precistenie fs od nepouzivanych suborov
aky by ste poradili najlepsi sposob precistenia filesystemu od (uz nepouzivanych) suborov roztrusenych po vsetkych adresaroch, ktore zostali po davnejsie odinstalovanych aplikaciach? (napr. gentoo velmi rado lubi nechavat subory v /etc ale nielen tam)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
hlavne si to zalohuj, ked to budes premazavat :)
find / -type f -exec epm -q -f {} \;
samozrejme s excludmi pre rozne tempy, virtualfs a home dirs, podla toho sa da rozhodnut. horsie je to ale s integritou a nepotrebnymi zaznamami v datach pre sluzby, napriklad spominane /etc/passw*, shad*, alebo rozne databazy a tabulky pre virtualnych uzivatelou. samostatnou kapitolou su este dynamicky vytvarane data ako stahnute virusove databazy pre rozne antiviraky, docasne subory ako zabudnuta fronta pre tlaciarne, pipoviny v krone, ...a z toho je jasne ze je najvhodnejsie sa na to bud vys.. ako to robim ja, alebo ten system preinstalovat podla informacii z balickovacieho systemu a znova prekonfigurovat a to je viac ako humorny navod pre spravcu gentoo. takze ja na to s... a radsej idem vecer na pivo ak mam s kym.
co sa tyka gentoo tak za zmienenie stoji aj sledovanie si slot instalacii, napriklad taky phpmyadmin sa tiez vie rozkotit krasne vedla seba jak macka macence
sudo revdep-rebuild
+sudo regenworld
a nie len odmazanie hovadin z world file, inac si asi koledujes :-)potom som depcleanol a nasledoval revdep-rebuild. s tym regenworldom sa mi zda ze on si len pozera emerge.log, tak mi tam vsetky tie veci pohadze znova. ono by to slo aj tak (ako priklad uvediem spominane lzo), ze si pozriem co je zavisle na tej aplikacii (vyplul openvpn), tak by slo emerge -C lzo && emerge -1 lzo (pripadne blby postup emerge -C lzo openvpn && emerge openvpn)
najprv odporucam zalohu cez partimage;
pomocou "filelight" velmi lahko zistis ktore priecinky kolko zaberaju...
http://www.methylblue.com/filelight/
(a nie len system - clovek by neveril kolko GB bordelu ma v dokumentoch :D )