Podpora pri linuxe = malo linuxakov kym nebude vacsia...
Napriklad ja mam taketo nervy dost casto. Programy do skoly ktore potrebujem fachaju len na windowse. Fotak, flash disk alebo prenosny harddisk mi casto na linuxe nejdu namountovat. Na windowse maju plnu podporu, aje jedno co do switchu zapojim, stale to ide. Ked na windows potrebujem nejaky program, staci navstivit jednu alebo dve stranky. A mam ich na vyber tisice. Tu na linuxe ma dost sere ze program musim hladat dost dlho, taky ktory mi vyhovuje a potom potrebujem este kniznice a pod. Vsetky casopisy ktore som si kupoval a niekedy si este aj kupim, maju prilohu cd/dvd, no ja si ziadny program z toho nemozem spustit, pretoze mam linux. Dost ma to irituje. Ze nemozem mat to co potrebujem a tak ako mi to vyhovuje. Sice samozrejme mam aj ja ako kazdy linuxak namietky, napriklad ze kazdy mesiac musim mazat miliony virusov, musim aktualizovat, starat sa o disk, cena windowsu. Ale na druhej strane, je windows vdaka velkej podpore stale silnejsi. Ja mam doma original windows xp home edition. Vyuziva ho len sestra a niekedy mama. Vsetcia linuxaci hovoria ze vsetko co je na windowse, je aj na linuxe, len sa programy inac volaju a ovladaju. To su iba kecy. Najdite mi zastupenie photoshopu ( okrem gimpu... ten toho aj tak envie tolko ako photoshop ), alebo dreamwaveru, hovorite quanta+ alebo bluefish? Pre boha ved to ma milion krat menej funkcii ako ma dreamwaver. Skoda ze to je tak ako to je, a rozmyslam ze by som sa kvoli VELMI VELKEJ PODPORE vratil spet ku windowsu. Podla mna staci nanho vediet par trikov, zabezpecit si ho a je to sice menej hodnotnejsi a kvalitnejsi system ako linux, no jeho podpora a rozsirenost to dost vela ludi prinuti ten posahany windows zacat pouzivat. Mam bezdrotovu mys ktora mi niekedy vypadava, ked mi vypadne pod linuxom, uz som skoncil... Ale ked mi vypadne pod windowsom, zmacknem na myske ze turn off turn on a je po probleme, ide zase. Taktiez ma mrzi ze vsetko verejne okolo IT sa venuje windowsu. GNU/Linux je pre mna stale super operacny system, no jeho rozsirenie je minimalne. Linux je vhodny pre uzivatelov napriklad do kancelarie, aj to o tom dost pochybujem. Kazdy do kancelarie odporuca SuSe. Preco? Ved nespusta .exe :) a tak je beznym uzivatelom na velku ****. Uzivatelom ktori sa venuju programovaniu je lepsi windows. Napriklad ja, programujem web stranky a potrebujem mat vhodne graficke programy a editory, bez ktorych sa nezaobidem. Linux je v tomto ohlade velmi slaby. Taktiez som sa chcel naucit robit s flashom pre web stranky, a co mozem robit? cucat si prst lebo dobry editor ako je flash 5tka pre linux nieje. Ako som uz mozno spomenul ( pravdupovediac si nepamatam lebo to je dlhy clanok ) linux je lepsi pre totalnych pocitacovych sialencov v dobrom samozrejme, alebo pre server. Dobre je inac vec, ked sa nieco pokazi na windowse, doniest na usb kluci knoppix alebo podobnu live distribuciu aby sa problem opravil. Ale to je tak asi vsetko. Linux je podla mna fakt super operacny system,ale, ma silnu konkurenciu, ako je windows, a kedze pre windows sa vyraba 98% programov ( 2% su podporovane aj pre win aj linux ) nieje mozne aby linuxovy uzivatel nasiel co to hlada, teda pokial sa na pocitaci na nieco nezameriava.
Asi prejdem na windows, nemam inu moznost.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tak ic...restartuj system, bootuj XP stlac lubovolnu klavesu, desat restartov, zakup si svoj oblubeny soft...pouzivaj.
Strc si svoj flash aj USB ci co nevies mountnut do USB hned ti pojde...
ps: nezabudni ako si spominal aktualizacia, antivyrak, vyrusi, disk....a tak.,..ja osobne som proti aby si už len osobne o Linuxe počuj. Mam ťa podporiť? Neexist.
man mount
emerge
rpm -Uhv
installpkg
mount -t vfat /dev/sda1 /media/blbyklucusbconeviemmountut/
heh tychto par prikazov mi staci pre moju dokonalu pracu s linuxom....
ps: Orientalny hardware.....aaa koncim bo som nastvany....
Píšeš o "programovaní webstránok" - čo tým myslíš? Programovanie v PHP alebo písanie HTML? Čo ti chýba napríklad v Quante, čo pri "programovaní" v Dreamweaveri využiješ?
Čo sa softvéru pre Linux týka, hlavným problémom je v drvivej väčšine situácií zvláštny prístup používateľov. Tí jednoducho odmietajú prijať fakt, že softvér určený na jednu vec môže vyzerať rozdielne. Keď hľadá grafický editor, automaticky čaká, že bude vyzerať rovnako ako Photoshop a alternatívy charakteru Xara, GIMP, Inscape a podobne zvoleja odmieta s tým, že to je "niečo iné". Žiaľ, UI nie je všetko...
Snáď už len jedna otázka na koniec... Keď si vedel, že chceš pracovať výhradne s programami pre Windows, prečo si si inštaloval Linux? Aby si teraz mohol provokovať vecami ako "Asi prejdem na windows, nemam inu moznost"? Nerád ti to píšem, ale to tu bude zaujímať naozaj málo ľudí...
Česť jeho windowsu!
inak s tym photoshopom... poznam takych co musia zhanat a krakovat photoshop, aby z fotky 1600x1200 mohli urobit 800x600... tak to su iny profici...
mam uplne rovnake problemy... vlastne nie, mal by som ak by som pouzival windows. cielene spravit taky pouzitelny system ako mam teraz by sa mi na windows nepodarilo (aj napriek tomu, ze niektore programy su aj pod windows...)
BTW, zle sa to cita...
+ Existuje nejaky casopis skor pre linux ako windows? Popripade aj s CD
+ casopisy necitam. a na webe je toho aj tak viac...
namiesto stazovania sa, ze nemas kvaline programy si mohol vynalozit radsej energiu, aby si si nasiel vhodne alternativy/naucil sa robit s tymi co mas/skusil rozchodit windowsacke. vzdy je cesta, len nie vzdy je to typu "double-click na binarku". az potom ked vsetko zlyha, vratit sa k windowsu. alebo rovno zostat pri windowse. ale potom by si sa takisto stazoval na niektore veci
Potom je ešte Linux+, ten stojí tuším až do troch stoviek Sk, ale má DVD prílohu (občas sa mi zdá, že aj 2 DVD).
a citaj...
Je nejaky problem s linuxdc++?
ICQ? a rýchlosť? To bude niekde inde...
Mal si skúsiť Licq...ten nahradil plne ICQ na Windowse. čí už témy. posielanie súborov veľkou rýchlosťou no ja som nezaznamenal malú rýchlosť....zvuky atď...
Strihanie videa? Pokial by si na windowse nevedel..musel by si hľadať...aj na linux existuje...Niektoré kvalitné svetové"strižne" používaju ku podivu Linux či Mac a jeho softy..no nie su zdrarma...a však ani na Windowse...či áno?
A tým share tlačiarnou...ako ma byt problém? Pre mna kedisy bol...ale jasné dá sa...ale ic preč len ma rozčuluješ! Daj si windows.
vb4Linux je daľší...
Krista však je toho kopu a to som povedal len dva tie fakt kvalitné...
http://sourceforge.net/projects/vb4linux/
a exportnes ich do exe...
Mne v Linuxe nič nechýba, našiel som si programy ktoré používam a vyhovujú mi. Mám železo postavené na Inteli (starší HP book), takže žiadny problém s hardvérom.
- Ja používam Linux od roku 2000. Prešiel som všetky možné distribúcie a skončil som pri Kubuntu.
- Tak trochu aj ja robím stránky. Robím výhradne na Linuxe. No ako vývojár potrebujem živý windows na otestovanie vzhľadu atď. - Riešim to cez VirtualBox. Keď potrebujem Win, jednoducho nabotujem a otestujem. ( to možete v pohode robiť aj s Dreamwea* Vistou, XP a pod.) - No ja využívam kombináciu Inkscape+Xaralx Gimp NVU opluginovaný + Quanta na dočistenie kódu. A som v pohode. A lacno.(Bavíme sa stále o legálnom softvére)
- už dávno nakupujem hardvér len na Linux. Tak mi to zaručí 100% podporu, a som v pohode. ( nebudem hádam kúpou podporovať hardvér ktorý ignoruje Linux) Preto mám notebook Acer tlač. multifunkčnú od HP atď atď.
- mohol by som pokračovať ďalej, no idem radšej niečo prospešné robiť - voľného času je málo.
Majte sa, užite si Linux, či už v práci alebo pri oddychu.
P.S. Prácu na PC bez linux-u si ani neviem predstaviť. Windows sa mi zdá pomalý a je až zarážajúce že ešte stále používa len 1 plochu.
Okrem iných vyššie spomínaných postrehov aj toto si vystihol, mám problém na sestrinom booku s Windowsom, keď si celú plochu"zaseriem" spustenými aplikáciami.
Som robil asi pred 3 mesiacmi pokus, nahodil som si na book Windows. Jednoducho som si už nevedel zvyknúť. A to mám Linux len 2 roky, single asi rok a pol a prvý kontakt s Linuxom pred 4 rokmi.
Lebo ak hej, tak si v nom nainstaluj presne tie programy co ti akoze chybaju z Windowsov
a je to. Ja som si dal do Wine Paintshop a Photofiltre a normalne to funguje.
temy, pre Dare Evila.
A aj ja programujem a aj trochu tvorím html (a aj php) a na linuxe sa mi to zdá omnoho lepšie.
A čo je na tom najlepšie, všetko mám legálne
Jasné, že netvrdím aby si niekto kupoval nový hardware. Ale ak sa nový hardware kupuje a už sa len uvažuje, že niečo ako linux skúsim, je dobré si teda pozrieť podporu.
dal som si tú námahu a prečítal som tvoj problém a nezdá sa mi že by ho som s tebou zdieľal. Pozrime sa na to spolu a od začiatku.:
Ja nemám problém s tým že by mi chýbal kvalitný program na tvorbu flashu keďže nepovažujem flash za prínosnú technológiu. Nemám 699$ na Flash CS3 Professional a ani 649$ na Photoshop CS3. Predsa len keby som mal 33296.948 Sk (kurz devízy stred, NBS) tak si radšej dožičím dovolenku na inom kontinente.
Ak máš nervy z toho že do školy potrebuješ programy pre windows, tak požiadaj školu o to aby ti ich ako prostriedky na výučbu zabezpečila (hoci aj za poplatok, podobne ako skriptá). Foťák, flash disk alebo prenosný disk si pripájam na linuxe tak ako potrebujem. Dá sa pripojiť nejaké pameťové médium pod windows tak aby mi naň nezapisovalo? Keď na linuxe potrebujem nejaký program, tak použijem emerge ktoré sa o všetko postará. Základný repozitár sa už dávno nezmestí na BlueRay.Časopisy s CD/DVD prílohami nekupujem, viem koľko stojí vylisovanie média pri náklade ~ 5000 a viac kusov a viem koľko trvá zaplniť médium s programami ktoré sa avizujú na službách typu tucows. Mňa neirituje že nemám to čo potrebujem pretože keď to nemám tak som sa bez toho už zaobišiel. Ak aj napriek tomu potrebuješ komerčné programy ktoré majú väčšiu komerčnú hodnotu ako tvoj bicykel dohromady aj s tvojim počítačom a celým tvojím šatníkom, tak sa zamysli nad ich cenou a priznaj či ich máš legálne. Ale ak sa chceš silou mocou vrátiť k k pôvodnému systému, tak ti brániť nebudeme. Radšej oželieme niekoho kto nezvládol prechod ako by sme mu mali niečo nútiť násilím. I keď si si ten linux vybral určite sám, si predsa samostatný mladý človek schopný rozumného uvažovania a majúci vlastný úsudok. Píšeš že máš problém z myškou, ale neviem či si ten problém aj riešil (tipnem si že stačí definovať /dev/input/mice v xorg.conf alebo správne nakonfigurovať hotplug, áno aj ja som tým prešiel ale nie preto že mám nekvalitnú myš ktorú treba resetovať). Ak máš názor že linux nie je vhodný do kancelárie, tak sa choď pozrieť po podnikoch, napríklad na Českú Poštu. Užívatelia ktorí sa venujú programovaniu sú programátori ktorý si dokážu vybrať operačný systém podľa potreby. Už si niekedy videl programátora fakturačného (client/server) systému ktorý využíva stroje z viac ako 32 procesormi pracovať s vývojovými prostriedkami na báze os windows? Ale ak pracuješ v sfére nízko obratového biznisu tak ti na vývoj stránok stačí aj notepad.exe, pokiaľ však vieš ako na to.
Ale keď chceš a potrebuješ, tak si to uži.
PS: tie čísla 98/2% ma pobavili najviac, zrejme si odborník ktorý sa zaoberá prieskumom trhu IT aplikácií a riešení vytváraných na mieru zákazníkom. Bol by som rád keby sme sa stretli, možno ma niečo predsa len naučíš. Ja žiaľ potrebujem stále zvyšovať svoju kvalifikáciu a tvoje znalosti by mi mohli rozšíriť obzor.
dufam ze si si to aspom precital co si pisal...vsak pises ako idiot...najskor tu kadis na Linux potom znovu a poslednou vetou povies ze ostal si pri Linuxe...
Koniec...
Reagujem na iny prispevok: programy som nemal legalne samozrejme, v tomto ohlade je linux super. A tie programy pre linux, su preto menej zdatnejsie, pretoze su zadarmo a nemaju dostatok prostriedkov pre vyvoj alebo co, aspon si to myslim. Ja lutujem vsetko co som vyssie napisal, ale ked niekdy sa mi nechce vysvetlovat, ze nemam ICQ 5.1 zeby som si mohol zahrat hru, ze mi nejde tlaciaren alebo webka lebo niesu drivere. Tieto veci kupovala mama, az pred pol rokom sa somnou zacala radit ktory typ, zeby to slo vsade dobre. Ale co narobim, ked je multifunkcne aj webka uz rok kupena?
Nic. Ale to ma neodraduje od toho aby som bol prestal s linuxom. Potreboval som si nad tym rozmyslat. Zvyk je zelezna kosela a fakt aj ja, ked som na windowse je to ine ako na linuxe, skusal som sa vcera vratit, ale nejako sa to uz neda.
Tak prepacte no
Programy na VB máš popísane hore...
Mimochodom znovu som lietal po webe...máš kopu soft aj na linux typu Macromedie, ale za poplatok..ak si dáš Macromediu aj na Windows a za nu zaplatíš...je na Linux zaplatit problém? Ešte ked nás tym podporíš?
Web kamera...tak ju vymen...daj si inzerat a doplat 100-200 sk a máš takú čo ti podporuje aj Linux...
A napadla ma jedna vec..Si programator HTML alebo možno aj PHP, proste robíš Werbstránky...
Ak ich robíš v kóde..teda ich tak píšeš, divím sa čo ti robí problém pri Quante+ či BlueFish...ja stránku spravím aj v textovom súbore...tak neviem na čo mi bude nejaký soft...načo...preboha...ak robíš Wysiwyg aj na to si nájdeš soft...ale ja nepoužívam tento spôsob..tak v nom ti neporadim....
Prepáčené...ale môj názor a sklamanie z používatela ako takého...je moc veľké...práveže ked poznáš problematiku Linuxu, či OpenSource...preto sa čudujem a hnevám že ty takéto píšeš....skôr by som to pochopil od nového používateľa Linuxu...sorry za urážky..."ako si to písal ty...ruplo mi".
Problematiku poznam, ale co mam robit ked proste niektore veci nepojdu na linuxe ani keby som chcel?
Proste v tichosti opustit svet Linux-u..a nie takto nastvat vela ludi...teda neviem ci ostatnych ale mna urcite...
Tiež som pred nejakým časom poburoval Linux komunitu na inom portáli, keď som takisto riešil Windows vs. Linux. A teraz už Windows nepoužívam takmer vôbec (okrem sestrinho booku) a píšem pre laickú verejnosť recenzie a návody pre Linux. Všetko je o prístupe a chce to čas.
Ja len tolko
ak niekomu odpovedáš, tak prosím Ťa pokračuj v korektnom vlákne. Takto to vyzerá ako keby som ja kadil na linux, písal ako idiot a neprečítal to do konca. Nie, ja som prvý príspevok prečítal do konca a reagoval som naň bez emócií a s chladnou hlavou.
W.
Napríklad moja sestra (mangel, dve deti) by mala z roboty dostať vyradený počítač s Win98 a chce aj internet. Nepotrvá dlho a bude potrebovať virológa. V tom prípade by som jej tam mohol nahodiť Mandrivu, lebo je pomerne jednoduchá, klikacia, a s iným skúsenosti nemám. Ale ani mne sa všetko nepodarilo hneď sprevádzkovať a ako môžem od matky dvoch malých detí (alergici, stále treba okolo nich skákať) chcieť, aby sa prplala s rozbehávaním Linuxu? Jej mangel je na tom s počítačmi ešte horšie.
Vlani som bol u spolužiaka z VŠ v Prahe a keď prišla reč na počítače, tak jeho brat (fyzik, lasery) to okomentoval asi tak, že on má vo Windowse všetko čo potrebuje a že má v robote dvoch linuxákov a tí stále niečo inštalujú a nikdy im nič nefunguje poriadne.
Ľudia skrátka nepotrebujú prechádzať na Linux, lebo ich k tomu nič nenúti.
Ale mám aj dobrú správičku - včera som len tak poslal známemu do BA odkaz na niečo o Mandrive a dnes mi prišla odpoveď, že to je zaujímavé a že mu práve nejaký vírus odfajčil Win a Office, takže teraz uvažuje - má kúpiť Win za 6000,- alebo prejsť na Linux? Problém s vírusmi nemá prvý raz, možno sa rozhodne pre zmenu. Ale radšej som ho upozornil, aby si to dobre naštudoval, aby nebol prekvapený, keď mu niečo nebude fungovať tak, ako je naučený, a to práve na základe toho, čo čítam v tomto fóre.
Takže všetko má svoje výhody aj nevýhody a je vecou slobodnej voľby čo si vyberieme. Teda, za predpokladu, že v tomto naozaj máme slobodu.
Takže preto mám aj to aj to. Dalšia vec, ked chcem byt kompatibilný s inými ludmi, potrebujem aj win. Niečo chcem vyskúšať, no je to .exe súbor, ako inak. Vo win to 99% ide spustiť a v emulatore je to loteria. Ked to aj ide spustiť, bude to plne funkčné ?
Toto je teda moje riešenie.
Ja doporučujem virtualizáciu, napríklad VirtualBox - je dednoduchý a keď potrebujem živý Windows na testovanie tak jednoducho nabootujem trebárs na plochu 5 do plnoobrazového režimu. Mám zapnuté na window manager aktívne okraje - tak jednoducho kurzorom môžem striedať plynule plochy. Aj zdielanie dát nieje problém atď. atď.
Treba len vyskúšať. Prajem veľa úspechov.
Obrazovku EIZO Linux zvládol v pohode, aj keď konkrétny typ nebol v ponuke, stačilo všeobecne kliknúť na EIZO, aj fotky z fotoaparátu sťahujem bez akýchkoľvek problémov.
Iný hardware som zatiaľ neskúšal, ale strach z toho nemám.
Príjemný májový večer želám:-)
ked potrebujem, nabootujem 2x do mesiaca do windows. a nemam problem.
stazovat sa je jednoduche, predsa nemozes cakat, ze (aj ked velka) komunita ludi nakoduje kazdu vec, za ktoru by inak dostali pekne prasule.. a ty prides, stiahnes a zarabas na tvojich strankach..
linux je dobry system, ak chces pomoct, zapoj sa niecim konstruktivnym
Linux __nie je__ Unix
omg
To mam akoze chapat, ze
emerge program
je tazsie ako navstivit 1-2 stranky, stiahnut a nainstalovat program?okrem gimpu... ten toho aj tak envie tolko ako photoshop
Ten myslim toho ani nestoji tolko kolko photoshop. Okrem toho ja sa venujem aj grafike a musim povedat, ze gimp mi 100% vyhovuje.
Ked uz ide o ten photoshop .. da sa celkom slusne vraj rozbehat pod wine, odporucam skusit.
Pre boha ved to ma milion krat menej funkcii ako ma dreamwaver.
Existuju aj ine .. napriklad Eclipse. Mne quanta 100% vyhovuje, na pisanie textu mi toho vela netreba, staci mi akykolvek editor ktory zvyraznuje syntax. Myslim, ze takehoto nazoru tu bude vacsina linuxakov a vacsine to vyhovuje, preto su tie programy robene tak ako su robene. Okrem toho myslim, ze ani dreamware nie je zadarmo ... (nie som isty, opravte ma pls. niekto ak sa pletiem).
Kazdy do kancelarie odporuca SuSe. Preco? Ved nespusta .exe
Naco je komu v kancelarii spustanie exe? Kym nie su programy s ktorymi pracuju exe tak je to totalna zbytocnost.
Uzivatelom ktori sa venuju programovaniu je lepsi windows. Napriklad ja, programujem web stranky a potrebujem mat vhodne graficke programy a editory, bez ktorych sa nezaobidem. Linux je v tomto ohlade velmi slaby.
Ja sa venujem programovaniu (robil som tento web). Grafika ma vobec netrapi, som skor koder, gimp ako som uz spominal mi vyhovoval a nepotrebujem nic viac.
Taktiez som sa chcel naucit robit s flashom pre web stranky, a co mozem robit? cucat si prst lebo dobry editor ako je flash 5tka pre linux nieje.
Flash sa na webe nepouziva, jedine ako reklama ktoru aj tak blokujem ;) .
Osobne mam rad pristupny web a tam flash snad okrem reklamy nema co robit ...
Osobne mam rad pristupny web a tam flash snad okrem reklamy nema co robit ...
Ja takisto flash viac-menej nepotrebujem (stačí mi základný Konqueror). Akurát, ak si chcem pozrieť niečo na YouTube, tak sa kukám cez Firefox :).
mplayer --dumpstream
stiahnut amplayer stream.dump
kukat ;)Co sa tyka YouTube, da sa aj v konquerore, staci kuknut na pluginy a nastavit cestu k flashu. Aj ked ja najradsej prave tlacitko na stranku/akcie/download youtube video ;)
Ale štvú na panoramatické fotky. Inštalačné CD od Olympusu určené pre Win a Mac mi je na (censored), Hugin-0.6.1 mi padal, novší Hugin-7-beta4 odmieta ukladať zlepený výsledok, AutoPano je platené, Autostitch pod Wine mi stále vypisuje, že treba vybrať viac ako 2 fotky, ale zatiaľ som neprišel na to, ako ich vybrať, keď Shitf + jeden klik nestačia. Raz na to možno prídem...
Asi napíšem do Olympusu, nech na CD pridajú aj verziu pre Linux.
Predpokladám, že odpoveď Olympusu vieme všetci dopredu :( . Podobnú odpoveď som dostal od Samsungu na Samsung PC Studio k mobilu (že bohužiaľ) a aj s HappyFoto (že bohužiaľ budete musieť iba cez web)
Panorama tools
V tomto prípade sa dal použiť v Linuxe aj soft pre Windows, zato Hugin mi totálne štrajkuje, v náhľade sú totálne bludy, fotky poprehadzované a zdeformované bez ohľadu na nastavenie. A výsledok žiadny, v konzole mám vypísané nezmyselné vzdialenosti medzi vyznačenými bodmi, aj keď pri vyznačovaní bolo všetko perfektne nastavené. Možno niekde robím chybu.
Panorama factory cez wine tiež funguje, aj dá sa stiahnuť len shareware staršia verzia (nové sú platené, 60 $) a aj tá shareware do stredu fotky vlepí reklamu na panorama factory, čím sa fotka, aj keď kvalitne zlepená, stáva nepoužiteľnou.
Skúšal som aj GIMP s doplnkovým softom Pandora, ten fotky načíta, ale výsledné lepenie je o držku. Zatiaľ sa mi nepodarilo nastaviť priesvitnosť, takže nevidím dobre na prekrytie, korekcie prekrytia sa síce dajú robiť pomocou úpravy perspektívy, ale nie dokonale a tiež sa mi zatiaľ nepodarilo vyriešiť farebné doladenie (vidno miesto lepenia), aj keď mám stiahnutý celkom dobrý manuál z Linuxsoft. cz.
Takže jednoznačne z toho zatiaľ najlepšie vychádza Autostitch.exe cez Wine.
odporucam gimp na kazdy linuxovy aj windowsovi system, je zadarmo, zvlada konvertovanie, kreslenie, potrebne efekty... taktiez za chvilocku urobim pekne pozadie v tom ci upravim nejaku drobnu grafiku...
nie som ziadny profesional, a ak by som aj bol, tak by som do windows popri platenom photoshope urcite pridal aj gimp. nie je totiz pravda, ze photoshop je vo vsetkom lepsi. ani nahodou...
popravde radsej by som z linuxu vyhodil openoffice ako gimp... to je moj sukromny nazor. ale najlepsie nechat vsetko tak ako je...
a inak v linuxe je zadarmo gimp. co je vo windows? skicar? co dokaze skicar a co dokaze gimp? teraz nenarazam na profikov na youtube samozrejme :)
Hmm, ako často asi bežný užívateľ linuxu použije openoffice a ako často gimp? Okrem toho gimp nie je moc vhodný pre začiatočníkov. Gui je fakt .. no keby som si mal vybrať medzi photoshopom a gimpom tak gimp aj keby mal viac funkcií by som nepoužil. Neviem prečo majú jeho developeri taký prístup ... ale proste celé gui by si zaslúžilo prerobiť. Nehovorím, že mne nevyhovuje, už som si si na to zvykol, ale väčšina ľudí nadáva na gui gimp-u. Najlepšie by bolo keby sa dalo vybrať medzi súčasným gui a zobrazením v jednom okne (ako photoshop).
Photoshop tiež nie je najlacnejší... aha, však on sa dá ukradnúť že? Zaujimavé že nižšie ťa trápi nejakých smiešnych 2000 SK na nejaký router...
Mimochodom GIMP na tvorenie WEB plne vyhovuje, čo ti v ňom chýba, že musíš mať Photoshop(TM)?
Nehovorím že Linuxu chýbajú rôzne programy, ale mám pocit že chceš ísť na muchu s kanónom!
mne zas vadi ze mi na linuxe nejdu niektore komercne kradnute hry... pekne si to priznavam...