3 problemy z kubuntu
este mam problem s jazykom, pri instalaci bol cesky, ale teraz mam uz len anglicky, a ked to chcem prestavit je len americka a anglicka anglictina, ziadna cestina a slovencina, da sa to nastavit, stiahnut alebo nieco s tym robit?
ked som si nainstaloval kubuntu, pri zaponani mi to ukazuje windows xp a asi 4 kubuntu, z toho jedna ako keby len neco merala, nevem prepnut do win xp nudzovy rezim, co mam robit, aby som mal win xp vychodzi( ten pouziva kazdy, linux iba ja) a aby sa ukazoval len 1 linux, a aby sa dalo ist po stlaceny F12 alebo ktoreho tlacitka do nudzoveho rezimu win XP ako predtym
dopredu diki
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. sudo apt-get install language-pack-kde-sk
3. uprava /boot/grub/menu.lst
2. toto pastni do konzoly, zadas tvoje heslo o ostatne sa postara apt.
3. sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Zaznamy z grubu, ktore nechces aj zmazat, ale to neodporucam. Skor by som nastavil defaultne nastavenie na Other Operating Systems(po uplynuti casoveho limitu sa nic nestane) a ostatny uzivatelia uz stlacia iba sipku dole a enter a uz im bootoje windows.
Spocitaj si kolko mas zaznamov v grubu (pocitaj od 0). potom prepis cislo pri polozke default v menu.lst na pozadovanu hodnotu mozes upravit aj timeout (ten je hned dalsie nastavenie v menu.lst)
Ak chces rozbehat net tak tu je moj navod. Tiez som Orange Internet ale chvala bohu to utrpenie sa uz skoncilo.
Vela stastia
mam graficku kartu geforce 4, a newem aky ovladac mam stiahnut aby mi to fungovalo, s originalnym ovladacom mam 60hz, a pri niektorych rozliseniach 56hz,
s nvidia-glx mam len 800x600 60hz
s nvidia-glx-new sa mi ani graficke prostredie nezapne
aky ovladac mam potom stiahnut?
diki
1, v prvom rade si vytlac tento navod.
2, potom si stiahni originalne drivery zo stranky vyrobcu
3, odloguj sa z graf. prostredia a v prihlasovacom okne daj medzi vybermi graf. prostredi login do konzoly
4, stlac ctrl+alt+F1 spusti sa ti shell, naloguj sa
5, prebrowsuj tam kde si ulozil stiahnute drivery a daj ich spustit, nezabudni na sudo (cize to bude nieco ako: sudo ./NVIDIA-Linux-blablabla)
6, mozes alternativne pouzit aj "su" prikaz
7, urcite ti instalacia vyhlasi nejake chybajuce kniznice
8, toto vyriesis pomocou prikazu: sudo apt-get install nazovchybajucejkniznice
9, po uspesnej instalacii daj: sudo init 6
10, pocitac sa ti restartuje
11, v graf. prostredi si nastav presny typ monitora aky mas
tot vsjo, dufam pomohlo
sudo /home/NVIDIA.run ?
z navodu co si mi dal som na to neprisiel, linuxove prikazy nepoznam( zatial).
mi vypise neplatny prikaz, co mam potom napisat???
cd - pouziva sa vtedy ked chces vojst do nejakeho podadresara napr. "cd home" ta priradi do adresara /home
pozor ked si sa prihlasil nie ako root, ale pod beznym uzivatelskym kontom tak ta to hodi uz do /home/menouzivatelapodktorymsisaprihlasil
cd .. - pouziva sa na prechod do vyssieho adresara ked si v /home a das cd .. tak ta to hodi do /
dir - zobrazi ti vypis priecinkov a suborov v aktualnom priecinku
potom daj prikaz sudo ./menosuborucosistiahol
sudo - znamena ze aj napriek tomu ze si prihlaseny ako bezny uzivatel, spusti ti dany prikaz pred ktory to napises s pravami systemoveho administratora
./ - dava sa pred spustitelne subory (nieco ako .EXE a .COM v microsofte, len sa to dava pred dany subor)
medzi ./ a nazovsuborucosistahoval nedavaj medzeru lebo ti to (pravdepodobne) nepojde.
sudo /home/NVDIA.run
tu je to