Debian & disk
Mam nainstalovany Debian GNU/Linux "Etch". Ako mam pripojit druhy disk a do ktoreho adresara? Skusal som cez menu GNOME ale ide to len pri prihlaseni root-a a pri restarte systemu treba disk znovu pripojit. Ale ked sa prihlasim ako obycajny uzivatel nemozem do jednotlivych adresarov ani nahliadnut. (Musim pod root-om oznacit adresare a subory a zaskrtnut aby ich mohol pouzivat aj bezny uzivatel.) Dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Potom si v zložke mnt vytvor priečinok napríklad disk2 príkazom mkdir /mnt/disk2
Následne použieš príkaz: mount -t vfat /dev/hda2 /mnt/disk2 Čo znamená
načítanie modulu vfat pre disk s označením ako hda2 do žložky /mnt/disk2
Samozrejme pokial ide o systém súborov ntfs či ext2, ext3 či iný, tak tento nahradíš namiesto vfat ktorý reprezentuje systém súborov FAT. a miesto hda2 zadáš označenie disku, ktoré potrebuješ pripojiť...
Pokial by si niečo nevedel, stačí mi výpis fdisk -l ktorý sem vložíš.
môžeš editovať v /etc súbor fstab tak, že na noví riadok na konci pridáš riadok
/dev/hdaX /mnt/disk2 vfat defaults 0 0
Pokial vieš pracovať s príkazom mount a editovať fstab či priradovaním práv pre používateľov, môžeš si samozrejme zmeniť položku, kde sa nachádza defaults inými monžosťami, ako automaticke pripájanie defaults,auto
prípadne že nechceš pripájať automaticky tak miesto auto príde noauto, dalej pre prácu pre používateľovm skupiny pre čítanie, zápis sú daľšie možnosti..
(win)C=hda1=/mnt/C a (win)D=hda5=/mnt/D
Pokiaľ však ide o NTFS, a chceš naň zapisovať, je potrebné nainštalovať si ?modul? ntfs-3g ktorý ti zápis na NTFS povolí.
/dev/hda1 /mnt/C ntfs-3g default,auto,users 0 0
/dev/hda5 /mnt/D vfat default,auto,users 0 0
Odskúšaná funkčnosť zápisu i čítania pod rootom, i užívateľom..
hda5=ntfs
hdb=ext3
(o tom zapise na ntfs som nieco cital na ubuntu-wiki)