Našiel som distribúciu s príťažlivým názvom Scientific linux - je to nejaká odnož Fedory, alebo RedHatu, vyvíjaná v Cerne. Má s tým niekto nejaké skúsenosti ? Vyzerá celkom dobre ovládacie centrum inštalácie programov - mohlo by to mať i zaujímavé repozitáre. Ako je to so softwarom, keď to pochádza z Fedory, fungujú na to zdroje SW pre Fedoru ? Má taká malá distribúcia nejakú podporu ?
"Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
Pokial mas taketo kriteria tak odporucam trosku prestudovat distrowatch.com tam mas ku kazdej ditribucii napisanu verziu jadra. Napr. spominany Quantian ma jadro 2.6.12 co je zase nizsie ako najnovsia verzia Scientific Linux.
Ako alternativu mozes este vyskusat CentOS.
Co sa tyka pouzitia repozitarov Fedory v Mandrive to moze byt diskutabilne, ale v CentOS a Scientific Linux by nemal byt vacsi problem
btw. a rychlost vypinania? Ak tiez pomala, tak sa to bude asi vypinat ističom na zdroji :D
HW:
AMD Athlon cosi
nVidia 400 Ultra
ATI Rad X800
Maxtor HDD
SW:
WinshitdoozeXP pro
Chlapikovi som kcel ukazat Linux, toz som na tom stroji nabootoval SLAX, trocha sme sa v tom pohrali. Nasledne potreboval rychlo prebootovat do Windooze, ale reboot sa akosi zdrzal. Tak to typek tvrdo resetol, bootol WinXP, ale ani ho prakticky nenabootoval, BSOD a rozne podobne symptomy. SAFE-MODE fungoval LTT.
Po opatovnom nabootovani SLAX a korektnom ukonceni, problemy zmizli - nastastie, bo by ma zabil. A koniec pribehu - typek ostal na Win ?-(
Ale tvoj prípad je zaujímavý, znamená to asi, že tá Live distribúcia predsalen robí nejaké zásahy na disk. Keby bol celkom indiferentná voči počítaču, a zapísala by sa iba do RAM, nemohlo by sa to stať, fyzika nepustí a pri vypnutí sa RAM vymaže.
Vsetky tieto problemy IMHO pramenia z toho, ze kernel a moduly nastavuju rozne registre v chipsete/CPU, rozne bitove masky, flagy a spol., proste cisty HW low-level. No a proces vypinania ma urcite svoj predpis co kde zapisat. Ked to tvrdo vypnes, proces prerusis v strede zapisu do registra (alebo sa tam nestihne zapisat spravna hodnota) a HW sa resetne v "nekonzistentnom" stave.
Len clovek s kompletnou HW specifikaciou moze posudit preco
psmouse
zakaze BIOS. No a to je ten problem, nVidia chipset sa tusim musi vzdy reversnut, nie je ziadna dokumentacia (na rozdiel od Intelu, ktory ma na webe podrobne PDFka).Po dalsom nastartovani a korektnom ukonceni slaxu to bezalo OK.