nemam prava kopirovat
-potrebujem to preto ze sa tam snazim rozchodit modem Microcom ADSL desk porte usb modem ad2622
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
zmenit pristupove prava mozes ako root napr aj takto
chmod ou=rw /lib/firmware
Prihlas sa ako bezny uzivatel , otvor konzolu a napis su , zadaj heslo root-a a mozes pokracovat ako root. Chces kopirovat? Zadaj mc , teda ak chces kopirovat subory v konzole (a mas mc nainstalovany) ,alebo napis konqueror a mas spravcu suborov ako root. Alebo si spusti krusader ako root.
Ono je to vec zvyku ,postupne si na to zvyknes ani si nespomenies ze sa chces prihlasit do systemu ako root. (ja viem je to blby zvyk z nemenovaneho oper. systemu ,ktore to standardne ponuka. Linux to naopak bezne neumoznuje-je jasne preco.)
$su
<heslo>
$konqueror
Dnes si to nejde....
PS.: vzhladom na obsah celej temy bola otazka ohladne hesla bezpredmetna.
Inak toto je riadna blbosť, o čom sa bavíme...komu to pomôže?
PS: áno na obsah bola bezpredmetná...na vlákno nie.
PS.: asi si naozaj unaveny, dufam ze si sa nebrodil niekolko kilometrov v dazdi a blate.
- sudo-erov a ich nadstandardne pravomoci v nej treba nadefinovat napr. pomocou visudo
- sudo si pyta (resp. nemusi - podla toho ako si to nakonfigurujes sam) heslo uzivatela, ktory dany prikaz spusta (btw. pred je napr. kozka, nie prikaz).
- moznoze problem *buntu je v tom, ze ma benevolentne nastaveny /etc/sudoers, ale neviem, *buntu nepoznam
- WlaSaTy sa ti snazi naznacit, ze prikazy su a sudo su dva rozdielne prikazy. sudo prepoziciava nadstandardne opravnenia beznemu userovi na vykonanie "nebezpecneho" prikazu, kym pomocu su sa prihlasujes do terminalu ako iny uzivatel. V pripade sudo je teda blbost, aby root prepoziciaval sebe rootovske pravomoci pomocou sudo, ked ich zo svojej podstaty uz davno ma (ako ktory, zda sa mi ...)
Obycajnemu uzivatelovi staci povedat ze sudo ho overi ci je to on.
Inak, podla tvojeho ranneho tvrdenia mam pokazeny system Po mne chce sudo heslo pouzivatela. Obcas to ale nechce, teda ak spustam kratko na to dalsi prikaz cez sudo na tom istom terminali. Ale co je na tom najzvlastnejsie? Pri udrzbe systemu (napriklad po
telinit s
) to po mne chce heslo ktore nie je uzivatelske ale je to naozaj heslo roota. Pomozes mi ho opravit tak aby bol nastaveny spravne podla Teba?To nie, to si si vymislel, že také niečo tvrdím.Doslova.
Inak, podla tvojeho ranneho tvrdenia mam pokazeny system Po mne chce sudo heslo pouzivatela. Obcas to ale nechce,
Moje ranné tvrdenie nič také nevravelo. Určite som nevravel NIČ na tvoj systém, takže prosím, nedávaj mi do úst /na fórum/ slová ktoré som nevravel - napísal.
jedno ťa poprosím. Napíš mi tvoje presné znenie, ako podľa teba povedať userovi, že pri sudo používaní sa z neho nestáva root. Lebo takéto ja proste tvrdím, stáva sa. Sudo je to isté ako root. Heslo pre sudo, je heslo aj pre root-a. Proste keď si aktivujem root-a do GUI používam na prihlásenie root-a to isté heslo ako aj pre sudo. A toto mi nijak inak nevyvrátiš. Aktivuj si ak používaš len sudo, v gdm/kdm/inédm root-a a skús zadať heslo root-a. Prihlási ťa.
Príjemný deň želám. END. bo flame.
ps> I-barbarossa - dufam ze som nesplietol. Ja viem že pýta heslo používateľa ktorý ho spúšťa. Ale rovnako vravím že to heslo je inak heslo root-a
Schvalne si zmen heslo roota na nieco rozdielne od uzivatelskeho hesla a podhod ho prikazu sudo. Odmietne Ta. Alebo to radsej nerob, tento hackersky pokus by Ta mohol vyviest z omylu. Ak by sinevedel ako, tak na to sluzi prikaz
man passwd
.podla mna si z tych modernych distribucii riadne dopleteny.
- ale, tu mas pekny link o prikaze sudo, mozno sa ti vyjasni mysel. Samozrejme, pre zakladne unixove prikazy staci aj prikaz man, ale mnohi sa ho boja. Odporucam nastudovat su, sudo, setuid
- spravca prihlasenia do grafickeho rozhrania sa nespusta pomocou sudo, pretoze sam je setuid program (to je na margo tvojho argumentu, ze aj root musi pri prihlasovani zadavat svoje heslo).
SUDO=ADMIN. ROOT=SUDO=ADMIN.
Ak by niekto niekedy chcel návod ako povoliť roota v gui, mandriva a ubuntu sa na nete nájde vela návodov. Alebo aj u mna vo fore. Ale hore vám to je vysvetlené hádam dobre.
S pozdravom Tomáš Hanzel, LinuxSR Fórum
Re: nemam prava kopirovat
dnes | 22:49 | Link WlaSaTy
http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/201/index.html ?
-----------------------------
Ja su tu tému neotvoril...len reagujem :-D