhlov, dĺžok väzieb a väzbových energií - potom samozrejme aj predikcia rotačno - vibračných spektier.
Zišiel by sa aj nejaký program na monitorovanie siete - ale taký, ktorý preverí najbližšie a aj širšie okolie počítača - MAC adresy, IP, firewally a podobne. Pre windows takýchto užitočných vecičiek je napísaných neúrekom.
Momentálne väčšina programov, ktoré využívam (ak si odyslíme openoffice a firefox a všetko to, čo priamo súvisí so systémom) beží lepšie alebo horšie pod wine a to čo nebeží pod wine, na to mám cracnutý windows. Ocenil by som väčšiu dostupnosť dobrých programov.
teda program, ktori by fungoval asi nasledovne:
spustil by sa, pricom by sa ukazalo okienko. Na nom by bolo niekolko tlacitok. Teda zatial nic zlozite.
To, co by jednoduche tlacitko urobilo, by bolo ulozene v nejakom textovom subore settings, ktory by sa dal lahko modifikovat.
takze... vznikol by velmi jednoduchy program, kde by sa dalo napriklad zakliknut, aby nainstaloval nejake kodeky, urobil zalohu sources.list... jednoduche veci.
subor settings by mohol vyzerat asi takto:
UvodnyText=
PolickoPocet=5
PolickoText0=Nainstaluj Skype
PolickoPrikaz0=sudo apt-get install skype
PolickoText1=Nainstaluj Operu
PolickoPrikaz1=sudo apt-get install opera
PolickoText2=Nainstaluj K3B
PolickoPrikaz2=sudo apt-get install k3b
PolickoText3=Vycisti pouzite archivy
PolickoPrikaz3=sudo apt-get clean
PolickoText4=Obnov zdroje
PolickoPrikaz4=sudo apt-get update
v com by bol takyto programcek urobeny, to veru neviem. Nemam vobec prehlad. Ale tak zvladlo by to viac roznych jazykov...
nasledne... stacilo by obidva subory niekomu poslat cez mail alebo hodit niekde na web (alebo do distra :P)
ruby ma peknu kniznicu pre yaml, takze ani z configu by nemal byt problem nacitat
dalsia moznost je napisat shell script, ktory vygeneruje prislusny zenity prikaz z configu (zenity na to bohate staci, ja uz som si taky maly interface skriptoval, ale negeneroval som ho)
ja len tak, urcite sa najde nejaky fanusik tvojho distra co to zvladne, je to jednoduche
predstav si, ze (priklad) si z kosic a mas kamarata lamera v BA. no a chces mu vsetko nastavit.
len mu posles prikaz ktorym sa cez wget programcek stiahne aj s konfigom, on si poklika, a vsetko urobi samo :)
nic zlozite :) ved tam rovno pises prikazy