Caute, mam server spominany vyssie a mam na to nainstalovat OpenSUSE 10.2 Linux.. O co mi teraz ide su dva SATA disky.. zaujima ma ci s tym tento Linux dokaze pracovat, ci ich "uvidi" v instalatore atd.. doteraz tam bol Win2k3 srv a tie 2 disky pracovali ako RAID1 (cize sa zrkadlili) a bolo to softwarovo spravene.. Na linuxe by som to tiez tak nejako chcel urobit, ze 1.) vytvorit na prvom disku jednu particiu kde bude system a potom zvysok dalsia particia ktora sa bude mirrorovat na druhy disk..
--alebo--
2.) nastavit priamo na BIOSe servera (ak sa bude dat) RAID1 pole z tych dvoch diskov...
Druhy sposob by bol asi lepsi ale potrebujem vediet ci s tym OpenSuSE10.2 vie robit..
btw toto sice priamo s RAIDmi nesuvisi, ale mozno trocha..
spravil som si skript, ktory obsahuje nieco ako mount /dev/md0 /RAID . Ako zaistim, aby sa tento skript spustal v runleveli3? (plne inicializovany system, avsak bez GUI) mozem ho dat aj priamo do /etc/init.d/boot.local lenze ten sa spusta uplne najprv tusim este predtym ako nabehne mdadmd (demon pre mdadm). mno a mna zaujima ako mam spravit aby sa moj skript zapinal v urcitom runleveli pri starte systemu...
Dufam, ze ti to pomoze
Zatial to skusam vsetko na svojom domacom PC (mam multiboot), na ten server to budem nahadzovat pravdepodobne v sobotu, ako som pisal.. potom dam vediet ako to dopadlo.
Vysvetlenie: ked vytvoris RAID1=/dev/md0 nad /dev/sda1 a /dev/sdb1, tak sda1 a sdb1 su naformatovane ako LINUX SW RAID a az /dev/md0 formatujes na nejaky FS (ext3, xfs, reiserfs), preto vzdy pristupujes cez /dev/md0, i ked mas len jeden disk. Ak ti jeden zlyha, tak ho vymenis, das druhy a cez mdadm -a pridas.
Inak ako mdadm vie, ze ktory disk je "zdrojovy"? tj ked jeden disk zlyha, vymenim ho a pridam do pola, ako si mozem byt isty ze to nezacne synchronizovat opacne, teda ze namiesto skopcenia dat z prveho na druhy nespravi to ze "skopci" ten novy praazdny na ten plny cize ho vymaze?
ak sa nemylim, tak mdadm si pamata, ktory disk tam uz bol a ktory je novy... (toto som fakt neskumal), mne sa to este nikdy za 2 roky nestalo... (tj. vsetko funguje OK a test zlyhania a vymeny disku prebehol uspesne).
hm skusim pogooglit. Ja som zacinal s prazdnymi diskami
Ale dik uz nemusis, uz som to vyriesil.. cez BIOS som dal na obidva disky format a teraz to uz ide v pohode..