cawte majstri pomoze mi niekto s TV kartou?
som este lama.....
poradite?????
diky...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
a coze to mas za tv karticku? myslim ze ten napis na krabici je mierne nepodstatny, ale skus na informaciu pouzit nastroje ktore su na to urcene (lshw, cardctl, lspci, lsusb, ...). a skus nam povedat co znamena ze ju nevies rozbehat, mozno len nezapinas program na sledovanie televizie ktory ma aj naladene kanaly.
zvysok
stiahol som to ale ako to nainstall?
Som fakt zaciatocnik a rad by som sa to naucil, sorry ze ta otravujem, ale moc by som to stel vedet....
este raz diky....
PS.: uz si skusil pripojit antenu, zapnut prehravac televizie (napriklad XawTV), naladit kanaly (oskenovat pasmo) a vybrat nejaku stanicu?
ani skenovat ani nist
na krabici to nie je uvedene.
typnem si ze karta o sebe nepovedala co je zac a dany ovladac ju tym padom nenasiel.
ak mas icq prosim posli....
strasne chcem prejst z toho po...ho windowsu na linux.
ak by si mal cas a chut vysvetlis mi ako na to?
dnes mi kamos poradil distibuciu mandriva...
je lepsia ako ubuntu?
povedal mi ze je jednoduchsia.
co ty na to?
Mandriva je zasa vhodnejšia pre úplných začiatočníkov, ktorí takmer absolútne nevedia čo a ako (aj ja si myslím, že je o niečo jednoduchšia a, napr. multimédiá tam fungujú okamžite).
Ale tak či onak budeš musieť aj hľadať po fórach a "googliť", lebo veľa úvodných vecí pri prechode na Linux sa už riešilo a aj sa vyriešilo :).
cz forach ale nikde nic
a viem kde je terminal
ale este som nic neinstall
okrem debianovych balickov
dokonca co sa tyka tej karty
tak ma odkazovalo
aj na francuzke fora
:( neviem francuzky...
je to ale sila ked ti
curaci od vyroby
nemysleli na
linux....
chces vysvetlit ako spustis emulator terminalu (gnome terminal, KTerm, xterm, aterm, eterm)? asi to bude z menu odkial sa spustaju aplikacie, to menu je podobne ako start menu v tvojom predchadzajucom operacnom systeme a dany terminal je nieco podobne ako prikazovy riadok, ibaze interpreter prikazov je niekolko nasobne mocnejsi nastroj ako ta parodia pod dos/windows..
lspci:
00:10.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d0)
Mam Slackware 11.0 s kernelom 2.4. Asi kernel 2.4 bude problém ale este nechcem prejst na 2.6, az ked vyjde 11.1. Pouzivam KDE,
tak mi prosim ta daj vedet
andrej.orisek@post.sk
dik moc....
tento link:
http://linuxtv.org/v4lwiki/index.php/CARDLIST.saa7134
Otvorenie konzoly v X Stlač klávesu ALT a F2 a do pola vpis konsole, alebo xterm.
Otvorí sa ti okno ktoré bude pravdepodobne čiernej farby.
Tam vpíšeš príkazi ktoré ti boli ponúknuté ako lsmod napriklad....poprípade že by si mal problémy s vypisom prikazu, treba pouzit prikaz sudo teda sudo lsmod ci sudo lspci.
System si pravdepodobne vyziada tvoje heslo spravcu takze ho pekne napis a potvrd Enter-om...neboj ked sa ti nezobrazuju hviezdicky ci ziadne znaky pri pisani hesla...
Potom vypis kazdeho prikazu vloz sem...
lspci:
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 80)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 25)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
00:0f.0 Communication controller: Conexant HSF 56k HSFi Modem (rev 01)
tu je tuner
00:10.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d0)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6200] (rev a1)
root@darkstar:/
lsmod:
root@darkstar:/home/davs# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
ppp_deflate 2904 0 (autoclean)
zlib_deflate 19576 0 (autoclean) [ppp_deflate]
bsd_comp 4120 0 (autoclean)
ppp_async 6656 1 (autoclean)
ppp_generic 19460 3 (autoclean) [ppp_deflate bsd_comp ppp_async]
slhc 4496 0 (autoclean) [ppp_generic]
hsfbasic2 95948 2 (autoclean)
hsfserial 22452 2 (autoclean)
hsfengine 869292 0 (autoclean) [hsfserial]
hsfosspec 21440 1 (autoclean) [hsfbasic2 hsfserial hsfengine]
i2c-core 12260 0 (autoclean) (unused)
nvidia 6429024 11
usb-ohci 18856 0 (unused)
ehci-hcd 17644 0 (unused)
usbcore 56812 1 [usb-ohci ehci-hcd]
ide-scsi 9392 0
agpgart 45092 3
nič zaujímavé až na to že nič nibeží ohľadom karty. Podľa mňa to bude zas ten kernel (2.4), ale 2.6-ku som ešte nevedel skompilovať. Furt niečo chýbalo, nefugovalo všetko normálne, a preto sa bojím zas to toho pustiť. Možno Slackware 11.1 všetko vyrieší.
ale s jadrom 2.4 toho asi moc neurobis. to ze si ju este nevidel skompilovat neznamena ze toh neda dosiahnut.